Kai Mykkänen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuluttajansuoja

OLETKO VELKAA? AHDISTELEEKO PERINTÄTOIMISTO? TIEDÄTKÖ OIKEUTESI?

 

Oletko velkaa, tiedätkö oikeutesi?

European Convention on Human Rights on lainsäädäntö, joka sitoo Suomea noudattamaan sitä ja sillä suojataan -   aivan samoin, kuin meidän perustuslailla: Omaisuuden suoja, oikeudenmukainen oikeudenkäynti,  velkavankeuden kielto jne. Myös Suomen lainsäädännöllä taataan useita oikeussuojakeinoja myös velalliselle,  vaikka se ei suinkaan siltä näytä oikeuskäytännössä. Suomesta on tullut velkavankien avovankila.

Rakentajat julkiseen laaturekisteriin

Rakentaminen on aina suuri investointi riippumatta siitä kuka rakennuttaa. Erityisen iso asia se on yksityisille henkilöille, jotka rakennuttavat omakotitalon tai kesähuvilan tai remontoivat asuntoaan. Näihin urakoihin menee monella elämän kaikki säästöt. Rakentamisen laatuongelmat ovat valtavia. Julkisuudessa puhutaan näistä jatkuvasti, muttei laatuongelmien poistamisessa ole menty juuri eteenpäin. Juurisyy huonoon laatuun ovat huonot rakentajat.

Miten käärmeöljyn tunnistaa?

Olen saanut ennätysajassa ennätysmäärän negatiivista palautetta teknisiä mittauksia koskevista kirjoituksistani, valitettavasti valtaosan aihepiirin ulkopuolelta.

 

Onko LUFTHANSA ahne firma? Vaiko EBOOKERS?

Toisin kuin Rädyn Seppo, olen aina pitänyt nykysaksalaisia luotettavina ja reiluina. No, miksi sitten tämä otsikko?

Anttilan konkurssi ja mahdollisuudet kehittää kuluttajansuojaa

Anttilan konkurssi nosti keskustelun kuluttajansuojasta verkkokaupassa. Intuitiivisesti se tuntuu melko epäoikeudenmukaiselta, että jos tilaat maastopyörän ennen konkurssia, pyörä jää saamatta, mutta rahoja ei palauteta. Tosin rahoja ei menetä, jos olet maksanut ostoksen luottokortilla tai paypalilla.

Fortumin älyttömät boksit

Kaikkiin Suomen koteihin vaihdettiin etäluettavat sähkömittarit. Kuluttajat joutuvat maksamaan tästä 750 MEUR. Fortum kutsuu mittaria Älyboksiksi. Oikeasti mittarissa ei ole mitään älyä eikä uutta tietoa vanhoihin mittareihin verrattuna, haittaa ja tuskaa sen sijaan on.

Tuleeko sähkön tasalasku takaisin?

Vuosikymmeniä hyvin toiminut kuluttaja-ystävällinen sähkön tasalaskutus näytti päättyvän viime vuonna. Uusi energiamarkkinalaki tuli voimaan syyskuun alusta. Taitamattomuuttaan eduskunta poisti laista ehdottoman vaatimuksen tasalaskusta, mutta kuitenkin perusteluissaan sanoo, että ”laskutussäännöstä muutetaan siten, että kuluttajien valinnanmahdollisuus edelleen turvataan.” Tämä tarkoittaa kuluttajan mahdollisuutta valita tasalaskutuksen ja kulutukseen perustuvan laskutuksen välillä.

Alexander Stubb vai Kai Pöntinen?

Julkisessa keskustelussa on puhuttu äänestäjien kuluttajansuojasta. Esimerkiksi on otettu yleensä Keskusta. On kysytty, kuinka äänestäjä voi tietää, kenen hyväksi annettu ääni lopulta menee. Saako hän Paavo Väyrysen, jos äänestää Olli Rehniä? Meneekö Olli Rehnille annettu ääni tueksi Paavo Väyryselle?

Elintarvikkeiden ainesosilla usein kiinalainen alkuperä

Mm. jogurtin, suklaan ja mehujen ainesosat tulevat usein Kiinasta, kertoo Die Welt -lehti. Kun ainesosien alkuperämaata ei tarvitse mainita pakkauksessa, on kuluttaja usein epätietoinen ainesosien alkuperästä.

Kiina on maailman suurin omenantuottaja. On arvioitu, että Saksassa myydään noin 80 miljoonaa litraa omenamehujuomaa, johon on käytetty kiinalaista omenamehutiivistettä. Elintarvikealan yritykset vaikenevat usein ainesosien alkuperästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä