Kai Mykkänen

Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä

Kumpi totuus nyt on voimassa Demareilla? Viikko sitten Helsingin sanomien kyselyssä demarit sanoivat nostavansa veroja ja vähentävänsä velanottoa. Vai annettaisiinko velkaantumisen kuitenkin kiihtyä, kuten joutuisi päättelemään Antti Rinteen eilisestä kommentista:

”- Minä en enää suostu sellaiseen keskusteluun, jossa valtiovarainministeriön virkamiehet tai korkeat talouspolitiikan osaajat tulevat kertomaan, että nyt pitää julkista taloutta sopeuttaa sinne tai tänne.

– Me olemme mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka lähtee korjaamaan näitä asioita. Ja finanssipolitiikka sopeutetaan tähän sitten! Rinne paaluttaa.” (IS)

Todennäköisesti Rinteen Ilta-sanomien haastattelu on vaalien kannalta viisas. Jokaiselle meistä vanhustenhoito tai terveyspalveluiden taso ovat lähempänä sydäntä kuin valtiontalous. Mutta tässä tullaan juuri siihen keskeiseen syyhyn, miksi valitsin aikanaan Kokoomuksen: Jos haluamme mahdollisimman hyvät palvelut 10 vuoden päästä, kaikkein tärkeintä on pitää huolta, että silloin on kakku jota jakaa. Eli emme voi pienenevän työvoiman oloissa velkaantua määräänsä enempää ja odottaa, että lapsemme korjaavat sotkun. Emmekä voi tukehduttaa taloutta veroilla, vaikka se vähän aikaa lämmittäisikin. 

Kohdennettuja panostuksia koulutukseen ja palveluihin on tehtävä. Niiden vastapainoksi vastuu 2030-luvusta edellyttää myös ikäviä asioita eli karsimista sieltä, missä on vähemmän välttämätöntä menoa.

SDP:n uho tosiasioita kohtaan on sinänsä tuttua. Myös vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa kiisteltiin valtiontalouden lähtökohdista ja kiistettiin valtiovarainministeriön arvio. Rehellisesti eniten viikon takaisessa HS-kyselyssä ihmettelin Keskustan hattutemppua: lisää menoja, vähemmän veroja, vähemmän velkaantumista ja kieltäytyy vastaamasta kysymykseen, miten rahoittaisi...

Työssä olevien osuuden nostaminen on välttämätöntä hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudelle. Välillä kuulee, että voitaisiin lisätä miljardi menoja, kunhan työllisyysaste nousee 75 prosenttiin työikäisistä. Ikävä todeta, mutta 75 prosentin työllisyys neljän vuoden päästä on jo sisällä valtiovarainministeriön pari viikkoa sitten julkistamissa lähtökohdissa ensi vaalikauden näkymistä. Se vähentää säästötarpeita, mutta silti jäljelle jää 75 prosentin työllisyydelläkin valtiovarainministeriön laskelmissa lähes parin miljardin aukko. Aukko pitäisi täyttää, jotta toimimme oikein 2030-luvun veronmaksajia ja hoivan tarvitsijoita kohtaan. 

Talouden ennustaminen tarkkaan on yhtä mahdotonta kuin miljardien ihmisten muun käytöksen ennustaminen. Oikeudenmukaisuus tulevaisuutta kohtaan lähtee kuitenkin turvallisesta budjetista parhaan saatavissa olevan ammattilaisarvion pohjalta. Oleellista ei lopulta ole pystytäänkö julkinen talous sopeuttamaan juuri sille uralle, jonka juuri nyt arvioidaan olevan oikeudenmukaisinta. Mutta se mikä minua kovasti huolettaa on, että menemme aivan toiseen laitaan, jos vaalikeskustelu jatkuu viime kuukausien tapaisena ja heijastuu vähänkään hallitusneuvotteluihin. Ihan kuin ei olisi huolen häivää, vaikka nostamme velkaa suhdannehuipussakin ja näkymät ovat heikkenevät sekä suhdanteen että pitkän ajan kehityksen suhteen!

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Outi Ojala sanoi aikanaan osuvasti: ”Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä”. Tästä syystä toivon, että emme leikittele sillä luottamuksella, että Suomessa päättäjät pitävät maan poissa Kreikan tieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja Nesteen osakkeiden myynti viime vuonna ennen osingonjakoa ja nyt hiljattain saman hyvin tuottavan yhtiön osakkeiden myynti jonkin epämääräisen rautatieyhtiön peruspääoman rahoittamiseksi tekee valtiontaloudesta entistä vahvemman? Ääliömäiseksi kai tuollaista köyhdyttämistä pitäisi kutsua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nyt on sitten Mykkäselläkin iskenyt vaalikiima päälle, kun tekstiä tulee ilman sisältöä.

Totta kai vahva valtiontalous on hyvä asia, mutta ei se itsestään mitään köyhiä auta.

Se riippuu täysin siitä, miten sitä vahvaa valtiontaloutta käytetään. Annetaanko verohelpotuksia rikkaille ja helpotetaan suuryritysten toimintaa ja samalla unohdetaan kokonaan PK-sektori, joka on isoin työllistäjä.

Tämä on sitä kokoomuksen jargonia, joka ei enää uppoa kansaan, teitä ei saa enää päästää valtiontaloutta hoitamaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"

Itsekin näyt nauravan jutullesi. Tuohan pitäisi paikkansa, jos vahvan talouden hyödyt edes yritettäisi jakaa koko kansan hyödyksi. Kokoomus ei ainakaan ole se, joka tässä maassa haluaisi jonkinlaista tasapuolista jakoa.

Viime aikoina on saatu ruhtinaalliset osingot. Jos olisimme jotensakin normaalissa tilassa, niin osingot olisivat pienemmät ja investoinnit suuremmat. Tänä päivänä tähän maahan ei investoida edes poistojen vertaa. Voittoja kiskotaan irti niin paljon kuin mahdollista ja ne kiikutetaan ties minne. Kokoomus on ollut toisen kokoomuksen kanssa hallituksessa ja tulos on tämä. Tähän maahan ei haluta investoida.

On vähän hupaisaa, että itse päämnisteri ja myös sisäministeri puhuvat vakavissaan 75% työllisyysasteesta. Maahan ei investoida ja laskusuhdanne odottaa oven takana. Ei tuollaiset luvut toteudu edes valtiovarainministeriön laskemana. Meille pitäisi saada syntymään maahan investointeja ja siten uusia työpaikkoja. Se ei ainakaan nyt hallituksessa olevilta puolueilta näytä onnistuvan. Työttömien kurittamisesta ei ole apua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen käsittänyt,että ystävällä tarkoitetaan jotain elävää olentoa; ihmistä, eläintä, kasvia.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ei kai kukaan kuvittele, että investoinnit Suomeen kasvavat, jos työn ja pääomatulojen verotusta kiristetään (vasemmiston lääke no 1) tai valtion velkaantuminen uudelleen kiihtyy (vasemmiston lääke no 2).

Kakkua uudelleen jakamalla eivät Suomen massiiviset tulevaisuuden haasteet ratkea. Valitettavasti vasemmiston politiikka on ytimeltään juuri sitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietenkin finanssipolitiikka on väline yhteiskunnan tavoitteiden toteuttamiseksi. Ei suinkaan päinvastoin, että yhteiskunnan pitäisi palvella jotain finanssipeliä. Rinne on tässä täysin oikeassa!

Mitja Heiskanen

valitettavasti kokoomus ei ole köyhän paras ystävä, oli talous vahvaa tai ei. kokoomus on rikkaan ystävä, oli talous vahvaa tai ei. Rikkaita suosiviin veroratkaisuihin on aina varaa, mutta muuhun ei koskaan. Kun kerran talibani on ministerin suusta tulleena soveliasta, käytän samaa termia talebani kuvaamaan koko kokoomusta kaikkine tukijoineen, te olette tavallista kansaa terrorisoiva, pelkkää omaa etuanne ajava lauma terroristeja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset