Kai Mykkänen

Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?

 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?
 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?
 • Leirin pohjakartta
  Leirin pohjakartta
 • Leiriläisten askartelema leijona
  Leiriläisten askartelema leijona
 • Pakolaisten käsitöitä
  Pakolaisten käsitöitä
 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?
 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?
 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?
 • Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?

Kirjoitan tätä kiirehtiessäni Turkista eduskunnan äänestykseen tiedustelulainsäädännön kiireelliseksi julistamisesta. Ehtiäkseni jouduimme lähtemään liikkeelle jo yhden jälkeen yöllä. Olo on ristiriitainen muutenkin kuin matkatun yön jälkeen. 

Turkki näyttää panostavan noin 4 miljoonan syyrialaispakolaisensa auttamiseen yllättävällä vieraanvaraisuudella. Toisaalta arvojen koveneminen Turkin omien kansalaisten kontrolloimisessa ei näytä helpottavan. Keskustelu sananvapaudesta väistetään, mutta samalla isännät väittävät edelleen tavoittelevansa EU-jäsenyyttä.

Naapuriavun hengessä?

Söimme eilen illallista Kaakkois-Turkissa Gaziantepissa muutamien pakolaisalueilla toimivien YK-järjestöjen ja pakolaisia auttavien kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. Afrikassa aiemmin palvellut Unicefin toiminnan vetäjä Yannick Brand kertoi, ettei ole missään nähnyt yhtä hyvin hoidettua pakolaiskriisiä.

Pääsin tutustumaan Nizip-2 pakolaisleiriin Gaziantepin lähellä itsekin. Väliaikaisiin asumuksiin muuttaneiden ihmisten kohtaaminen oli koskettavaa. Perusasiat näyttivät kuitenkin olevan yllättävän kohtuullisesti. Perheillä on kolmen huoneen asuinkontit, suurilla perheillä kaksi konttia. Juokseva vesi, sähköt, viilennys, lämmitys ja liesi toimivat. 

Yli puolet asukkaista on lapsia. 300 000 lasta on jo ehtinyt syntyäkin Turkin puolella. Leirien kuouluikäiset käyvät koulua. Leirin marketissa on ruokaa. Perheet saavat viikottain maksukortin sen ostamiseen. Sosiaalirakennuksesta löytyy lukutilat, ompelutilat, jopa ”tietokoneluokka” pelaamista varten (mitenhän pitäisi nykyään kutsua).

Järjestöjen mukaan kyse ei ole näyttelykappaleesta, vaan perusasiat hoidetaan melko kattavasti. Suuri enemmistö syyrialaispakolaisista tosin ei asu leireillä vaan itsenäisesti kaupungeissa. Heillekin on löytynyt mahdollisuus asuntoon. Useimmat aikuiset käyvät töissä ja elämä pyörii joten kuten. Noin 600 000 syyrialaislasta käy koulussa. Terveydenhuollossa ei ole perustasolla vakavia puutteita. Ongelmia tietenkin on, mutta tilanteeseen nähden vähän - toistaiseksi.

Miten tämä on mahdollista? Länsi-Eurooppaan vuosina 2015-16 tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä oli vain kolmannes Turkin isännöimiin syyrialaisiin verrattuna. Järjestöjen edustajat selittävät sovinnollista asennetta ennen kaikkea naapuriavun ajatuksella. Kaakkois-Turkin pakolaisalueilla se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että pääosin Alepposta ja muualta läheltä Turkin rajaa tulleet syyrialaispakolaiset koetaan kulttuurisesti veljeskansaksi, jotka on oikein vastaanottaa vieraina. Turkin hallituksessa korostuu myös ajatus Turkista isoveljenä koko vanhan Ottomaani-imperiumin alueella. Naapuriapu voi tarkoittaa myös vaikutusvaltaa naapurin asioihin.

Katkaiseeko taantuma kamelin selän?

Ihminen on kuitenkin valitettavan ahkera jakautumaan riiteleviin ryhmiin missä tahansa olosuhteissa - varsinkin jos epävarmuus omassa elämässä kasvaa. Viime kuukausina Turkin liiran kurssi ja ihmisten ostovoima ovat laskeneet. Turkki näyttää ajautuvan taantumaan. Jos ihmiset menettävät työpaikkoja, se kääntää katseet usein siihen, kuka paikalla olevista on ylimääräinen.

Kaikkien huulilla on kysymys siitä, mitä tapahtuu jos Idlibin alue - Kurdialueen ohella viimeinen merkittävä kapinallisten hallitsema alue Syyriassa - joutuu Syyrian hallituksen venäläisten tuella tekemän suurhyökkäyksen kohteeksi. Se voisi hyvinkin tarkoittaa jopa miljoonan uuden ihmisen pakenemista Syyriasta. 

Yrittäisikö Turkki sulkea oman rajansa ja ohjata nämä ihmiset Syyriasta valtaamilleen pienille ”protektoraatti-alueille”, vaikkei siellä ole edellytyksiä hoitaa tämän mittaluokan pakolaiskriisiä? Ehkä. Hallinnon ja järjestöjen kanssa käymieni keskustelujen perusteella en kuitenkaan usko, että Turkki helpolla katkaisisi naapuriavun tarinaa rajusti jättämällä pakolaiset oman onnensa nojaan. 

Euroopan rooli?

Paljon riippuu myös meistä. Turkkilaiset maksavat itse suurimman osan pakolaisten hoidosta, mutta EU:n (kaksi kolmen miljardin euron pakettia ennen kaikkea) ja YK-järjestöjen tuki on tärkeässä osassa. 

Eurooppaan on uudelleensijoitettu kiintiöpakolaisina vain parikymmentätuhatta syyrialaista Turkista, mutta silläkin on kokoaan suurempi merkitys. YK:n pakolaisjärjestö esittää kiintiöihimme haavoittuvassa asemassa olevia kuten lapsiperheitä, terveysongelmista kärsivi' ja vähemmistöihin kuuluvia ja terveydeltään haavoittuvassa asemassa olevia. Heidän elämänsä Turkissa on vaikeaa ja he saavat yleensä paremmin tarvitsemaansa tukea EU-maissa. 

Selvää on, että naapurista tulevan pakolaisperheen elämän järjestäminen tolalleen tulee paljon halvemmaksi lähellä kuin turvapaikanhakijana EU-maissa. On kovasti meidän etu jatkossakin tukea Turkissa tapahtuvaa pakolaiskriisin hoitoa siten, että kamelin selkä ei katkea.

Miksi Turkista Kreikkaan saapuvien määrä taas kasvussa?

On jonkin verran huolestuttavaa, että Turkista salakuljettajien avulla Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna kasvanut noin 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna (EU-komission laskelma). Räjähdysmäisen kasvun alkusysäyksestä ei kuitenkaan liene kysymys. Suurin osa kasvusta tulee maarajalta ja siellä siitä, että Turkin kansalaisia on paennut poliittista vainoa. Tämä ryhmä tuskin skaalautuu satoihin tuhansiin. Tässä joukossa vainon syy ja tarve poistua nimenomaan Turkista lienee valtaosalla selvä.

Vaarallisen merimatkan yli Kreikan saarille saapuvien määrä on edelleen murto-osa kolmen vuoden takaisesta huipputasosta. Silti tämäkin määrä on tänä vuonna kasvanut viidenneksen. Turkin sisäministerin mukaan he ovat pysäyttäneet salakuljetusoperaatioita aiempaakin enemmän. Paine vaan olisi kasvanut. 

Vuonna 2016 Turkin kanssa sovittiin, että Turkki ottaa Kreikasta takaisin syyrialaishakijoita siten, että saman verran syyrialaisia uudelleensijoitetaan kiintiöpakolaisina Eurooppaan hallitusti. Kiintiöpakolaisia on otettu Turkin pakolaismääriin verrattuna vähän. Kreikasta Turkkiin on kuitenkin palautettu vielä 10 kertaa vähemmän syyrialaisia. 

Pääsyynä on Kreikan kyvyttömyys tehdä nopeasti tarvittavat tarkistukset ja johtopäätökset, ketkä tulisi palauttaa sovitun menettelyn nojalla ja keitä ei. Tuomioistuimet ovat osittain katsoneet EU:n ja Turkin välille sovitun järjestelyn soveltamisen turvapaikanhakijoiden oikeuksia loukkaavaksi. 

En ota kantaa yksittäisiin tulkintahaaroihin. Mutta jälleen olemme tilanteessa, jossa olisi kaikille parempi viedä motiivi vaarallisilta venematkoilta ja pohja rikollisten salakuljetukselta siirtymällä siihen, että ihmisiä sijoitetaan Kreikan saarten sijaan suoraan Turkista. Mutta olemmeko kyvyttömiä sovittamaan tämän sopivalla tavalla tulkintaamme turvapaikanhakua koskevista oikeuksista? Tämän solmun avaaminen olisi avainasia hädänalaisten auttamisen parantamisessa.

Hallittu kiintiöpakolaisuus toimii

Vierailuni yhteydessä Maahanmuuttoviraston, kuntien ja Suojelupoliisin edustajat toteuttivat haastatteluja, joiden nojalla Suomi ottaa tänä vuonna 530 syyrialaista kiintiöpakolaista Turkista. Seurasin itsekin yhtä haastattelua. Viisilapsinen perhe, nuorin reilun kuukauden vanha. Ilokseni panin muuten merkille, että tässä tapauksessa perheen äiti oli selvästi veturin roolissa, eikä suinkaan arastellut. Tätä havaintoa en toki voi yleistää.

Tämäkin reissu vahvisti käsitystä siitä, että pystyisimme auttamaan useampaa todella avun tarpeessa olevaa, jos ottaisimme selvästi enemmän ihmisiä kiintiöpakolaisina ja kääntäisimme Eurooppaan rajojen yli tulevien turvapaikkakäsittelyn tapahtumaan ennen kaikkea kiintiöpakolaisjärjestelmän osana EU:n ulkopuolella sekä toissijaisesti heti EU:n ulkorajojen tuntumassa. Tietenkin se edellyttäisi, että EU:n rajalla turvapaikan ansaitsevat eivät kaikki jäisi ensimmäisenä edessä aukeavaan EU-maahan, vaan näitä kriteerit täyttäviksi todettuja jaettaisiin EU-maiden kesken. Silti se olisi meille kaikille paljon hallitumpi, vähemmän pelkoa synnyttävä mekanismi. Apu osuisi paremmin vainoa pakeneviin ja kauttakulkualueilla vaikeaan asemaan jääviin.

Kukaan ei ollut eri mieltä tästä keskusteluissa niin Turkin sisäministerin, EU-delegaation, YK-järjestöjen Turkin johdon (maailman suurin YK:n maatoimisto muuten), Turkin hallinnon kuin kansalaisjärjestöjenkin kanssa. 

Mihin menet Turkki?

Kollegani Turkin sisäministeri Suleyman Soylu oli eläväinen keskustelukumppani. Hyvä, että keskeytteli ja näytti vähän tunteitakin, koska silloin saa paremmin selkoa todellisesta ajattelustakin.

Suhde Eurooppaan ja eurooppalaisiin arvoihin on selvästi ristiriitainen. Toisaalta painotettiin, että Turkki kuuluu Eurooppaan ja EU:n jäseneksi. Tämän viestin korostamisella pyritään ehkä myös rauhoittamaan markkinoita, jotka ovat viime kuukausina nostaneet tuntumaansa Turkin maariskistä. 

Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamasta sananvapaudesta puhuessani keskustelu siirrettiin heti siihen, miten Eurooppa kohtelee muslimeja toisen luokan kansalaisina. Se ei tietenkään saisi oikeuttaa perusoikeuksien loukkaamista Turkissa. Mutta ei tuo isäntien argumenttikaan aivan tuulesta temmattu ole. 

Olen huolissani siitä, että me eurooppalaiset poliitikot sorrumme yhä useammin jakamaan ihmisiä etnisyyden tai uskonnon perusteella viesteissämme. Sellaista on liian paljon ilmassa varsinkin sisäministereiden neuvoston keskusteluissa. Islamin leimaaminen toisen luokan uskonnoksi on sekä väärin että tyhmää. Katkeruus on välttämätön porras matkalla väkivaltaiseen radikalisoitumiseen.

Nostin esille myös Wall Street Journalin toimittajana toimineen Ayla Albayrakin tapauksen. Hän on suomen kansalainen, joka on Turkissa syytettynä kurdikysymyksiä käsitelleistä lehtiartikkeleistaan. Vetosin sen puolesta, että hän saa reilun oikeudenkäynnin Turkkia sitovien ihmisoikeuksien pohjalta. Vetoomustuomioistuimen päätös Albayrakin tapauksesta oli itse asiassa määrä julkistaa eilen, mutta jostain syystä sitä lykättiin joitakin viikkoja. Toivottavasti Albayrak kuuluisi pian niiden sanavapauden rajoitusten nojalla syytettyjen joukkoon, joiden osalta Turkin tuomioistuimet ovat antaneet vapauttavia päätöksiä ylemmissä asteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän VekeEke kuva
Vesa Invenius

Miksi ottaa 530 kiintiö pakolaista kun samalla rahalla auttaisi 50 000 pakolaista leirillä?

Toni Rintala

"Yannick Brand kertoi, ettei ole missään nähnyt yhtä hyvin hoidettua pakolaiskriisiä."

Onhan se kiva, että EU:n maksamat miljardit on edes muutamalla miljoonalla osoitettu oikeaan kohteeseen ;)
Etenkin silloin, kun joku käy vähän katselmoimassa.

Ilkka Huotari

Pakolaisuus voidaan hoitaa kokonaan näillä leireillä, sitä olen ainakin minä jo jankuttanut vuodesta toiseen. Tämä kirjoitus näyttää osoittavan, että tämä sama ymmärrys on nyt saavuttanut myös maamme päättäjät, mikä on tietysti hienoa.

"Eurooppaan on uudelleensijoitettu kiintiöpakolaisina vain parikymmentätuhatta syyrialaista Turkista, mutta silläkin on kokoaan suurempi merkitys. YK:n pakolaisjärjestö esittää kiintiöihimme haavoittuvassa asemassa olevia kuten lapsiperheitä, terveysongelmista kärsivi' ja vähemmistöihin kuuluvia ja terveydeltään haavoittuvassa asemassa olevia. Heidän elämänsä Turkissa on vaikeaa ja he saavat yleensä paremmin tarvitsemaansa tukea EU-maissa. "

EU voisi viedä näillekin apua paikan päälle Turkkiin.

Myös Syyrian protektoraatti-alueille olisi varmaankin mahdollista perustaa EU:n/YK:n pakolaisleirejä.

Ilkka Huotari

"Islamin leimaaminen toisen luokan uskonnoksi on sekä väärin että tyhmää."

Kai islamissa joitain ongelmia mahdollisesti on.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kuten esimerkiksi koraanin suora kehotus lyödä tottelematonta naista, tai sen kehotukset tappaa toisuskoisia.
Entä islamilainen maailmanlaajuinen verinen terrorismi?
Mykkänen ei näe siinä mitään ongelmaa?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_ter...
http://ajattelemista.blogspot.com/2011/09/naisen-a...
https://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2016/0...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mykkänen kirjoitti hyvin, puolueettomasti ja kiihkottomasti asiasta, josta on yllättävän vaikea keskustella. Vähän aikaa ehdin jo pelätä Mykkäsen rupeavan peesaamaan persuja, mutta pelko taisi olla turha. Fiksuna miehenä hän on huomannut, että ensi vaaleista ei tule maahanmuuttovaaleja. Eihän niistä Ruotsissakaan tullut. Ruotsin kokoomuspuolueen (Moderater) vaalitappion syynä oli flirttailu ruotsidemokraattien kanssa. Ei persujen kanssa kannata flirttailla, se on kuolleen hevosen piiskaamista.

Tässä se juttu joka sai minut hetkeksi epäilemään että Mykkäsen pelisilmä on pettänyt:

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sisaminister...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mihin ruotsin kokoomuspuolueen äänet menivät?
Vihreät pysyivät minipuolueena ja demarit saivat vuosisadan heikoimman tuloksen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Keskustalle ja kristillisdemokraateille. Molemmat olivat vaalien voittajia. Ties vaikka keskustasta tulisi pääministeripuolue, jos Kokoomus epäonnistuu hallituksen kokoamisessa. Blokkirajat ylittävässä hallituksessa se voisi olla hyvä kompromissi, ja Ruotsin ensimmäinen naispääministeri olisi hieno juttu itseään tasa-arvon mallimaana pitävälle valtakunnalle.

Se on muuten jännä juttu miten erilaisia nuo Ruotsin puolueet ovat kuin Suomen puolueet. Ruotsin kristillisdemokraatit muistuttavat enemmän Saksan kristillisdemokraatteja kuin Suomen: ei mitään hihhuleita vaan tolkun ihmisiä. Ja vihreät on Ruotsissa vasemmistoblokin puolue, Suomessa se taas oli ensimmäinen joka kyseenalaisti perinteisen jaon oikeistoon ja vasemmistoon. Perussuomalaiset oli toinen, ainakin hajoamiseensa saakka. Nykyään se taitaa asemoitua äärioikealle. On aika jännää, että kun SD rimpuilee irti natsimenneisyydestään, PS pyrkii sinne.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #19

Elikkä SD otti äänensä vihreiltä ja demareilta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Luultavasti nukkuvien puolueesta. Nyt ne sitten nukkuvat silmät auki ja huutavaa heijaa Jimmyä!

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #25

Äänestysprosentti laski viime vaaleista.

Myös Suomessa vihreät ovat enimmäkseen vasemmistoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #29

Edelleen Ruotsissa on kuitenkin huikeasti korkeampi äänestysprosentti kuin Suomessa. Ehkä siinä listavaalimenettelyssä on järkeä: kun äänestät puoluetta etkä henkilöä, sinulla on paremmat takeet saada mitä tilaat.

Kuten jo totesin, Suomessa vihreät oli ensimmäinen puolue joka kyseenalaisti perinteisen jaon oikeistoon ja vasemmistoon. Persut oli toinen. Oikeisto-vasemmisto-akselille ei kumpaakaan voi ihan helposti sijoittaa, konservatiivi-liberaali-akselille kyllä helpommin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #30

Toki äänestäminen kannattaa mutta.

Kysymys kuuluu mistä SD otti äänensä jos nukkuvat eivät aktivoituneet?

Suomen vihreät kysenalaistamisestaan huolimatta ovat reippaasti vasemmalla jopa YLEn mukaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Joo, olen minäkin sen Ylen nelikentän nähnyt. Riippuu kai vähän siitäkin miten vasemmistolaisuus määritellään. Minusta vihreät eivät ole oikealla eivätkä vasemmalla, vaan edellä.

Saa nähdä mistä muusta SD:llä on jotain sanottavaa kuin maahanmuutosta. Saksassahan äärioikeistolaisten tietämys muista asioista on jo testattu: sitä ei ole.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #36

Voit tietysti mieltää vihreät minne haluat.
'Meillä on unelma' käy tuohonkin.

Summa summaarum: keskustelun tuloksena päädyimme siihen että SD sai äänensä ulkoavaruudesta ja tutkimuksen tekijä(punavihreä(?)) ei ymmärrä vihreiden aatemailmasta mitään:)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Vihreitä on vaikea asemoida oikeisto-vasemmisto-janalle, koska ympäristökysymykset ja ilmastonmuutos eivät asetu siihen asteikkoon. Köyhyystutkija Maria Ohisalolla on luottoa kokoomukseen, että siellä on halua leikata tehottomia yritystukia.

"Keskustan metsähakkuut ovat syömässä muut hyvät ilmastotavoitteet. Hyvinvointivaltion ja koulutuksen näkökulmasta sosiaalidemokraattien kanssa meillä on kaikkein eniten yhteistä", Ohisalo sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa 5.10.2018.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mika Lamminpää, mikä tuon linkin sanomassa sai sinut epäilemään Mykkäsen peesaamista persuihin? Minusta Mykkänen ajattelee viisaasti siinä, ettei turvapikanhakijoina tulisi jatkossa hyväksyä monien maiden läpi kulkemista ja hakeutumista tiettyyn valittuun maahan sitä turvapaikkahakemusta jättämään vaan hakemuskäsittely Mykkäsen mukaan tulisi muuttaa ennen EU ulkorajaa. Muuttaa näin kansainvälistä sopimustulkintaa. Viisasta ajattelua. Jo yksin tuollainen ajattelutapa saa monet ei-turvapaikan tarpeessa olevat väistymään aiheettomista hakemuksista.

Mikä muuten estää nytkään tulkita kansainvälistä sopimusta Dublin sopimusta edellyttävällä tavalla? Ei mikään vain unionin päättäjien epäitsekästulkinta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Väittäisin tässä kommentissa näkyvän vaalit ja arvoliberaalien kokoomuslaisten taannoisen alistamisen. Sinisten uskollisuus Soinille on aika hurjaa. Kun Soini käskee: nyt marssimme ulos persuista, he marssivat. Ja kun Soini käskee: tehkää minun erottamisestani hallituskysymys, niin siniset tekevät. Mutta sitä en käsitä että myös kokoomus ja keskusta ovat Soinin panttivankeja. Sinisten kohdalla siinä ei ole mitään ihmeellistä, heitä ei olisi olemassakaan ilman Soinia. Niin kuin ei olisi perussuomalaisiakaan. Alussa olivat vain Soini ja Vistbacka, jota Soini ei muista koskaan kiitellä. Se oli sentään näitten alkuvaiheissa Soinin pelastusrengas, niin kuin Toni Hölmö oli kantoraketti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Mika L., olen samaa mieltä tuosta mitä kommentissasi esität. Saattaapa olla todellakin, että kokoomuslaisen ministeri Mykkäsen puheet ovat muuttuneet muutaman kuukauden päässä oleviin vaaleihin.
Blogikirjoituksensa ydinsanoma kun näyttäisi oman muistikuvai mukaan muuttuneen hänen aiemmin esittämästään turvapaikkapolitiikasta jokseenkin olennaisesti.

Äänten kalastaminen on kovaa rytinää mitä lähemmäs vaaleja tullaan. Tämä tulisi kansalaisten eli äänestäjien ottaa huomioon omissa arvioissaan puolueiden/ehdokkaiden puheissa. Noinhan se on aina ollut ja taitaa olla jatkossakin. Puheet suuria, mutta teot jäävät vähäisiksi.

Käyttäjän OssiPajunen kuva
Ossi Pajunen

Ruotsin vaalit olivat mitä suurimmassa määrin maahanmuuttovaalit. Maahanmuutto -ja integraatio pyöri risteävästi lähes kaikissa vaalikeskusteluissa myös muidenkin kuin ruotsidemokraattien toimesta. Esimerkiksi moderaatit nostivat teeman esille ja ovat pitäneet näitä yhtenä tärkeimmistä asioista hallituksen listalla vaalien jälkeenkin. Ruotsissa keskustelu on nykyään laadukkaampaa ja monipuolisempaa maahanmuuttoasioissa. Suomut ovat tippuneet silmiltä.

Ei tässä kenenkään tarvitse peesata persuja taikka muitakaan. (Vai jos puhuu ilmastopolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta, niin onko se vihreiden peesaamista?) Kyllä jokaisella vastuullisella puolueella pitääkin olla vastuullisia ajatuksia maahanmuuttoon ja integraatioon liittyen. Tämä on teema, joka puhuttaa riippumatta siitä kutistuvatko persut lilliputtipuolueeksi vaiko pysyvät nykyisessa kannatuksessaan. Esimerkiksi Tanskassa lähes kaikki puolueet ovat muuttaneet kantaansa viimeisen 15 vuoden sisään realistisemmaksi. Viimeksi tänään Tanska päätti olla ottamatta tänäkään vuonna kiintiöpakolaisia ja SOSIAALIDEMOKRAATIT kannattivat oppositiosta hallituksen linjaa.

Eli maahanmuutto ja integraatio eivät ole häviämässä mihinkään poliittisesta keskustelusta ei Suomessa eikä muualla Länsi-Euroopassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, ilmastonmuutos on niin keskeinen asia että sen soisi jokaisen puolueen agendalla olevan. Ja se liittyy maahanmuuton kanssa ihan olennaisesti yhteen. Ilmastopakolaisuus on jo täällä, ja pahemmaksi menee ellei mitään tehdä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ministeri Kai Mykkäseltä mielenkiintoinen matkaraportti.
On melkein uskomatonta, jos Turkki pystyy hoitamaan noin mallikkaasti 4 miljoonaa Syyrian pakolaista. Näytettiinkö EU-vieraille mahdollisesti joitakin erikoisleirejä vai olivatko olot kaikkialla yhtä hyvätasoiset?

Turkki pitää EU:ta varpaillaan. On vaikea kuvitella, mitä voitaisiin tehdä, jos Kreikan saarille laskettaisiin pakolaistulva. Nyt olisi mietittävä tarkkaan, mitä tehdä Kreikan saarille jo päässeille ja kurjissa oloissa eläville pakolaisille. Jos heitä siirrettäisiin joukolla EU-maihin, ihmissalakuljettajat huomaisivat tilaisuutensa tulleen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kansainväliselle Punaiselle Ristille näytettiin Natsi-Saksassa myös vain tiettyjä leirejä, joissa oli varauduttu vierailuihin. Turkkikin on fasistivaltio.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta, voi hyvinkin epäillä vierailijoille, kuten Mykkäselle, näytetyn vain hyvin hoidettu pakolaisalue. On mahdotonta edes ajatella, että 4 milj. pakolaisen koko asuttama alue olisi ollut vierailijoille näytettävissä. Taitaapa olla erillään/hajallaan näyttöalueesta muiden pakolaisten asuinolojen näkymät.

Edit; Lisään ulkoministeriön blogista linkin ja tässä kirjoituksessa leirien lukumäärästä "Kysymyksessä on 25 pakolaisleiriä, jotka kaikki sijaitsevat eteläisessä Turkissa, Syyrian vastaisella rajalla. Vanhin leireistä perustettiin vuoden 2012 ensimmäisellä puoliskolla, jolloin turkkilaisviranomaiset vielä totesivat, että Turkin ”red line” on 100 000 syyrialaispakolaista eli ei siis sen enempää pakolaisia maahan."
https://blogit.ulkoministerio.fi/ankara/elamaa-tur...

Jokseenkin varmalta näyttääkin, että tuon blogin mukaan eu:sta/jäsenmaista tuleville vierailijoille näytetään se parhaaksi "näytösleiriksi" varusteltu alue.

http://tampub.uta.fi/handle/10024/103119

"EU nopeuttaa aiemmin sovitun kolmen miljardin euron maksamista Turkille pakolaisapuun. Toiset kolme miljardia EU voi maksaa Turkille pakolaisongelmien ratkaisemiseksi vuoden 2018 loppuun mennessä." https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016031921295251...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Myös Mykkäselle näytettiin vain se, mitä haluttiin näyttää, jotta EU:n avokätisyys rahoittamisessa jatkuisi ja saisi perustelun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsenäisyyden aikana Suomella oli oma rajavalvonta eikä tarvinnut välittää muiden maiden hyväntekeväisyydestä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Sellaista on liian paljon ilmassa varsinkin sisäministereiden neuvoston keskusteluissa. Islamin leimaaminen toisen luokan uskonnoksi on sekä väärin että tyhmää."

Tuohon toivoisi ministeri Mykkäseltä hieman tarkennusta. Kuka ja ketkä, montako sisäminsiteriä sekä miten on leimannut islamin toisen luokan uskonnoksi. Meitä on EU:ssa 28 maata ja sisäministeriä ( jatkossa 27 ). Minusta on liian yleistävää ja kaikkia EU -maita leimaavaa, jos asia yleistetään "liian paljon ilmassa" ilmaisulla. Tällaisella hyvin tulkinnan varaisella ministerin lausunnoillahan vain lisätään eripuraisuutta EU-maiden, sen alueella asuvien islamin uskoisten sekä islamilaisten valtioiden ja heidän kansalaistensa välillä kun yhden EU-maan sisäministeri todistelee EU-maiden islam-vastaisuutta.

Se on sitten toinen asia, että europpalaisessa kulttuuriperinnössä kristinuskolla on vankka perusta ja myös kristinuskolla on vankka rooli eurooppalaisessa kulttuurissa. Huomattavasti vankempi rooli kuin islamin uskolla, jolla taas puolestaan on kristinuskoon verrattuna erittäin vankka rooli Lähi-Idän valtioissa ja niiden historiassa. EU:ssa kuitenkin lienee valtioissa vallalla myös uskonnon vapaus. Miten lienee muissa maissa ?

Sinänsä tuo ministeri Mykkäsen katsaus tämän hetkiseen pakolaistilanteeseen oli valaiseva.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaarallinen ihmisten salakuljetus Kreikkaan ja Kreikan saarille...

Netistä löytyy paljon videoita, kuinka ihmiset rantautuvat Kreikan saarille kirkkaassa päivänvalossa ja rauhallisessa merenkäynnissä ilman pienintäkään dramatiikkaa vain turistien ihmetellen asiaa sivusta.

Kreikassa puolestaan tulevat voivat mielensä mukaan nyt liikkua minne vaan maan ulkorajoille uuden lainsäädännöllisen käytännön perustein ilman koottuja leirejä.

Kerta kaikkiaan omituista höpertämistä tältäkin politiikolta. EU:n ulkoraja on siis täysin auki edelleen EU:n ollen täysin kyvytön hallitsemaan tilannetta muutoin kuin rahallisesti Turkin hallinnolle.

Turkista Kreikan saarille tulleiden määrä on kasvanut tammi-elokuun aikana 32 % edelliseen vuoteen 2017 verraten.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

"Kestääkö Turkin avokätinen pakolaispolitiikka?"

Siis hetkinen Kai Mykkänen... Kuka ja ketkä tämän "avokätisyyden" loppupeleissä maksavat? Mistä tarvittavat miljardit Turkin budjettiin ilmestyvät?

Ministerille tiedoksi; mm. Suomi ottaa tänä vuonna muistaakseni +3 miljardia ulkomaista velkaa ja ensi vuonna (talouskasvun huipulla?) lisää 1,6 miljardia. Osalla tällä meidän tuleville sukupolvillemme etukäteen jo nyt lastattavalla verotaakalla syötetään, juotetaan, asutetaan ja ollaan kotouttavinaan tänne asti päässeitä ilmaisen elämän hakijoita ja osalla maksetaan Suomen osuutta Erdoganin lahjuksesta, josta näköjään osa menee sitten ihan leirille asti.

Totuutta ei siis pidä yrittää piilottaa tässäkään asiassa. Kyseessä on EUn avokätinen pakolaispolitiikka (osa tuesta kanavoidaan YKn kautta, jotta lopullista määrää ei kai kukaan tiedä/tietäisi). Jos ministerillä on esittää oikeita lukuja ja tilastoja väitteen "Turkki maksaa suurimman osan" perusteeksi, olen valmis muuttamaan/korjaamaan kantaani.

Siihen asti "oikea" kysymys kuuluu:

"Kuinka kauan Erdoganin sisäpoliittinen asema kestää tässä taloudellisessa tilanteessa jatkaa EUn avokätistä pakolaispolitiikkaa Turkin maaperällä?"

Petri Hämäläinen

Hieno kirjoitus.

Niin kuin aina: totuus ja yksityiskohtaiset tiedot ovat suurin ase valheellista vihervasemmistoa vastaan.

Pakolaisleirien oikea tilanne ei voisi juuri olla kauempana Suomen median naiskesätoimittajien 2015 päivittäin suoltamista valheellisista pakolaisten nyyhkytarinoista.

Käsittämätöntä ja surullisinta on se, että 4 miljoonaa syyrialaista, pääosin naisia, lapsia ja vanhuksia, monet sairaita ja vanmautuneita, on virunut vuosikausia pakolaisleireillä Turkissa. Ja samaan aikaan rasvatukat kännykkäjätkät (30000kpl) tulivat Suomeen vasemmistonaisten iloksi. Koskaan ei vasemmistosta kuulunut arviota että pitäisi ottaa naisia, lapsia tai sairaita mieluummin. Mitä niillä tekisikään kun 20v perusterveet jampat on niin lutusia?

Ja kuka valitteli vihervasemmiston nykytaistolaisista sitä, että yhden Suomen pakolaisen hinnalla voi Turkissa tai Libanonissa saattaa turvaan 30-100 pakolaista? Yhden pakolaisen leiripaikka Turkissa maksaa euron, mutta pakolainen täyshoidossa Suomessa yli 100€ päivässä.

Bien joué! Well done! Hienoa kommarit !

Henrik Hermans

Muuten hyvää kirjoitus Turkin matkasta, mutta tämä heidän ilmoittama ongelma ei kuulu vapaaseen maailmaan; "Islamin leimaaminen toisen luokan uskonnoksi on sekä väärin että tyhmää." Moni ateisti ja muunlaisen uskonnon harjoittaja hyväksy aforismin; "joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu".
Tätä alku ongelma ei pidä sälyttää nyky "muslimien" niskaan, koska elävät yhtä "harrasta" elämää kuin muut uskovaiset, vaikka "Jumalat" on itselleen rakennettu. On jo torjuttu "kastijärjestelmä" lupaa kysymättä.
Terv. Agnostikko

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Ovatkohan nuo 530 Syyrian kiintiöpakolaista kaikki muslimeita - luultavasti. Mihinkä mahtaa jäädä kristityt, jotka ovat sentään se vainotuin uskontoryhmä maailmassa, jopa Yle sen on kertonut?

Arvon ministerin olisi hyvä vaan sisäistää se asia, että mitä enemmän muslimeita tänne otetaan, sitä todennäköisimmin saamme myös lisää ongelmia. Katsoo vaan mitä Ruotsissa tapahtuu. Ja minä kyllä voisin tulla valistamaan että minkälaista on ollut asua Tukholmalaisessa ghettolähiössä, eli mikä se todellisuus siellä on. Nimittäin jos muslimien määrä paljon tulee lisääntymään, niin Helsinki tulee saamaan omat ghettolähiönsä josta kynnelle kykenevät suomalaiset muuttavat pois, koska niissä ei ole enää kiva asua(turvattomuus). Näin siinä käy.

Tässä lähiössä mamujen määrä on nyt n.23%, lisäystä on tullut parin viime vuoden aikana monta prosenttia. Ja nyt tulee sitten vastaan tiukasti kaavutettuja musliminaisia, joista ei näy kuin juuri silmät. Näin ei ollut vielä muutama vuosi sitten.

Että terveisiä vaan ministerille.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Nämä tiukasti kaavutetut naiset elävät alisteisessa asemassa, heidän on pakko pukeutua kaapuihin, jottei yhteisö ja varsinkaan perhe hylkäisi. Eurooppa on tehnyt suuren virhearvion kun se ei ole yrittänyt parantaa musliminaisten asemaa. Näiden naisten hyvä asema avittaisi nimittäin lasten kotoutumista ja ehkäisisi tulevia ongelmia. Tiedetään että naisten hyvä asema lisää myös talouskasvua ja hyvinvointia. Jostain syystä kukaan ei ole kiinnostunut musliminaisista ja heidän hyvinvoinnista. Jopa pienet tytöt hunnutetaan Euroopassa.

Petri Hämäläinen

#26 - Luultavasti feministien mielestä pienen hunnutetun muslimilapsen suurin uhka on valkoinen mies.

Sehän selittäisi sekä kiihkomielisen miesvihan että sen, ettei muslimimaiden naisten asemalla ole feministeille tai Vasemmistoliitolle/Vihreille mitään merkitystä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tanskalaisministeri Inger Stöjberg on ilmoittanut nyt, että Tanska ei aio ottaa tänä vuonna yhtään kiintiöpakolaista.

"Ingen kvoteflygtninge i 2018

Selv om vi har fået markant bedre styr på tilstrømningen, så er vi stadig i den situation, at vi kæmper med at få dem, der er kommet hertil til at blive en del af den helt almindelige danske hverdag. På trods af at flere flygtninge er kommet i arbejde, så er der stadig for mange, der ikke forsørger sig selv. Det gælder ikke mindst for kvinderne, hvor alt for få bidrager. Derfor har jeg besluttet, at Danmark ikke skal tage kvoteflygtninge i 2018."

Noin toimii Tanska ja se onkin ainoa Pohjoismaa jolle voi nostaa hattua mitä mamupolitiikkaan tulee, siellä ei pelätä mitä muut sanoo, ei nöyristellä EU-johdon edessä.

Sanottakaan vielä että Ruotsi on tänä vuonna myöntänyt jo lähes 100 000 oleskelulupaa, lähinnä syyrialaisille. Että lycka till vaan sinne,sitä he tarvitsevat.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kaitsu valehtelee heti otsikossa!

Kerrataan muutama tosiasia Turkista:

1. Turkki on jo kauan sitten laittanut ns. rajat kiinni. Rajavartijat ampuvat pakolaisia, mm. Human Rights Watch on sivuillaan raportoinut näistä asioista. https://www.hrw.org/news/2018/02/03/turkey/syria-b...

"Guards at Turkey’s closed border with Syria are indiscriminately shooting at and summarily returning Syrian asylum seekers attempting to cross into Turkey, Human Rights Watch said"

"Syrians are fleeing heightened violence in Idlib to seek refuge near the Turkish border, which remains closed to all but critical medical cases."

2. Pakolaisaalto herättää aivan erilaisia tunteita, jos se koostuu niistä ihmisistä, joista lähtömaa muodostuu. Esim. rohingat Bangladešissa, syyrialaiset Turkissa jne. Suomeen näiden vertaaminen ontuu pahasti, koska ainakin Oulussa melkein sata prosenttia ulkomaalaisista, joita minä henkilökohtaisesti näen (esim. ikkunasta, kadulla, kaupassa...) ja kohtaan, ovat miehiä, nuoria miehiä! Myös työperäiset maahanmuuttajat vääristävät sukupuolijakaumaa (http://tilastot.migri.fi)

3. Turkista on ylipäätään mahdollista hakea turvapaikkaa vain eurooppalaisista lähtömaista peräisin olevien henkilöiden (Turkilla on tällainen varauma/tarkennus sopimukseen). Muut ovat väliaikaisia vieraita, jotka joka ikinen on tarkoitus UNHCR:n uudelleensijoittaa, käytännössä näitä uudelleensijoituksia tapahtuu vain anteliaisiin ja avokätisiin Länsi-Euroopan ja Pohjois-Euroopan maihin sekä Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan. UNHCR uudelleensijoittaa pakolaisia (kaikki muut maailman pakolaiset paitsi Palestiinan pakolaiset, joilla on eri oikeudet ja oma järjestö) vain kouralliseen maahan maailmassa. Esim. vakaa ja menestyvä Singapore ei suostunut siihen, että yksikään ns. Vietnamin venepakolainen olisi jäänyt Singaporeen, vaan kaikki uudelleensijoitettiin ns. länsimaihin. Niin sanotut Vietnamin venepakolaiset uudelleensijoitettiin pois niistä maista, joihin he alun perin saapuivat, mm. Suomeen. Israel lähettää turvapaikanhakijansa (mustat miehet) UNHCR:n avulla Länsi-Eurooppaan. Harvat naiset ja perheet saavat sopimuksessa (joka raivostutti silti Israelissa) jäädä väliaikaisesti Israeliin, mutta eivät saa mitään yhteiskunnan tukia. Palkasta peritään ylimääräistä jemmaan, jonka saa takaisin, jos lähtee maasta. Työlupaakaan ei turvapaikanhakijoilla Israelissa ole, nyt Israel lupasi UNHCR:lle, että se ei aio valvoa kieltoa. Netanjahu joutui heti perumaan sopimuksen UNHCR:n kanssa, koska Israelissa raivostuttiin, että osa afrikkalaisista saa jäädä, vaikkakin vain väliaikaisesti ja kustantamatta mitään. Israel rakensi muurin, joten uusia afrikkalaisia pakolaisia ei enää Israeliin saavu. Israelissa valtavirtalehdet ja poliitikot ovat jo monia, monia vuosia puhuneet mustista afrikkalaisista "soluttautujina", "tunkeutujina". Ei voisi kuvitella samaa Suomessa.

"In the month of May 2017, the ‘Deposit fund Law’ came into effect, designed to make it harder to employ asylum seekers, and to activate a harsh economic mechanism to urge them to leave the State of Israel. According to the law, employers of asylum seekers are obliged to deduct 20% from the basic wages given to asylum seekers, and deposit them in a special account. An extra 16% of the salary will be deposited by the employers themselves, leaving many of them unlikely to want to hire refugees for work. The funds at the deposit account could be claimed by asylum seekers only upon leaving Israel."

4. Turkki, vaikka on ns. rikas OECD-teollisuusmaa, on Suomenkin suurimpia ODA:n vastaanottajia nykyään. Turkki maksattaa pakolaisten kulut muilla. Kuka muistaa takavuosien otsikot, että niin ja niin suuri prosentti syyrialaisista lapsista ei käy mitään koulua Turkissa? Syyrialaisilla ei ole oikeutta työskennellä Turkissa, siksi syyrialaiset joutuvat työskentelmään pimeästi, huonoin ehdoin ja tullen huijatuiksi.

5. SYYRIALAISILLA EI OLE LUPAA TYÖSKENNELLÄ (VIRALLISESTI) TURKISSA
https://uk.reuters.com/article/uk-turkey-syria-ref...

Kannattaa lukea tämä: https://movements-journal.org/issues/05.turkey/05....

"Turkey is an original signatory to the 1951 United Nations Convention Relating to the Status of Refugees. In 1961, it ratified the Convention and later its 1967 Protocol by adding an optional »geographical limitation, extending its protection only to refugees from Europe.«"

Suomi on kummajainen ja houkutteleva, kun turvapaikanhakija jo kolmen kuukauden jälkeen saa virallisen työluvan. Vaikka tulee kielteinen turvapaikkapäätös, Suomen naiset, osa porvareista sekä Mykkänen ja kumppanit haluavat pitää matunsa, antamalla heille työperäisen oleskeluluvan ja luopumalla tarveharkinnasta. Monissa maissa lupaa työskennellä ei ole, kun hakemus on vireillä. Suomessa on laajasti valitettu tuosta kolmesta kuukaudestakin.

Armottomasta työvoimapulasta kärsivä Japani (joka ei ota kiintiöpakolaisia eli uudelleensijoitettavia ollenkaan) talouskierron kuumimpana kuukautena: https://www.reuters.com/article/us-japan-immigrati...

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kai Mykkänen: "YK:n pakolaisjärjestö esittää kiintiöihimme haavoittuvassa asemassa olevia kuten lapsiperheitä, terveysongelmista kärsiviä ja vähemmistöihin kuuluvia ja terveydeltään haavoittuvassa asemassa olevia."

Turkki ja UNHCR työntävät Länsi- ja Pohjois-Euroopan julkisten talouksien ja veronmaksajien taakaksi kallista erikoissairaanhoitoa tarvitsevat potilaat, jotka eivät tule olemaan tuottavia. Kun USA valikoi (ja on houkutteleva maa tuottaville ihmisille) ja USA:n kriteerit täyttää korkeasti koulutetut ja valmiiksi englantia puhuvat, Turkki on näiltä jopa lentokentällä estänyt lentokoneeseen nousun, vaikka matkalippukin on jo maksettu. Turkki valikoi pois annettavaksi niitä, joista on sille eniten haittaa ja estää tiettyjen älykkäiden henkilöiden maastapoistumisen. USA valikoi kiintiöpakolaisissaan valmiiksi englantia osaavia. Moni korkeakoulutettu pakolainen hakee ja saa oleskeluluvan USA:aan. Suomi ei ole houkutteleva näille.

Suomi voisi ottaa 10 000 vuosittaisen ylimääräisen yksinäisen nais- ja tyttöpakolaisen kiintiön tasoittamaan edellisten vuosikymmenten miestulvaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset