Kai Mykkänen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähkönsiirtomaksut

Jouluvalot tulee, mutta kenellä on varaa polttaa niitä?

Joulu lähestyy ja kaapeista töngitään esiin jouluvalot. Mutta kenellä on varaa pistään ne palamaan ikkunaan, tai pihaan? Onneksi jouluvalojen polttaminen ei ole pakollista...lakiin kirjattua. Ihminen tulee toimeen ilman edellämainittuja sähkölaitteita.

Sähkönsiirtohinnat kuriin!

Taas tuli postiluukusta sähkönsiirtolasku. Se on karu lappu, kun sähkönsiirto maksaa jo enemmän kuin itse sähkö - minullakin kuukaudessa lähes sata euroa. Huh!

Sähkönsiirtomaksuilla on toki hyvä tarkoitus, sähköverkkojen ylläpitäminen. Mutta maksut ovat jo mielestäni kohtuuttomia. Sähkönsiirtoyhtiöni Caruna vielä nostaa sänkönsiirtohintoja 1.7. alkaen, ja todellinen korotus veroineen on 6.5 prosenttia.

Kansalaiskeskusteluko turhaa!?

Kansalaisten mielipiteilläkö ei olisi mitään merkitystä. Sote-uudistuksesta käydään keskustelua sosiaalisessa mediassa ja eduskunnassa. Saadaanko kansalaiset uudistusten taakse, huolestuttaa nyt jo varmasti päättäjiä kautta Suomen. Uudistuksilla olisi laajalti vaikutusta sosiaali- ja terveydenhuollon ammatissa toimivien keskuudessa.

Konsernilainoilla ei voi vivuta siirtohintaa ylös

Caruna-gate on nostanut median ja ihmisten kiinnostusta energiamarkkinoita, sähköverkkoja ja niiden regulaatiota kohtaan. Hyvä niin.

Karulla tavalla ovat paljastaneet lainsäädännön aukot. Perusasiat verkkovalvonnasta löydät edellisestä blogimerkinnästäni. Siinä kerrotaan muun muassa, että lain mukaan siirtohinnoittelun valvonta perustuu Energiaviraston kullekin yhtiölle kahdeksaksi vuodeksi vahvistamiin valvontamenetelmiin.

Luonnolliset monopolit kannattaisi pitää valtiolla

Eduskunnan talousvaliokunnassa olemme tällä viikolla kuulleet Caruna-keissistä asiantuntijoita ja asianosaisia. Carunan kertakorotukset ovat poikkeuksellisia. Eduskunta nosti painetta ja hallitus on tällä viikolla jo linjannut, että kertakorotuksiin valmistellaan korotuskatto tai hyväksymismenettely. Se ei vaan pidemmän päälle hintatasoa muuta.

Älämölökeskustelua

Sähköverkkojen myynnistä on noussut melkoinen älämölökeskustelu, jossa monet asiaan vaikuttaneet seikat on tietoisesti unohdettu ja joku asia nostettu tikun nokkaan.

Fortum Oyj myi sähköverkkonsa liiketaloudellisin perustein 2,5 miljardilla eurolla. Caruna Oy on ilmoittanut tällä 2,5 miljardin satsauksellaan tehneen voittoa 50 miljoonaa. Fortumin ilmoituksen mukaan moinen oman pääoman tuottoprosentti ei sille riitä vaan yhtiön tähtäin on paljon korkeammalla. Tästä omistajat eivät voi olla kuin tyytyväisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä