Kai Mykkänen

Kaikki blogit puheenaiheesta Finnfund

Finnwatch unohtaa kehityksen ytimen

Finnwatch teilaa tänään julkistetussa raportissaan (http://finnwatch.org/images/pdf/Salkut_auki_Finnfund.pdf) jälleen kerran yksityisen sektorin rahoittamisen ja kehitysrahoittaja Finnfundin toiminnan. Raportin mukaan kehitysyhteistyöhön ei saisi laskea työtä, jonka tuloksena syntyy normaalia yritystoimintaa. Tästä olen jyrkästi eri mieltä.

Kun raha vähenee, periaatteet ratkaisevat


Tänään eduskunnan käsittelyssä oleva kehityspoliittinen selonteko on periaatteessa hyvä. Sanat ja teot ovat kuitenkin ristiriidassa.

Selonteon mukaan Suomen tavoite kehitysyhteistyön määrärahoiksi on edelleen 0,7 prosenttia bruttokansantulosta, mutta totuus on, että hallituksen leikkurin jälkeen kehitysrahoitus jää 0,39 prosentin tasolle. Tämä on häpeällisen vähän ja täydellisessä ristiriidassa virallisen tavoitteen kanssa.

Murhat eivät kuulu Suomen rahoittamiin kehityshankkeisiin

Agua Zarcan vesivoimahanketta Hondurasissa on arvosteltu sen vaikutuksista ympäristölle ja alkuperäiskansojen oikeuksille. Patohanketta vastustaneen COPINH -järjestön puheenjohtaja Berta Caceres murhattiin maaliskuun alussa, ja nyt myös toinen aktivisti Nelson Garcia on murhattu.

Patohankkeen yksi rahoittaja on suomalainen Finnfund, joka saa rahoituksensa valtion kehitysyhteistyön määrärahoista. Hallitus on leikannut järjestöjen kautta tehtävää kehitysrahoitusta ja siirtänyt rahoituksen painopistettä enemmän Finnfundin kautta kanavoitavaan yritysrahoitukseen.

Karu arvovalinta ja piittaamattomuutta

…eli tarina siitä, kun hallitus kehitysmäärärahoja leikkasi.

Kirjoitin viime viikolla blogissani siitä, kuinka sama rahasumma voidaan käyttää monella tavalla (järkevästi tai vähemmän järkevästi) ja kritisoin hallituksen lyhytnäköistä linjaa elinkeinotukien jaossa. Jatkan nyt samalla teemalla, mutta käsittelen tällä kertaa hallituksen päättämiä kehitysyhteistyöleikkauksia ja niiden kohdennuksia.

Kehitysyhteistyö ei ole turhaa

Kukaan ei voi kiistää sitä, etteikö ammattiyhdistysliike olisi saanut paljon hyvää aikaiseksi tavalliselle kansalaiselle Suomessa. Jos sitä epäilee, niin voi vaikkapa Googlata hakusanalla ”ammattiyhdistysliikkeen saavutukset”, ja miettiä minkälainen työelämä meillä olisi ilman näitä saavutuksia. Maailma on kuitenkin muuttunut vapaan markkinatalouden ja rajojen poistumisen myötä. Uutena haasteena ovat ”ne muut”, eli maat joissa ay-liikettä ei ole, tai joissa sen saavutukset ovat olemattomat.

Oppositio hankaloittaa kehitysyhteistyötä

Suomi on vähentänyt ulkomailla olevia lähetystöjä samalla, kun maailmassa globalisaatio on lisääntynyt meidän ovella suuren pakolaismäärän vuoksi. Suomen hallituksen tämän hetken hallitusohjelmassa voisi olla monesta asiasta eri mieltä, mutta enemmän kuin koskaan ollaan samaa mieltä siitä, ettei voida ratkaista tämän hetken pakolaistilannetta sillä, että otetaan ihmisiä tänne pohjolaan. Samaa mieltä ovat hallitus ja oppositio tästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä