Kai Mykkänen

Mielipiteenilmaisun vapaus ja vastuu

Mielenosoittamisen, vihapuheen ja jopa väkivaltaisen käyttäytymisen raja-aidat ovat tuntuneet viime kuukausina heiluneen eräissä Euroopan maissa näkyvästi. Ilmiö on huolestuttava. Tervettä on, että huolta esiintyy myös kansalaisyhteiskunnassa. Esimerkikkinä mainittakoon Uuninpankkopojan blogi ja sen pohjalta minulle tehdyt vetoomukset. 

Väkivaltaan ja laittomiin uhkauksiin mielenosoittamisen varjolla on oltava nollatoleranssi. Ennalta ehkäisevät kiinniotot ja vastaavat on tehtävä suhteessa neutraaliin uhka-arvioon - mitään ryhmää säästämättä tai suosimatta. Samalla on oltava tarkka mielipiteen ilmaisun vapauden suhteen. Muutoin uhraamme omat arvomme, lisäämme ääriainesten ulkopuolisuuden tunnetta ja madallamme kynnystä astua rikosten puolelle.

Suomessa vallitsee sananvapaus ja oikeus mielipiteen ilmaisuun, jotka ovat ehdottoman kiinnipitämisen arvoisia asioita. Yhteiskunnassamme voidaan käydä avointa keskustelua ja esittää julkista kritiikkiä - myös vallankäytöstä. Demokraattisena yhteiskuntana meillä on lisäksi monia mahdollisuuksia vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Perinteisten tapojen, kuten vaaleihin osallistumisen ja äänestämisen lisäksi, osa kansasta osallistuu vaikuttamiseen myös mielenilmausten ja erilaisten protestien muodossa. Tämä on osaltaan myös merkki aktiivisesta kansalaisyhteiskunnasta.

Samaan aikaan yhden henkilön tai ryhmän mielipiteen ilmaisu ei saa vaarantaa muiden turvallisuutta tai perusoikeuksia, kuten henkilökohtaista vapautta ja koskemattomuutta tai yksityiselämän suojaa. Siksi kunnianloukkauksista, yksityisten tietojen levittämisestä, väkivaltaan yllyttämisestä tai vaikkapa kansalaistottelemattomuudesta seuraa sanktioita.

Sunnuntaina 18.8. järjestettiin Turussa sekä uusnatsijärjestöjen mielenosoituksia että niiden vastaisia, antifasistisia mielenilmauksia. Jälkeenpäin on esitetty ihmettelyjä ja kysymyksiä siitä, miksi äärioikeiston kokouspaikaksi sallittiin oikeusvaltion kannalta niin keskeinen sijainti, miksi erityisen väkivaltaisia äärioikeistoon kuuluneita henkilöitä ei otettu etukäteen kiinni, miksi oikeusvaltion periaatteita kyseenalaistavia puheita sallittiin ja miksi uusnatsijärjestöjen mielenosoituksille annettiin ylipäätään lupa.

On totta, että poliisilla on oikeus muun muassa päättää mielenosoitusten järjestämispaikasta ja estää henkilöitä, jotka selkeästi voisivat aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä, osallistumasta mielenilmauksiin. Kynnys näille toimille on kuitenkin pidettävä erittäin korkeana, jottei turvaamistoimista tule hiljentämistoimia.

Olen monien muiden tavoin seurannut huolestuneena äärioikeiston nousua Euroopassa. Tällä perusteella emme kuitenkaan Suomessa saa edistää muualla maailmassa yleistynyttä ilmiötä  sananvapauden ja demokratian rajoittamisesta.

Poliisin tehtävä on turvata myös kaikkien kansalaisten perustuslain mukaiset oikeudet ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä, järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä pyrkiä muutenkin omalta osaltaan edistämään yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon.

Siksi, niin kauan kuin järjestöä ei ole tuomioistuimen päätöksellä määritelty laittomaksi, ei kokoontumisia voida kieltää. Siksi mielenosoitusten pitopaikan ja kulkueiden reittien rajoitusten täytyy perustua kokonaisturvallisuus- ja tilannearvioon, ei esimerkiksi paikan symboliseen merkitykseen. Siksi rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä puheita ei voida etukäteen sensuroida, vaan niistä rangaistaan jälkikäteen. Ja siksi poliisin kiinniottojen ja joukkoliikennetarkistusten täytyy perustua perusteltuihin epäilyihin tai ennakko- ja tiedustelutietoihin, ei mielenosoittajien mielipiteisiin tai "mutuun".

Ennaltaehkäiseviin kiinniottoihin ei vaikuta itse järjestö, vaan järjestössä toimivien henkilöiden taustojen ja aiemman käyttäytymisen perusteella tehty turvallisuusarvio. Tällä kertaa vakavimmat epäilyt sattuivat kohdistumaan yksittäisiin antifasististen piirissä toimiviin henkilöihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

"Ennaltaehkäiseviin kiinniottoihin ei vaikuta itse järjestö, vaan järjestössä toimivien henkilöiden taustojen ja aiemman käyttäytymisen perusteella tehty turvallisuusarvio. Tällä kertaa vakavimmat epäilyt sattuivat kohdistumaan yksittäisiin antifasististen piirissä toimiviin henkilöihin."

Hienoa, ettei poliisien mielestä julkinatsien historia kidutusmurhineen ja muineen ole kuin tolkun natseilua, josta ei ole vaaraa kellekään.
https://twitter.com/Dimmu141/status/10307511173602...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mitä tuolle tai noille natseille sitten pitäisi tehdä? Poistaa heiltä ihmisoikeudet? Pistää pidemmäksi aikaa lukkojen taakse?

Kaikki tuo sen takia, että he edustavat jotain epämiellyttävää ideologiaa. Et ole sen parempi kuin hekään, jos jotain tuollaista ajattelet.

Valtion pitää käsitellä natsejakin yksilöinä. Jos joku heistä syyllistyy rikokseen, niin sen rikoksen tekijä pitää ottaa oikeuden eteen, eikä kollektiivisesti rangaista kaikkia natseja. Jos taas joku natsi elää siivosti ja ainoa inhottava asia on hänen mielipiteensä, niin siitä häntä ei pitäisi rangaista.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Nyyh. Sen yhden tolkun natsin maine menee pilalle, kun yhdeksän kaveria harrastaa hyppypotkuja ym.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #5

Maineesta ei ollut mitään puhetta. Siinä ei ole ongelmaa, että ihmiseltä menee maine, jos hän liittyy natseihin. Ongelma on kollektiivisessa rankaisemisessa.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #5

Teidän "rauhaa"rakastavien puolelta ne häiriöt aina tulee, a`la Antifa

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eihän kommunistienkaan historia kidutusmurhineen ja muineen ole kuin tolkun vasemmistolaisuutta, joten ihan johdonmukaista soveltaa samaa natsismiin.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kova on hinku puolustella natseja vaikka sitten mutkuttelemalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen samalla kannalla kuin ministeri Mykkänen näissä pohdiskeluissaan. Sananvapaus on liian tärkeä demokratian perusoikeus, jotta sitä voitaisiin kevyin perustein typistää. Itäisessä naapurimaassamme ei saa marssia edes eläkeiän korotusten vuoksi. Muuten joutuu tyrmään. Sellainen ei saa olla mahdollista Suomessa.

Olisin myös kiinnostunut tietämään, mitä ministeri ajattelee ihmissalakuljetusbisneksestä, josta meillä ei juurikaan ole tapana keskustella "sivistyneissä piireissä":
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260785...

Ilkka Huotari

"miksi erityisen väkivaltaisia äärioikeistoon kuuluneita henkilöitä ei otettu etukäteen kiinni"

Ainoat Turussa tapahtuneet väkivaltatapaukset taisivat olla kuitenkin oikeistoa kohtaan.

https://marcodewit.fi/anarkistit/mm-analyysi-18-8-...

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Taas kerran on syytä palata siihen, mitä nämä vesselit ovat vuosien varrella saaneet aikaan. Koko poppoota johdetaan Ruotsista joten on hyvä tietää mitä kaikkea he siellä ovat tehneet. Kyseessä on kuitenkin sama organisaatio. Ruotsalaiset natsit osallistuvat säännöllisesti Suomessa tapahtuviin mielenosoituksiin. Lainaan aikaisempaa kommenttiani toisaalta.

"Ruotsissa:
– 1999 nk. Malexander-murhat: uusnatsit murhasivat kaksi poliisia teloitustyyliin pankkiryöstön yhteydessä.
– 1999 uusnatsit murhasivat ammattiyhdistysaktiivi Björn Söderbergin kotiovelleen Tukholmassa.
– 1999 uusnatsit vammauttivat vakavasti pommi-iskulla uusnatseja tutkineen toimittajan Tukholmassa.
– 2007 kaksi nuorta uusnatsia (toinen suomalainen) kidutti liikuntavammaisen miehen kuoliaaksi Väsbyssä; he videoivat tapahtuman. PVL:n suomalaisjaos nimitti tämän suomalaisen natsin 2017 "vuoden aktivistiksi".
– 2009 kaksi uusnatsia puukotti ja pahoinpiteli 22-vuotiaan Joakim Karlssonin kuoliaaksi Vallentunassa
– 2013 uusnatsit hyökkäsivät rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Tukholmassa; 23 uusnatsia tuomittiin väkivaltaisesta mellakasta.
– 2016 uusnatsit tekivät Göteborgissa pommi-iskun vasemmiston suosimaan kahvilaan ja 2017 alussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen (kolmas pommi ei räjähtänyt)
– 2018 Ruotsin poliisi pidätti uusnatsin epäiltynä kahden toimittajan salamurhan valmistelusta.

Suomessa:
– uusnatsi puukotti ulkomaalaista miestä selkään
– Jyväskylän kirjastopuukotus
– vasemmistopoliitikon kaasuttaminen Oulussa
– Helsingin Pride-kaasuisku (syyttäjä esitti iskun vahingoittaneen 88 ihmisen terveyttä)
– Oulun ylioppilaskunnan toimiston polttopulloisku
– taidekeskus Hirvitalon pippurisumutehyökkäys
– keskustorin vaalitorin mellakka Tampereella
– väkivalta Kokoomuksen vaaliteltalla Oulussa
– pahoinpitely Hartolan markkinoilla
– hyökkäys Kirkkopäiville
– kaksi ihmistä loukkaantui uusnatsien kerhotilassa Helsingissä tapahtuneessa ammuskelussa
– väkivaltainen mellakka Jyvskylässä (21 rikossyytettä)
– kuolemaan johtanut pahoinpitely Helsingissä"

Näiden lisäksi tiedän pari tapausta, joissa natsit olivat hyökänneet uhrin kotiovella heidän vastustajakseen mieltämänsä ihmisen kimppuun. Toisin sanoen väijyttäneet uhrin ja pahoinpidelleet.

Tuo kidutusmurhaaja ja "vuoden aktivisti" marssi Turussa mielenosoituksen kärkijoukossa."

Marco De Witt juoksi Turussa hänen lippalakkinsa vieneen perään ja kompastui tielle tulleeseen henkilöön. Pahoinpitelystä ei ollut kyse.

Ilkka Huotari

"Pahoinpitelystä ei ollut kyse."

Jos mukulakiville taklaaminen ei ole pahoinpitelyä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Muuten hyvä lista, mutta en lopettaisi sitä vähättelemällä vasemmiston tekemää väkivaltaa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tosin ei se äärivasemmistokaan ihan syytön ole, varsinkaan Ruotsissa jossa heidän "iskuistaan" riittää kyllä listaa.

Mutta eikös erään puoluejohtajan mielestä vasemmistolainen väkivalta ole sitä vähän parempaa väkivaltaa, vai miten se meni?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Äärioikeistolaisuudessa sinänsä ei ole mitään pahaa. Ainoastaan se ratkaisee, rikotaanko voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleisesti ottaen "äärioikeistolainen" -leimaa lätkitään nykyään liian helposti. Siitä on tullut vihervasemmiston lyömäase kaikkia niitä vastaan, jotka ovat esim. humanitaarisesta maahanmuutosta eri mieltä

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Äärioikeistolaisuudessa sinänsä ei ole mitään pahaa. Ainoastaan se ratkaisee, rikotaanko voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleisesti ottaen "äärioikeistolainen" -leimaa lätkitään nykyään liian helposti. Siitä on tullut vihervasemmiston lyömäase kaikkia niitä vastaan, jotka ovat esim. humanitaarisesta maahanmuutosta eri mieltä

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Siksi, niin kauan kuin järjestöä ei ole tuomioistuimen päätöksellä määritelty laittomaksi, ei kokoontumisia voida kieltää."

Pirkanmaan käräjäoikeus julisti marraskuussa 2017 natsijärjestön lakkautetuksi ja toiminnan laittomaksi. Natsit valittivat päätöksestä ja saavat nyt valitusaikana toimia, toisenlainenkin päätös olisi ollut mahdollinen valitusaikana toimimisesta. Lakkauttamiskannetta ajaa Mykkäsen sisäministeriön alainen Poliisihallitus.

Ministeri Mykkänen jeesustelee täällä sananvapaudella samalla kun Turun hovioikeus käsittelee PVL:n lakkauttamista. Onko tämä blogi kannanotto tuohon vireillä olevaan asiaan?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Järjestö voi estää oman lakkauttamisensa hyvin helposti muuttamalla itsensä uskonnolliseksi yhteisöksi (vaaditaan 20 henkilöä ja 150 euron rekisteröintimaksu).

Tuon jälkeen jäsenet voivat pitää pyhinä mitä kirjoituksia haluavat, voivat palvoa tai pitää jumalina mitä henkilöitä haluavat, voivat saarnata vapaasti kannattajilleen mitä haluavat, voivat pukeutua, kokoontua ja käyttäytyä käytännössä miten haluavat jne...

Bonuksena natsiuskovaiset saavat immuniteetin kaikkea arvostelua kohtaan, mikä suinkin voi loukata heidän vakaumustaan tai pyhinä pitämiä henkilöitä. Ensimmäinen tuomio hitlerinpilkasta olisi vain ajan kysymys. Pilakuvista tulisikin sitten pahempia sanktioita.

Helppoa kuin heinänteko.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kun et näköjään ymmärrä mitä tarkoittaa "lainvoimainen tuomio", ei kannata hirveästi huutaa laillisuuden perään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minäkö? Olen suorittanut OTK-tutkinnon ja asianajajan tutkinnon ja työskennellyt asianajajana.

"Laillisuuden perään" kannattaa aina huutaa, vaikkei juristi olisikaan : D

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #37

Jos olisin uskovainen, huuhdahtaisin varmaan "Luoja paratkoon". Nyt jään vain hämmästyneenä ihmettelemään.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

# 10 Saavathan oleskelupaikanhakijatkin toimia ja liikkua vapaasti valitusprosessin aikana, joka saattaa kestää vuosikausia. Olet kai huomannut, että he ovat syyllistyneet valitettavan usein hyvinkin vakaviin rikoksiin, joita ei voi edes verrata natsijärjestön puuhasteluun. Kertoo paljon yhteiskunnan rappiosta, että sen arvojen puolustaminen on annettu ulkoparlamentaarisia keinoja käyttäville tahoille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tällä kertaa vakavimmat epäilyt sattuivat kohdistumaan yksittäisiin antifasististen piirissä toimiviin henkilöihin."

Vasemmistopuolueet pitäisi kieltää, selvä yhteys väkivaltaisiin järjestöihin on toteennäytetty.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Myös äärivasemmisto on selkeä uhka lailliselle yhteiskuntajärjestykselle, eikä sen tekemisiä tule katsella läpi sormien.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jaaha. Suosittelen ministerille lukemista joululomaksi: "Nettipoliisi Hansu Hujusen ihmeelliset seikkailut")))

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä ministerin avustajan kirjoitus pääsi suoraan klassikko kokoelmaa jo siksi, että alussa viittaa Uunipoikaan. Mihin seuraavaksi, Aku Ankkaan? Suomi näin vuoden 2018 syksyllä on kyllä mielenkiintoisessa jamassa ...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Nyt kun suomalaisten vihapuheita valvotaan kovasti netissä, niin kiinnostaisi tietää että valvotaanko sitten ulkomaalaisten, esimerkiksi arabiankielisten somekirjoituksia? Veikkaan että mielenkiintoisia juttuja voisi löytyä.

Kai poliisilla sentään on luotettavia arabiankielisiä tulkkeja käytössään?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luin Uuninpankkopojan kirjoituksen blogissa olevasta linkistä. Siinä esitetty näkemys vaikuttaa sananvapauden rajoittamiselta. Molemmat ääripäät melskaavat omien sananvapauskäsitystensä kanssa ja pyrkivät tukkimaan toisinajattelijoiden suut. Sananvapaus kuuluu myös "väärässä" olevillle.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

No mutta, eikun sitten ISIS kehiin ja antaa sananvapauden nimissä heidänkin levittää sanomaansa. Nimittäin PVL ei tästä juuri eroa. Mitä, eikö?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, toinen noista käy avointa sotaa useammankin valtion alueella, on tappanut kymmeniä-, jos ei satoja tuhansia ihmisiä ja orjuuttanut tai muuten alistanut hirmuvaltansa alle miljoonia ihmisiä. Toinen harrastaa lippujen kanssa pönöttämistä, harhaisia puheita ja ilmaan osoittelua.

On varmaan turha kysellä suhteellisuudentajun perään?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #45

Pitääkö odottaa että ihmisten tappaminen alkaa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #55

Eikös meillä ole rikoslaissa aika monta pykälää, joilla niistä harhaisista puheista voi rankoa. Ja taitaapa yksi käsittelyssä oleva porukkakin olla sekoilujensa takia kieltolistalla.

Se vain on hiukan eri asia kuin se, että joiltain pitäisi jotenkin ennaltaehkäisevästi sulkea suu, jollain hämärällä "pitääkö odottaa että tappaminen alkaa" argumentilla.

Totalitarismi näyttää houkuttavan, kunhan se on omien totalitarismia.

Tai no, olisihan se houkuttelevaa saada vegaanien turvat tukittua " koska muuten alkaa porukkaa päätyä uuniin".

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #56

Yhdysvalloissa valkoinen terrorismi on suurempi uhka kuin muslimiterrorismi. Saksassa uusnatsien väkivalta on todellinen ongelma. En ole puhunut mistään uunittamisesta vaan väkivallasta. Viittaan tuohon ylle laittamaani listaan.

Ideologialtaan PVL on ISIS:n peilikuva. Toinen haluaa puhtaan uskonnollisen valtion, toinen rotupuhtaan valtion.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Yhteiskunnassamme voidaan käydä avointa keskustelua ja esittää julkista kritiikkiä - myös vallankäytöstä. Demokraattisena yhteiskuntana meillä on lisäksi monia mahdollisuuksia vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon."

- Tuon lausuman pitäisi kai päteä myös laajemmin kuin blogin pääfokusaiheeseen. Otankin oikeuden poiketa katuprotesteista työelämän keskustelun puolelle ja linkittäaä alla case-tietoon tapauksesta, jossa mielipiteenilmaisun vapaus näyttää olleen pahasti kyseenalaistettuna valtionviraston ja toisaalta ay-järjestötoiminnan puolelta jopa väkivallankäyttöön saakka. Case herättää toisaalta myös kysymyksen, millä tavoin valtion omistajaohjaus voisi toimia virastoissa kuten veronmaksajien omistamissa valtion osakeyhtiöissä, joissa se on valtion äänioikeuden käyttämistä yhtiökokouksissa sekä muita toimenpiteitä, joilla valtio osakkeenomistajana myötävaikuttaa yhtiöiden hallintoon ja toimintaperiaatteisiin. Valtio-omistajan tärkeimmät välineethän ovat itsenäinen omistajastrategian valmistelu ja hyvän hallintotavan eli corporate governancen kehittäminen - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ja itse aiheeseen: olen muuten kirjoittanut ko. uusnatsijärjestön ja muiden ääriorganisaatioiden mahdollisen kieltämisen juridiseettisistä asetelmista ja noiden hourupääosapuolten pragmaattisesta erilläänpitämisestä kun tilanne on tulossa päälle tässä blogissani, jonka Helsingin poliisikin kaiketi luki, kun kerran noudatti neuvoa ;) http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223308-p...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ei sananvapautta voida puolustaa sananvapautta rajoittamalla, kuten Mykkänen aikoo.

Poliitikkojen ei yleensäkään pitäisi vartioida eikä partioida sitä, mitä kansalaiset saavat ajatella ja sanoa.

Jo Magna Cartan ajoista asti sananvapauden tehtävä ollut vertikaalinen: turvata kansalaisten oikeudet hallituksen mielivallalta.

Niinpä hallitustahojen pyrkimykset määrätä siitä, missä sananvapauden rajat kulkevat, vaikuttavat kieroilta.

Ei vihapuheeksi leimatua yhteiskuntakritiikkiäkään mikään ääriajattelu aiheuta vaan harjoitettu politiikka. Ekstremismi ei ole syy vaan seuraus holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta.

Mitä vapauteen ja vastuuseen tulee, siteeraan Friedrich Nietzscheä: Vapaus on pappien salajuoni, jolla ihmiset on saatettu vastuuseen teoista, jotka ovat heille välttämättömiä.

Mykkäsen ja kokoomuksen kannattaisi lopetaa humanitaarisen maahanmuuton haalinta, sillä pakolaisuuden ja turvapaikkapolitiikan uhreja eivät ole vain pakolaiset vaan ne suomalaiset, joiden sosiaaliturvasta elatuskustannukset ovat pois tai jotka maksavat verot.

Hallitus on itse saanut aikaan ääriajattelun nousun lepsulla rajapolitiikalla, ja nyt syyttää siitä ulkoparlamentaarisia ja kannatukseltaan mitättömiä ryhmiä. Onpa ovelaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Natseilta voi ihan hyvin rajoittaa kokoontumisvapautta, kuka heitä kaipaa?

Ai sori mä unohdin, että täälläkin paljon natsien ymmärtäjiä, nehän vaan marssii :)

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Siinä sivussa voivat hyvin vähän hyppypotkia tai kiduttaa liikuntavammaista.

Petri Hämäläinen

Kyllä. Tai polttaa pari bussivarikkoa. Tai heittää palopulloja itsenäisyyspäivänä. Tai lyödä poliisin maijassa kasiraudoissa istunutta puolustuskyvytöntä aktivistia nyrkillä naamaan.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #38

Turun varikon palosta:
"Tuomittu selitti hatarien muistikuviensa syyksi tuhopolttoiltaa edeltänyttä viikkoja kestänyttä amfetamiinin käyttöä.

Miehen syyksi luetut törkeä varkaus, törkeä vapaudenriisto ja ampuma-aserikos liittyvät tapahtumiin ennen bussivarikkopaloa. Tuolloin mies tunkeutui itselleen entuudestaan tuntemattoman nuorukaisen asuntoon Turussa, varasti tämän tavaroita ja pakotti nuorukaisen aseella osoittaen kuljettamaan itsensä haluamaansa paikkaan Turussa."

Poliittisesta motiivista ei mainita mitään. Vantaan palosta vastuun otti EVR eli eläinsuojeluaktivistit. Onko tästä tekijät saatu kiinni, muistaakseni ei?

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #39

Näin te rauhaarakastavat toimitte, kun jäätte kiinni niin alkaa kaikenmaailman muistinmenetykset ja huumeidenottamisesta johtuvat mukamuistikatkokset.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #63

Ketä väität huumeidenkäyttäjäksi?

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #38

On se vaan kumma kun nämä rauhaarakastavat jaksavat vääntää joksikin ihmeen poliittiseksi teoksi sen, kun yksi pilleristihörhö aukoo päätään ja saa turpiinsa, kyllähän se kuoli mutta ei siihen potkuun, tämäasia tahtoo unohtua näiltä rauhaarakastavilta.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ritalako olisi se, joka antaisi sen natsiluokituksen vai joku muu? Pitäisikö listaan vielä lisätä muita, joita et kaipaa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikeus on juuri antanut, ja hovioikeus antaa kohta, tuolle vastarintaliikkeelle, ei se niin vaikeaa ole

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vielä kun löytyisi selkeä määritys, mikä ja kuka on natsi! Aivan sama koskee rasistiksi leimaamista. Kysymys kun ei ole senteistä tai kiloista.
Jos noita asioita kysytään vaikkapa sadalta, yhteinäistä vastausta tuskin löytyy!
Onko yhden totuus oikeampi kuin toisen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

PVL on itse ilmoittanut olevansa kansallissosialistinen järjestö. Siis natsijärjestö. Mitä epäselvää asiassa on?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #33

Mainitsemasi kansallissosialismi wikin mukaan on tyypillisesti luokiteltu äärioikeistolaiseksi politiikaksi. Aate käsittää kuitenkin sekä vasemmistolaisiksi että oikeistolaisiksi miellettyjä elementtejä.
Hitler näki mm. wikin mukaan demokratian haitallisena, koska se antoi valtaa hallinnolle vihamielisten vähemmistöjen käsiin. Puolueen alkuperäiseen ohjelmaan, jota Hitler oli yhtenä kolmesta laatimassa, kirjattiin lähes kaikki mahdolliset ja ristiriitaisetkin vaatimukset, kuten lisää elintilaa, uhrauksia valtiolle, kansalaisuutta vain saksalaisille ja maahanmuuton lopettamista ja toisaalta korkojen ja pääomatulojen lakkauttamista ”kuolemanrangaistuksen uhalla”, maan, suurmyymälöiden ja trustien sosialisoimista, sosiaalietujen suurta kasvattamista ja vahvaa valtiota. Ohjelmaa ei todellisuudessa pyrittykään toteuttamaan Hitlerin päästyä puolueensa diktaattoriksi, vaikka se julistettiin myöhemmin ”muuttumattomaksi”.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallissosialismi

Jotenkin itse miellän wikin kirjoituksen perusteella vasemmistolaisuuteen sisältyvän enemmän natsi-ideologiaa kuin oikeistolaista. Tosin kyseessä näyttäisi olevan jonkinmoinen sekasikiö sen aikaisesta poliittisesta aatteesta. Vahva sosialisointipyrkimys, sosiaalietujen kasvattaminen ja vahvaa valtiota, jota nykyisin edustaa vahva eu vaatimus edustanee tänään enemmän vasemmistolaisuutta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

Joo, kansallissosialismi oli hupaisa hybridi, olihan samaan nimeen ahdettu sekä kansallinen että sosialistinen, molemmat aikansa muotiaatteet. Mutta eihän sillä oikein muuta ideologista ssältöä ole koskaan ollut kuin sellaiset arkaaiset näennäisarvot kuin "rotu", "veri" ja "johtaja".

EU:n vasvistaminen ja vahva valtio ovat kyllä kokonaan kaksi eri asiaa. Vahvaa valtiota vasemmistolaiset puolustavat siitä syystä, että kokevat sen pitävän markkinavoimia paremmin huolta kaikista kansalaisista. Vahvimmat ja vauraimmat pärjäävät aina, mutta jos jokainen katsoo vain omaa etuaan, ei kaikkien etu silti tule katsotuksi. Jokainen toki haluaisi olla oman onnensa sepää, mutta jotkut meistä ovat syntyneet sellaisessa maailmankolkassa, jossa on vähän työtarpeita sen lajin sepille.

Sekä minä että edesmennyt isäni äänestimme EU:hun liittymisen puolesta, tosin eri syistä: hänellä päällimmäisenä motiivina oli Venäjältä suojautuminen, minulla ympäristöongelmien ratkaiseminen. Molemmista näkökulmista katsottuna EU on hyvä asia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #46

Eu sellaisena kuin se on suunnitelmissa ei todellakaan jätä kansallisvaltioita jäljelle. Ei ole vahvaa Suomea, jota eivät meillä muut puolueet kuin PS eduskunnassa ole puolustamassa. Tämä vain on faktaa tänä pääivänä. Vasemmistopuolueet ovat myymässä kansallisvaltiomme suurten maiden päätösvallan alle, jota se on jo nyt ollut toteuttamassa, koska päättäjämme eivät ole pitäneet puoliamme.

EU ei ole pidemmän päälle tokikaan hyvä asia tämän mallisena jota sitä ollaan kehittämässä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Onko sinulla Sirpa koskaan tullut mieleen että kaikki eivät yksinkertaisesti piittaa kansallisvaltioista? Eivät piittaa oikeat ongelmatkaan, kuten ilmastonmuutos ja uskonnolliset kulkutaudit.

Maratonin euroopanmestari Janne Holmen pitää itseään ahvenanmaalaisena ja pohjoismaalaisena. Pitita Näkkäläjärvi kokee olevansa saamelainen, ei suomalainen. Nationalismi ei ole osa minunkaan maailmankuvaani. Valtiolla ei ole itseisarvoa, vaan se on olemassa taatakseen ihmisoikeudet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Älä lähde sivuraiteille käsiteltävästä aiheesta. Keskustelu keskittyi nyt natsitteluun/natsijärjestöön ja keitä tuohon kastiin oikein kuuluu. Itse en pidä keskusteluissa usein esitetyistä nimittelyistä natseihin ja sen sellaisiin. On hyvä tarkastella mitä tuon ajan natsi-nimittely oikein vanhan ajan ohjemallisesti pitikään sisällään.

Vallan hyvin olen huomannut eräät tahot, jotka hyvin ovat kallellaan kansallisvaltioiden tuhoamiseen. Edellä mainitsemieni vasemmistopuolueiden lisäksi mukaan on luettava keskusta, kokoomus ja rkp mitä suurimmassa määrin, jollei suunta nyt brexitin myötä muutu.

Nyt tämä aihe riittää kohdallani tällä erää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Okei, lopetetaan tähän: PVL:n kutsuminen natsijärjestöksi ei ole natsittelua. Jos tästä jonnekin poikkeaa, on paitsi sivuraiteilla myös väärässä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #54

Kansallissosialisteja tai äärioikeistollisia nationalisteja kutsutaan natseiksi. Jos ihmisellä on vaikka natsisymboli kuten SS-joukkojen pääkallo poskeen tatuoituna, se vähän kertoisi siitä että on natsi. Natsilla voi olla hyvinkin vahva habitus kuten edesmennyt Pekka Siitoin joka avoimesti ihannoi Hitleriä, maahanmuuttopuheet oli kuin peruSS puolueella, kasvatti hammasharjaviikset ja pukeutui hakaristi paitaan.

Se, että ihminen on vähän natsi, esimerkiksi kuulumalla Suomen Sisu -natsikerhoon, ei tietenkään ole mitenkään väärin.

Jos natsia sanoo natsiksi niin onko se väärin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #52

Hehe. Jännästi se tuntuu kuitenkin menevän niin, että niille piittaamattomillekin alkaa kansallisvaltio kelvata siinä vaiheessa kun määritellään sitä joukkoa, jolle laskun saa lähettää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #58

Ohoo.... mitä yritit sanoa? Jännästi asian vieressä harhailet?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49

"Eu sellaisena kuin se on suunnitelmissa ei todellakaan jätä kansallisvaltioita jäljelle."

Mitä sitten?

"Ei ole vahvaa Suomea"

Suomi oli vahva silloin kun oltiin ruotsalaisia, tai venäläisiä. Kun nykyinen Suomen valtio itsenäistyi, olimme heikkoja. Sodat hävittiin ja jäätiin Neuvostoliiton satelliittivaltioksi ja sinne päin oltiin joka asiassa rähmällään ja alisteisessa asemassa. Kun Neuvostoliitto romahti niin sen jälkeen oltiin lamassa.

Suomen kansa päätti kansanäänestyksellä kuulumisesta länsivaltoihin. Perussuomalaiset haluavat palata takaisin osaksi äiti-Venäjää mistä lähdettiinkin. Toki perusvenäläisillä on siihen oikeus haluta takaisin osaksi emämaata, ei siinä mitään.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Miten joku voi ymmärtää tämän keskustelun niin, että kyse siitä pidetäänkö natseista vai ei? Tai tuetaanko heitä, jos katsotaan sananvapaus äärimmäisen tärkeäksi, eikä olla valmiita rajoittamaan sitä, ei edes natsien takia tai etenkään siksi?

Veikkaan, että täälläkään ylivoimainen enemmistö ei jaksa päivittäin lukea eräiden vähemmän intellektuelleja kommentteja "persu sitä persu tätä, natsit, natsit, rasistit jne.jne", mutta en ole vielä huomannut kenenkään vaatineen, että pitää ylittää tietty älykkyysosamäärä ennen kuin saa mediassa käyttää sananvapauden takaamaa oikeuttaan. Vaikka idiootteja joukossa onkin, kuka heitä kaipaa?

Petri Hämäläinen

Viimeisen lauseen (osittain identtisen) sanavalinnan perusteella viitannet kommenttiin #23.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eli tänään rajoitetaan natsien kokoontumisvapautta ja huomenna Ritalan.

Eri osapuolet tässä asiassa on sivuseikka toisin kuin kuvittelet.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Kokoontumisvapaus on kansalaisoikeus, miten se on päässyt unohtumaan, siitähän sinä jatkuvasti toistat. Kuka natseja kaipaa, ehkäpä juuri sinä, ilman heitä ja persuja sinulta loppuisi materiaali.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Väkivaltaan ja laittomiin uhkauksiin mielenosoittamisen varjolla on oltava nollatoleranssi. .....

ooo

...... mutta, mutta ellei mielenosoituksella saada aikaan rähinää sen huomioarvo on vain vähäinen.
Tiedotusvälineet ovat siellä missä kivet sinkoilevat, autonrenkaat palavat ja poliisien kypärät kiiltävät hälytysajoneuvojen valojen vilkkuessa.
Ne jakavat koteihimme tarpeellisen "informaation", jotta pysymme tiedon valtatiellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen marssinut kymmeniä mielenosoitusmarsseja, 60-luvulta lähtien, Vietnamin sotaa vastaan, Kreikan ja Chilen sotilasjunttia vastaan, kymmenistä vappumarsseista puhumattakaan, mitään rähinöintiä ei koskaan ole näillä marsseilla ollut. On pa...n puhetta väittää muuta, etteikö persujen lanseeramalla poliittisella retorikalla ole mitään tekemistä siihen, että vihapuhe ja väkivalta on tullut osaksi erilaisiin marsseihin ja mielenosoitukseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vastarintaliikettäkin ollaan kieltämässä, ei tää niin vaikeata ole, tietnkään kaikkia vatipäitä ei voi hallita, mutta tuo on yksi hyvä keino.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos kommenteista. Sanonta: Saat mitä tilaat. Nyt, kuitenkin meistä Suomalaisista, aika moni kokee: Kappas', vaan, sainkin sitä mitä en ollut tilannut, enkä missääntapauksessa, olisi koskaan tilannut. Ja olipa, vielä rikas antaja ja vielä, "uhittelee", antavansa lisää roppakaupalla. Jumalastahan sanotaan, että Hän on rikas antaja, vaan mikäs' "herra", se siellä veneitä täyttää ja kenenherran palvelijoita, siellä venemiehinä käyttää? Mehän tehtiin asioita, ennen toisinpäin: Saatiin itse hyvää ja valoa, joka synnytti sydämen paloa. Vene vesille lykättiin, me niin mahdottomasti tykättiin, Tätä toistenkin, saada saisi, oli sitten mies, tai naisi. Lähetystyöhön me lähdettiin, ja vähän kiirettäkin, "tuhtohon" lykättiin. Jo loppui padassa keitto ja käsien katkonta. Ulkopadoille laitettiin, päälle peitto. Ja yhdessä iloittiin. Oli sielu ruokansa saanut ja ihmissyönti laannut. Koko keho oli kylläinen. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset