Kai Mykkänen

Japanin tie on alamäki

 

Halla-Aho haluaa siis Suomesta Euroopan Japanin. Japanilaisten elintaso on kehittynyt tällä vuosituhannella teollisuusmaista heikoimmin. Yksi syy siihen on työperäisen maahanmuuton puute, kun japanilaiset ovat samalla harmaantuneet vauhdilla. Hyvä, että maahanmuutosta keskustellaan nyt oikeilla termeillä.

Suhteellisuus toki kaikessa: Totta on, että Japanissa on paikattu puuttuvaa maahanmuuttoa hyödyntämällä robotteja vaikkapa vanhusten hoidossa. Automaatiomyönteisestä kulttuurista huolimatta japanilaiset eivät kuitenkaan ole onnistuneet yhdistämään vanhenevaa väestöä ja talouskasvua. Miksi onnistuisi meiltä paremmin?

Maahanmuuton vaikutuksesta lastemme elintasoon kannattaa huomata kaksi seikkaa:

1) Maahanmuuton vaikutus ei ole vakio, vaan riippuu oleellisesti siitä, miten työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan säännöt toimivat. Kotoutammeko kotiin vai töihin - koskee niin suomalaisia kuin tänne muuttavia ja heidän lapsiaan. Tarvitsemme joka tapauksessa muutoksen työllisyysmalliimme. Kotimaisten työttömien työllistämiseen tarvitsemme mallin, joka samalla ohjaa töihin myös maahanmuuttajat. Nykyiseen luisuun ei kerta kaikkiaan ole varaa, kuten Halla-Ahokin oheisessa kertoo.

2) Työperäisessä maahanmuutossa ei ole kyse vain suorittavan työvoiman riittävyydestä. Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä. GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa. Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula.

Sinisilmäinen ei toki pidä olla. Euroopan rajoilla vallitsevat elintasoerot, asumisperusteinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto eivät ole yhdistettävissä järkevästi. Turvaa tulee antaa vainon tai kidutuksen uhreille. Sen sijaan työsuhteeseen tulevia ei kannata yhtään hätyyttää, kunhan oleskelulupaan liittyvät turvallisuustaustat on kunnossa.

Halla-aho antaisi Suomen harmaantua Japanin malliin: Jos valtion rahat eivät riitä, kiristetään vyötä​

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Sisäministeri on todella ulkona.

Heti alkuun väärä sana, "kotouttaminen". Siinä kohtaa kun tänne tulee niin avutonta porukkaa että "kotouttaminen" on tarpeen, voidaan nettoveronmaksu unohtaa saman tien.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Hyvin sanottu edustaja Mäkelä.

Sitä vastoin ulkoministeri näyttää pysyneen sisällä, kun ei näy kansan parissa Sinisten teltoilla?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jo on persulla pokkaa! Monet näistä "avuttomista" kävelevät satoja kilometrejä päästäkseen tänne onnelaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monet näistä "avuttomista" kävelevät satoja kilometrejä päästäkseen tänne onnelaan."

Miksi kävelevät vaikka etelä-Euroopan maat ovat täysin turvallisia kuten myös Ruotsi josta pääosa Suomen tulee?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ja millä ihmeen tavalla esim. työvoiman tarveharkinnan poisto auttaa Suomea saamaan osaajia maahan? Se ei tee mitään muuta kuin kasvata työvoimareserviä matalapalkka-aloilla, ja pitää niiden palkkatason matalana, etenkin jos paikallinen sopiminen saadaan maaliin.

Jos Suomeen jotkut huippuosaajat haluavat tulla esim. aasiasta, he tulevat tänne puhtaan luonnon ja turvallisen elinympäristön takia. Sinun monikulttuurisuutesi, (mahdollisimman paljon maahanmuuttajia kehitysmaista ja mielellään vielä muslimeja), tuhoaa sen jälkimmäisen vetovoimatekijän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva"

Ei muuta kuin lisää sosiaaliturvaa maahanmuuttajille, sillä näitä houkutellaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ministeri siis kirjoitti:

"Yksi syy siihen on työperäisen maahanmuuton puute, kun japanilaiset ovat samalla harmaantuneet vauhdilla."

Työperäisellä mahanmuutolla ei ole suoranaista tekemistä sosiaaliturvan kanssa, sillä työssä käyvät elättävät itsensä työllään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei työperäiset maahanmuuttajat tarvitse kotoutusta vaan tarpeeksi älykkyyttä selvitäkseen arjen haasteista samalla kuin käy työssä. Asunto jää todennnäköisesti työnantajan järjestettäväksi tai sitten asuu hotellissa kunnes asunnon löytää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Pitää paikkansa ja niinhän ministerikin toteaa:
" Kotoutammeko kotiin vai töihin - koskee niin suomalaisia kuin tänne muuttavia ja heidän lapsiaan."

Toisin sanoen hän käyttää tuossa "kotouttamissanaa" vain yhden kerran blogikirjoituksessaan ja siinäkin tavallaan sarkastisehkossa merkityksessä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sinivihreäksi tunnustautuva sisäministeri varmasti ymmärtää, että Ruotsin tie on ylämäki.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minä olen työskennellyt kotoutumisen parissa opettajana 13v toisin kuin ministeri, ja tiedän että se on aika järkyttävän pitkä tie saada se satunnainen maahanmuuttaja (rakkauden perässä muuttanut) integroitua yhteiskuntaan ja työmarkkinoille.

Saati sitten pakolaisprosessia väärinkäyttävä henkilö, jolla ei ole edes peruskoulua (eurooppalaisen mittakaavan mukaan) suoritettuna.

Mutta kokoomus haluaa halpatyövoimaa maahan. Valitettavasti tulija pian ymmärtää että jos sosiaaliturva on näin hyvä, niin työ ei ole itsetarkoitus.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Aikanaan kommunistit lupasivat, että kaikki maailman ongelmat poistuvat, kun siirrytään sosialismiin/kommunismiin. Nyt Mykkänen (Juhana Vartiaisen jalanjäljissä) tarjoaa hieman samanlaista kaikkien ongelmien ratkaisua Suomelle/teollisuusmaille. Olisi kiva, jos tälle lupaukselle saisi jotain perusteluja (teoriaa, kokemuksia, dataa, …).

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kai, katsopa alla oleva puheenvuoroni ja siihen jätetyt kommentit:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255542-op...

Huomasit varmaan Nikon kommentin: - -"Mielestäni mikäli yritys irtisanoo tuotannollis-taloudellisista syistä, niin samantien tapahtuva oppisopimuksella palkkaaminen samaan tehtävään ei kyllä ole oikeudenmukaista vanhempia työntekijöitä kohtaan." - -

Nikon hyvän argumentaation jälkeen itse vastasin, että "näin minäkin ajattelen tuon takaisinottovelvollisuuden kohdalla". Jatkoin vielä:

"Mietin edelleen sitä, jos lisäksi työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan, niin koskeeko se myös oppisopimuskoulutusta, joka on työn ja opiskelun yhdistelmä? Menevätkö ehkä aktiivisemmat ulkomaalaiset meidän nuorten ohi, kun oppisopimuspaikkoja jaetaan?

Lisäksi minua huolettaa erityisesti se, että kun nuoria koskevia työ- ja opiskeluehtoja on nyt muutettu monellakin tapaa - jopa päällekkäisillä puolen vuoden ja max. kahden vuoden mittaisilla opiskeluiden kannustinjärjestelmillä niin, että työttömyyskorvauksellakin voi opiskella - niin kuka pystyy nuoriamme ohjaamaan tässä opintoetuuksien ja -tukien sekä muutettujen irtisanomisperusteiden sekavassa maailmassa, jossa pitäisi pystyä erottamaan milloin järjestelmä tarjoaa keppiä ja milloin se tarjoaa porkkanaa? Ja miten nuoret tämän kaiken näkevät? Muuttavat ehkä ulkomaille?

Minusta nyt hallitukselta puuttuu kokonaisnäkemys näistä koulutuksen ja työn kannustinjärjestelmistä, joissa taitaa vahvimmin olla edunsaajana vain palkkaava yritys tai räätälöityjen turhien CV-nettikoulutusten työvoimaviranomaisten valitsema koulutusfirma.

Lisäksi kun otetaan vielä mukaan se, että alle 30-vuotiaiden työsopimukset voidaan laatia puoleksi vuodeksi ilman määräaikaisuuden perustetta 3 kk:n työttömyyden jälkeen, nuorten tilanne on vähintäänkin sekava. Etenkin nuorten naisten, joiden tulee miettiä myös perheenperustamista "jossakin välissä". Ei tarvitse kysyä enää, miksi syntyvyys Suomessa laskee...

Kovin on nyt kiire on saada työttömiä, opiskelijoita - ja yleensä alle 30-vuotiaita henkilöitä - koskevia "keppilakeja" voimaan, mutta sitten kun em. ryhmät olisivat jotain "porkkanaa" välillä saamassa (opintotukien tulorajan poisto), niin sellaisia selvityksiä ja päätöksiä kyllä siirretään seuraavalle hallitukselle ja hamaan tulevaisuuteen... Epäoikeudenmukaista politiikkaa vain työnantajaleirin eduksi.

Nuoret kyllä muistavat nämä läpinäkyvät "keppi- ja viivytystoimet" valitessaan itselleen sopivaa puoluetta seuraavissa maakunta(?)- ja eduskuntavaaleissa, ja useat näistä nuorista osallistuvat vaaleihin ihan ensimmäistä kertaa...

Kehtaako Kokoomus edelleen kutsua itseään sivistyspuolueeksi?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jaa puheenvuoroon on ilmestynyt joku uusi rhc, rasmus, vihreän langan tms. aktiivi vetäämään täyttä tuubaa.

Halla-aho ei halua robottien korvaavan tekeviä käsiä, vaikka tätä blogisti-aktiivia, vaan robotit ja automaatio nyt vain tulevat mikäli joku mahti ei lakkauta kansainvälisiä markkinavoimia ja vievät valtavan määrän töitä ihmisiltä. Toivottavasti ei tarvitse kertoa miksi robo on halvempi kuin ihminen. Voi toki aktiveerata ja satuilla uusista ihmetöistä robojen viemien tilalle tai roboveroista joilla taistellaan tekevien käsien puolesta (tässäkään ei auta jos Suomi hölmöilee yksinään kun riittää kun yksikin maa ei tätä tee niin homma ei pelitä).

Voisi aktivistikin koittaa ymmärtää tuli maahanmuuttaja vaikka kuusta rtk:lle hommiin on siivoojarobo aina häntä kustannustehokkaampi. Toisaalta taas jos puhutaan ns. osaajista tulee vaalia Suomen valtteja kuten luontoa, rauhaa, turvallisuutta kun 'kovat edut' eivät koskaan tänne ketään saa ja rahan perässä osaajat menevät ihan eri maihin.

Mutta vakavasti ottaen järkyttävää tekstiä ministeriltä ja voi vain arvalla komboa siitä kuinka pihalla ministeri aiheesta on ja kuinka paljon vain tykittelee pelkkää kokoomuksen propagandaa (maksimaalisen muunneltua totuutta). MM. Matti Viren kirjoitti parissa kappaleessa kaiken tarpeellisen aiheesta jo vuoden alussa ...

http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248869-ty...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Ottaisin enemmin robotteja kuin maahanmuuttajia", oli jomman kumman iltapäivälehden keksimä otsikko Halla-ahon puheesta, jota nyt jo toinen blogisti pyrkii käyttämään häntä vastaan. Automaatio on täysin väistämätöntä ja se tulee vähentämään huomattavasti enemmän työpaikkoja mitä uusia syntyy. Kukaan järjissään oleva ihminen ei voi tätä kieltää.

Huonosti käy kokoomukselle maahanmuuttokeskusteluissa vaalien alla Halla-ahoa vastaan, jos tätä parempaan ei Orpo pysty. Sellainen neuvo kuitenkin Halla-aholle jos tätä lukee, että kannattaa tulevaisuudessa käyttää sanaa automaatio robotiikan sijasta. Robotiikasta saadaan helposti otsikoihin sana robotti josta tulee mielleyhtymiä scifi-elokuviin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yle:llä oli mielestäni ihan asiallinen Halla-ahon haastattelu josta sitten sanomiset revittiin esim. robo > maahanmuuttaja muotoon lööpeiksi. Mutta juu roboteista puhumisen saa helposti väännettyä sellaiseen muotoon että sillä saa hölmöimpiä hämättyä koska eivät ne robotit nyt ainakaan ihan lähiaikoina sentään ole mitään scifi elokuvien ihmisen näköisä androideja tms. joten automaatio voisi olla parempi sana.

https://yle.fi/uutiset/3-10209953

Halla-aho antaisi Suomen harmaantua Japanin malliin: Jos valtion rahat eivät riitä, kiristetään vyötä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiukentaisi huomattavasti ulkomaisen työvoiman saatavuusharkintaa ja ottaisi mallia Japanista: väki saa vanheta, robotit ja toiminnan tehostus avuksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Automaatio on täysin väistämätöntä ja se tulee vähentämään huomattavasti enemmän työpaikkoja mitä uusia syntyy. Kukaan järjissään oleva ihminen ei voi tätä kieltää."

Ehkä en luokittelusi mukaan ole järjissäni, mutta en silti tuota allekirjoita.

Automaatio on kasvanut koko ajan viimeiset kaksisataa vuotta ja vienyt jatkuvasti enenevässä määrin työpaikkoja lapion varresta, metsistä, maatiloilta, tehtaista j.n.e.

Työpaikkojen määrä on silti vain kasvanut. Vaikka myös työttömyysprosentit ovat teollisuusmaissa keskimäärin jonkin verran korkeammalla tasolla kuin parina sotien jälkeisenä jälleenrakennusvuosikymmenenä, niin täytyy myös ottaa huomion työvoimaksi luetun kansanosan prosenttiosuuden huima nousu. Vielä 60-luvulla puolet äideistä oli korirouvia Suomessakin eikä heidän "työttömyyttään" kirjattu minnekään.

Työtehtävät ovat muuttuneet ja muuttuvat jatkossakin käsi kädessä automaation ja teknologisen kehityksen kanssa. Tällainen balanssi on itsestään tapahtuvaa lainalaisuutta, sillä robotteja ja automaatiota ei tarvita lainkaan, jollei tuotteille ole markkinoita eli ihmisillä työtä, jolla he tienaavat rahaa. Automaatio siis etenee korkeintaan sitä vauhtia kuin yhteiskunnassa tehtävät ansiotyöt muuttavat muotoaan työllisyyden jatkumisen varmistaen.

Vielä 50-luvulla 40% suomalaisita sai ansionsa maataloudesta. Jos joku silloin olisi sanonut, että 2000-luvulla tarvitaan vain 4% ihmisistä maatalouden piiriin, niin voi sitä taivastelua, mikä olisi syntynyt mielikuvissa monenkymmenen prosentin massatyöttömyydestä.

Nykypäivänä leijonanosa ihmisistä työskentelee myynnin, markkinoinnin, mainonnan, konsultoinnin tai vaikkapa median parissa. Kaikki nämä olivat täysin marginaalisia työllistäjiä puoli vuosisataa sitten.

Uusiksi sektoreiksi on voimakkaasti nousemassa viihdeteollisuus, pelimaailma, matkailupalvelut y.m. Ja toki koko hightech sektori mukaan lukien automaation sekä robotisoinnin kehitystyön tulee vielä pitkään työllistämään ennenevässä määrin koulutettua väestöä, jonka kouluttaminenkin vaatii huikeasti enemmän ihmisresursseja. Näköpiirissä on kasvava työvoimapula nimenomaan uusilla työsektoreilla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eikös se ole kehitysmaiden riistämistä kun otetaan sieltä lahjakkaita moniosaajia Suomeen sen sijaan, että he toimisivat oman kansansa hyväksi? Olen uutisista ymmärtänyt, että yhdestä 6 kk koulutuksella koodariksi valmistuneesta koituu Suomelle miljoonahyöty. Jos otamme esimerkiksi 100 000 maahanmuuttajaa, olemme toisin sanoen varastaneet köyhiltä mailta 100 miljardia. Johan tuollaista häpeäisi jo Belgian Leopoldkin - jos vielä eläisi.

Ilkka Huotari

Onko Japanissa jotenkin huono elintaso?

Tässä oli juuri uutinen, kun juna lähti 25 sekuntia etuajassa *jo toiseen* kertaan: http://www.bbc.com/news/world-asia-44149791

Japanissa ei tunnu löytyvän poliisille töitä, kun rikoksia ei ole: https://www.economist.com/news/asia/21722216-there...

Kai Mykkäsellä on erikoiset tiedot Japanista.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant

Maailman ylikulutuspäivä, eli päivä vuodesta jolloin ihmiset ovat kuluttaneet loppuun maapallon sinä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat, on elokuussa. Suomalaisten kohdalla ylikulutuspäivä on jo huhtikuun puolessavälissä.

Jos Kokoomuksen poliittisessa aatoksessa olisi hivenenkään sinivihreän häivää, miettisi puolueen politrukit nyt miten maailman ja Suomen väestönkasvu saisi hillittyä. Eikä sitä, miten Suomeen saisi mahdollisimman paljon matalapalkkaisia vierastyöläisiä, nykyistä ikä- ja Ponzi-pyramidin vuotoja paikkamaan.

Tällä tahdilla jolla Suomessa kulutetaan luonnonvaroja, niin kestävän kehityksen väestönmäärä olisi noin 1 - 1,5 miljoonaa ihmistä... Pankaa siis vähemmän ja antakaa jälkeläistenne nauttia paremmasta elämästä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

"Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä."

Ottaako Mykkänen nykyiset vakaat yhteiskunnalliset olot annettuna hyvänä, joka ei muutu?

Valintoja voidaan joutua tekemään myös sellaisten otsikoiden alla kuin "Kaikille, myös naisille turvallinen yhteiskunta" tai "Yhä epävakaammaksi ja turvattomammaksi käyvä yhteiskunta".

Voi olla, että uusia teitä valittaessa matkan varrelle osuu juurikin sitä, josta kaukonäköisimmät yrittivät varoittaa. Varoituksista on hyötyä vain, jos niitä kuuntelee - etukäteen.

https://www.youtube.com/watch?v=cKd2Ix8w8Dg&t=541s

Juha Hämäläinen

Herra sisäministeri,

Halla-ahon massamuuton vastustamisella ei ole yhtikäs mitään tekemistä työperäisen muuton kanssa.

Jälkimmäinen ei vaadi mitään erityistä kotouttamista tai valtiovallan toimia. Muuttava väki on niin älykästä, että sopeutuu itse kulttuuritaustastaan riippumatta.

Olen puolet työiästäni ollut töissä, joihin tultiin Suomeenkin ties mistä. Itse olin useamman kerran töissä maailmalla ilman mitään kotoutusta. Työkaverini olivat yli 20 kansallisuutta ja he aloittivat työt ensimmäisestä työpäivästään muuton jälkeen, koska he olivat ammattilaisia. He saivat hyvää palkkaa eikä heillä ollut tarvetta koskaan käydä sossun luukulla.

Työnantaja hommasi heille haluttaessa asunnon, antoi uuden auton alle ja pari luottokorttia lompsaan sekä lapset alkuunsa kansainväliseen kouluun.

Työperäinen muutto perustuu siihen, että työtä tarjoaa kannattava yritys, palkka on erittäin hyvä ja työntekijä osaa työnsä.

Poliitikoilla on jokin täysin idioottimainen käsitys siitä mikä on järkevää maahanmuuttoa Suomen kannalta. Heillä ei oikeastaan ole haitusen häivää ymmärrystä aiheesta.

Suomen kansan ikärakennetta on ensisijaisesti muutettava perhepolitiikalla, joka vahvasti suosii taloudellisesti lapsiperheitä. Tähän on löydyttävä rohkeutta. Esimerkiksi 15-30 miljardin hävittäjäkulut voidaan unohtaa ja jakaa rahat parempaan käyttöön.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

En voisi olla enempää samaa mieltä Hämäläisen kanssa. Minua ei ole tarvinnut kotouttaa niihin kuuteen maahan, joissa olen elänyt ja tehnyt työtä.

Suomessa ei käsittääkseni juurikaan ole sellaisia töitä, joihin kansainvaellusta tarvittaisiin. Mykkäsen hallituksessa voitaisiin ennemminkin miettiä sitä, mikä hallituksen varsinainen tehtävä on, esimerkiksi työllisyyden osalta. Jos se tehtävä ei ole kirkkaana mielessä, voin kertoa, että se on sellaisten edellytysten luominen yritystoiminnalle ja yrityksille, että toiminta on kannattavaa, jolloin yritykset voivat työllistää ihmisiä. Valtion tai hallituksen tehtävänä ei ole ihmisten työllistäminen, vaikka näin ilmeisesti ainakin hallituksessa ajatellaan. Entisessä Neuvostoliitossa ja sen satelliiteissa näin oli, ja me tiedämme nykyään kaikki, miten kävi.

Ennen suurempaa tulvaa hallitus voisi aloittaa vaikkapa neuvottelut muiden EU-maiden kanssa siitä, että toimimaton Schengen-sopimus saataisiin uudistettua, että uuden sopimuksen noudattamista samoin kuin EU:n ulkorajojakin valvottaisiin ja sisärajojen kiinni laittaminen kaiken maailman kulkijoilta olisi helppoa. Nyt sisäministerillä on kymmenisen tuhatta tuollaista kulkijaa ulos lähetettävänä, eikä siitä näytä tulevan mitään. Ja määrä sen kuin kasvaa ja on rasite suomalaisille, monella tavalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aluksi voitaisiin jo nyt tällä hetkellä Suomessa työttöminä oleskelevat maahanmuuttajat työllistää uusissa kotimaisissa robotti-tehtaissa, joiden tuotannosta osa voitaisiin suunnata Japanin markkinoille.

Käyttäjän OssiPajunen kuva
Ossi Pajunen

Aivan ensiksi kannattaa huomioida nimen oikeinkirjoitus eli Halla-aho, ei Halla-Aho.

"Hyvä, että maahanmuutosta keskustellaan nyt oikeilla termeillä."

- Eli millä termeillä?

"Automaatiomyönteisestä kulttuurista huolimatta japanilaiset eivät kuitenkaan ole onnistuneet yhdistämään vanhenevaa väestöä ja talouskasvua. Miksi onnistuisi meiltä paremmin?"

- Tähän voisi vastakysymyksenä kysyä, että kuinka maahanmuuttajien integraatio onnistuisi Suomessa paremmin kuin muissa Euroopan maissa? Itseasiassa erilaisten integraation mittareiden mukaan kotoutuminen on jo nyt epäonnistunutta Suomessa.

"Kotoutammeko kotiin vai töihin - koskee niin suomalaisia kuin tänne muuttavia ja heidän lapsiaan. Tarvitsemme joka tapauksessa muutoksen työllisyysmalliimme. Kotimaisten työttömien työllistämiseen tarvitsemme mallin, joka samalla ohjaa töihin myös maahanmuuttajat. Nykyiseen luisuun ei kerta kaikkiaan ole varaa, kuten Halla-Ahokin oheisessa kertoo."

- Kokoomus on ollut hallituksessa lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 lähtien, joten teillä olisi ollut aikaa laittaa kotouttaminen kuntoon. Mutta tulokset puhuvat puolestaan.

"2) Työperäisessä maahanmuutossa ei ole kyse vain suorittavan työvoiman riittävyydestä. Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä. GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa."

- Korkean osaamisen työpaikkojahan tarveharkinta ei edes enää koske?

"Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula."

- Ikään kuin ei olisi mitään muita välimuotoja olemassa: avoin tai takapajula. Voi myös kysyä, ovatko kaikki muut OECD maat paitsi Ruotsi "taantuvia takapajuloita", kun niissä ei ole poistettu työvoiman saatavuusharkintaa?

"Sinisilmäinen ei toki pidä olla. Euroopan rajoilla vallitsevat elintasoerot, asumisperusteinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto eivät ole yhdistettävissä järkevästi."

- Tässä olen samaa mieltä.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

"Kotoutammeko kotiin vai töihin - koskee niin suomalaisia kuin tänne muuttavia ja heidän lapsiaan."

Uskomattoman tehokkaasti olette kotouttaneet lähes kaikki jäämään kotiin.

"Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä."

Uskomattoman tehokkaasti olette tehneet Suomesta vetovoimatekijän, joka houkuttelee ilmaisella rahalla.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Voi olla ettei Japani ole kehittynyt ihan huippumaiden joukossa, mutta ei siellä yhteiskunta ole romahtanut. Ei taida Japanin turvallisuusviranomaisilla olla tarvetta seurata tuhansia mahdollisia terroristeja.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Mielestäni julkisuudessa ei ole riittävän hyvin käsitelty, miksi EU-alueelta vapaasti halutessaan tuleva työvoima ei koe Suomea riittävän houkuttelevaksi ja näinollen tarveharkinnasta pitää kokonaan luopua.

Miksi työlupahakemusten käsittelyn nopeuttaminen niiden, esim. IT-alan tarpeiden tähden, joihin usein vedotaan, ei riitä?

Juha Hämäläinen

#21. Suomeen saa kyllä työluvan helposti, jos on työnantaja tiedossa. Asia on helppo ja mutkaton ollut melkein 30 vuotta.

Tänne tuloa epäröidään pienen nettopalkan, ilmaston ja kielen takia. Monille meidän pimeä talvemme on liikaa. Puhtaus ja turvallisuus sekä vapaa tila ja luonto houkuttavat. Myös ilmainen koulutus on tärkeää monelle perheelle, joiden muualla olisi maksettava itse koulutus lapsilleen. Kustannus voi olla satojatuhansia euroja muualla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Japanin väkiluvun on ennustettu putoavan jopa 40 %:lla vuoteen 2065 mennessä, siis jonnekin 88 miljoonan tietämiin. Samaa kehitystä toivoisi Afrikkaan ja Lähi-itään. Suomikin voisi paremmin jos porukkaa olisi vähemmän...siis Afrikassa ja Lähi-idässä.

Juha Hämäläinen

#22. Tämä väestönkasvun rajoittaminen on täysin tabu aihe tai sitä pidetään mahdottomana estää. Erityisesti ketään ei saisi loukata ja syyllistää edes tämän holtittomasta lisääntymisestä, ettei tule paha mieli.

Olen törmännyt sellaisiinkin kirjoittajiin, joiden mielestä ei väestöräjähdys edes ole ongelma vaan hieno mahdollisuus.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Ns. työperäinen maahanmuutto eli suomeksi sanottuna siirtolaisuus on vastaanottavaa maata hyödyttävää vain silloin, kun tulija tulee yksin, siis ilman muuta yhteiskuntaa taloudellisesti rasittavaa perhettään tai niin, että perheen elatus on työviisumin saaneen vastuulla eikä veronmaksajien kuten meillä. Tällaisesta maahanmuutosta esimerkkejä ovat lähinnä Persianlahden valtiot kuten UAE tai Bahrain joihin on käytännössä mahdotonta saada pysyvää oleskelulupaa kansalaisuudesta puhumattakaan. Singaporen maahanmuuttopolitiikka on hyvin samankaltaista kuten on myös USA:n ja Kanadan.

Mykkäsen visio työviisumeiden myöntämisestä toimisi jos muu maahanmuuttopolitiikka tiukkenisi huomattavasti eikä turvapaikahakijoista koetettaisi silmänkääntötempuin tehdä työperustaisia maahanmuuttajia. Mykkänen itsekin tietänee, että tällainen maahanmuuttosäännösten reivaus on mahdottomuus hallituskombinaatioissa joissa on mukana SDP, Vasemmisto ja/tai Vihreät.

Mistä Suomi voisi näitä huippuosaajia edes saada? EU:n myötä Suomen työmarkkinat ovat jo nyt auki 300:lle miljoonalle EU-kansalaiselle. Eikö tämä riitä? Onko Suomi houkutteleva maa kiinalaisille ja/tai intialaisille? Miksi juuri kehitysmaista pitäisi erityisesti saada tänne väkeä? Mielestäni kehitysmaat tarvitsevat itse koulutetun väestönsä.

Ellei ministeri Mykkänen jo tiedä, niin melkein jokaisessa suomalaisessa kv-yrityksessä on jo nyt ulkomaista työvoimaa jota on sittenkin Suomeen helppo saada vaikka jos vertaa USA:han ja Kanadaan joissa viisumiprosessit ovat pitkät ja raskaat mutta eivät siltikään tunnu haittaavan niitä jotka sinne erityisesti haluavat.

Antero Koski

Herra Sisäministeriltä voisi kysyä mitkä ovat ne keinot miten Suomi muuttuisi kiinnostavaksi maahanmuuttajille?
Mistä ja miten me saisimme työperäistä maahanmuuttoa Suomeen?

Kuvitellaan nyt Ministerin kanssa, että turvapaikanhakijatkin ovat maahanmuuttajia. Kun nyt meille tulleista "maahanmuuttajia" n. 25% työllistyy, niin kyllä minä olen huolissani sen kaltaisesta maahanmuutosta.
Varsinkin jälkipolven puolesta. Erittäin huolissani, sillä sen kaltainen maahanmuutto voi jatkua vaikka loputtomiin asti. Jos sallitaan.
Kun muualta on "eväät" syöty, niin kyllä Suomen sosiaaliturva "eväät" järjestää. Mutta kuten tiedämme, se ei ole työperäistä, eikä pakolaisperäistäkään maahanmuuttoa. Se valitettavasti vie yhteiskuntamme ylirasitukseen.

Ministerin kuvitteellisesta tienhaarasta käännyitte valitettavasti väärään suuntaan. Se tiehän vie nykyiseen maahanmuutto politiikkaan. Tie Suomesta houkuttelevana monikulttuurisena maana meni toiseen suuntaan.
Ja tämän monikulttuurisen maan tie pitää olla sileä ja loivia mutkia sisältävä, miellyttävä kansainvälisesti kuten eurooppakin ennen oli. Ei monikulttuurisuus onnistu väkisin .
Minun kohta 60v kestäneellä taipaleella on nyt tulleet ensi kertaa euroopassa konetuli aseet kaduille poliisien mukana. Luotiliivit on joka tapauksessa mukavemmissakin hommissa päällä. Se on kaikkea muuta kuin hyvä asia, eikä sitä voi muuttuvalla maailmalla selittää. Se kertoo aivan suoraan, että jotakin on mennyt pieleen ja pahasti.
.
Mutta mistä lienee tuo käpertyminen on tullut ja liittyykö se mitenkään vaikka järkevään maahanmuuttopolitiikkaan tai nykyiseen malliin? Ei taida liittyä mitenkään.
Mutta se taitaa liittyä erään puolueen käsitykseen rajavalvonnasta. Muistaakseni presidentti Niinistökin sen kiteytti Orpon sanoja lainaten, -rajavalvonta pysäyttää koko Suomen. Ei Suomi voi sulkeutua ja käpertyä tänne pohjolan perälle-
Eihän nyt normaali rajanvalvonta sellaista ole!

Eikö esimerkiksi tämä hyvin mediassa esillä ollut nuuskakauppa olisi ollut hyvä pysäyttää?
Entäs huimasta kasvanut huumeiden käyttö ja saannin helppous? Tarvittaisiin rajavalvontaa.
Kyllähän näistä media kirjoittelee muka huolestuneena. Eipä kukaan toimittaja näissä "uutisissa" tuo terveisiä sisäministerille; eikö tämä jo riitä rajavalvonnan palauttamiseen? Milloin tulee raja kun voidaan valvonta palauttaa? Ai niin, unohdin ihmis salakuljetuksen! Joko nyt riittää?

Minulle riittäisi ja pitäisihän Ministerin huolehtia myös Suomalaisten turvallisuudesta. Tämä nykyinen "maahanmuutto" tuo turvattomuutta ja kansankin mielipiteitä kysyttiin, niin rajavalvonnan palauttamiseen tai sen suuntaisiin mielipiteisiin saatiin yli 60% kannatus eri gallupeissa?
Minusta tuo kuulostaa demokraattiselta, entä teistä Herra Ministeri?
Ei sen rajavalvonnan pito tarkoita, että jokainen rajan ylittävä kollataan erilaisin menetelmin ja vaikka käsi kopeloinnit vielä siihen lisäksi. Se toimisi luonnollisesti aivan kuten ennenkin. Kulkijoita tarkkaillen ja salakuljetusta estäen. Pysäyttäisi tai ottaisi talteen henkilötietojen puuttuessa. Kuinka paljon saisimme myös huumeita samalla pysäytettyä? Sitähän ei pysty kuin arvailemaan, mutta ei se aivan vähäinen määrä ole kuitenkaan.
Tieto valvonnasta toimii myös ennalta ehkäisevästi mutta ei pysäyttäisi "aitoja pakolaisia".

Rajavalvonnan palauttaminen olisi oikeasti kaikkien voitoksi. Palautukset (epäinhimillisetkin) loppuisivat pikku hiljaa kun huijareita ei tulisi maahan lainkaan. Rikollisuus vähenisi, yhteiskunta säästäisi pitkän centin kun saataisiin aiemmin mainitut rikolliset puuhat pysäytettyä ja tämä "tuntemattomien" pysäyttäminen/talteenotto toteutettua.
Talteenotto luonnollisesti loppuisi välittömästi kun henkilöllisyys saadaan selvitettyä

Aivan yhtä tärkeää olisi pysäyttää se euroopan mittakaavassa, mutta sitä ei tässä tarvinne käsitellä.
Mutta jos ministeri pyytää, niin se on tietysti eri asia.

Kun Herra Sisäministerillä on kaikki maan sisäisen langat käsissä, niin kysyisin vielä mihin Somalit tarvitsevat yli 90 yhdistystä? Ja vaikka ette tarkkaan tietäisikään, niin arvauskin riittänee.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Sisäministeri Kai Mykkänen: "Japanilaisten elintaso on kehittynyt tällä vuosituhannella teollisuusmaista heikoimmin."

Sisäministeri valehtelee, ilmeisesti tarkoituksella, saadakseen Jussi Halla-ahon Japani-kommentin vaikuttamaan huonommalta vaihtoehdolta Suomelle. Todellisuudessa Italian BKT (PPP) asukasta kohti on tänäkin vuonna alempana kuin oli vuonna 2000! Vuonna 2016 Italian BKT asukasta kohti oli aika tarkasti 2000 dollaria vähemmän kuin vuonna 2000!

Kreikan BKT asukasta kohti oli vuosituhannen vaihteen tasolla vuonna 2016.

Sitten on mm. Ukraina ja Serbia, joissa BKT ei ollut vielä 2016 asukasta kohden ostovoimakorjattuna saavuttanut 1980-luvun huipputasoa. Serbian BKT asukasta kohden oli enemmän vielä 1990 kuin 2016.

Nämä siis "teollisuusmaista", joihin Mykkänen viittasi. Serbia tosin sai jättipotin eli ikuisen kehitysmaan aseman YK:n ilmastosopimuksessa ja muissakin YK:n tulonsiirtosopimuksissa, koska Jugoslavialla ei ollut seuraajavaltiota toisin kuin esim. Neuvostoliitolla (Venäjä). Uusina YK:n jäsenmaina ja siihen aikaan sekasorron takia köyhtyneinä kaikki entisen Jugoslavian maat saivat kehitysmaan aseman. Jugoslavia kokonaisuutena ilman hajoamista olisi ollut ilmastosopimuksessa teollisuusmaa kaikkien olettamien mukaan. EU pakotti myöhemmin Slovenian ja Kroatian Annex I -osapuoliksi, kuten myös Kyproksen ja Maltan. Esimerkiksi Singapore, Israel, Taivan, Etelä-Korea, YAE, Katar ja Hongkong ovat edelleen virallisesti YK-järjestelmässä kehitysmaita (Tiedän, että Taivan ei ole jäsen, koska Kiinan edustaja vaihdettiin 1971. Joissakin YK:n julkaisuissa "Kiinan maakunta Taivan" kuitenkin esiintyy yhtenä taloutena muiden joukossa ja erillään Kiinasta).

Japanin BKT asukasta kohti viime vuonna oli parisen tonnia enemmän kuin ennen finanssikriisiä, Suomessa parisen tonnia vähemmän kuin vuonna 2007.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Elintaso on muutakin kuin aineellinen hyvinvointi. Jos väestöltään pieneen maahan kohdistuu runsaasti työperäistä maahanmuuttoa, kuten mm. Katariin, Saudi-Arabiaan, YAE:hen, Omaniin, Ruotsiinkin, sukupuolijakauma vääristyy hyvin miesvoittoiseksi. Se laskee naistenkin hyvinvointia (jatkuva häirintä, väkivalta, raiskaukset, yksin asioiden hoitaminen mahdotonta...) miehistä puhumattakaan.

Käyttäjän EsaMkinen1 kuva
Esa Mäkinen

Jatkuvan kasvun teoria on markkinatalouden toimivuuden edellytys, mikä toimiakseen vaatii myös jatkuvaa ylikansoittamista ja luonnonvarojen hyödyntämistä. Pitkässä juoksussa kyse on tuhon tiestä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Väestömäärän kasvu vaatii periaatteessa luonnonvarojen lisähyödyntämistä, mutta talouden kasvu ei sitä välttämättä vaadi. Talouteen kuuluu kasvava aineeton sektori, jossa ei juurikaan luonnonvaroja hyödynnetä.

Väestömäärän kasvukaan ei toistaiseksi ole aiheuttanut lisääntynyttä köyhyyttä, sillä äärimmäinen köyhyys ja massiiviset nälkäkuolemat ovat vähentyneet maailmassa viimeisten vuosikymmenien aikana. Emme siis ilmeisestikään ole vielä lähellä maapallon kantokykyä väestömäärässä. Jossain vaiheessa ihmiskunnan kasvu toki tulee pysähtymään, tavalla tai toisella.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Ennen kuin lähtee kirjoittamaan täyttä lööperiä, kannattaisi opetella kirjoittamaan kunnollista suomea.

Juttuhan on kuin kolmannella luokalla olevan koululaisen kirjoittama.

Halla-aho kirjoitetaan Halla-aho eikä Halla-Aho.

Osan jutun "faktoista" ei pidä - kauniisti sanoen - paikkaansa eli on valetta. Miten tuollaisella tietämyksellä voi päästä tässä maassa ministeriksi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mykkäsen juttu on hyvää suomea, mutta Mestarin nimen tärveleminen on tietysti paha rikos. Yritä kestää! : D

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei Halla-ahonkaan kirjoittelussa kehumista ole. En ikinä unohda mitä se laukoi Norjan verilöylyn jälkeen: "huono maahanmuutto on huonoa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuus hanurista ihan Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta". Ilmaisun kehnoudelle veti vertoja vain ajoituksen kehnous.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Kun Breivik sai Halla-aholta noin paljon sympatiaa ja ymmärrystä osakseen tappaessaan valkoisten Vikinkien teini-ikäisiä lapsia, niin minkähänlainen aplodeeraus olisi tullutkaan, jos uhreina olisi ollut 70 mamua?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Eurooppa on maailman tiheimmin asuttu maanosa. Eurooppa tänään sietokykynsä rajoilla.. Suomikaan ei väestöään ilman velkaa kykene elättämään. Kongon demokraattisessa tasavallassakin asutaan puolet väljemmin mitä meillä Suomessa.
Maailman pelastaa väestön vähennys, ei siirrot kääntöpiirien väliltä napa-alueille.
Japani pärjäisi kun siirtäisi puolet väestöstään Afrikkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niin moni suomalainen asuu, on asunut muualla tai nähnyt maailmaa eri puolilta ilman kotoutumisohjelmia, joten sisäministerin talouden ja kulttuurimentaliteettien merkitystä vähättelevä kirjoitus on hämmentävä hänen asemansa huomioiden.

Massakansainvaelluksella on varsin vähän tekemistä työperäisen valikoidun maahanmuuton ja Suomen työelämän korkeasti koulutetun työvoimatarpeen kanssa. Sitä (kansainvaellus) kautta maasta voi todellakin tulla "taantuva takapajula". Koulutettua kotimaistakaan työvoimaa ei Suomi osaa hyödyntää kyllin.

Mykkäsen teksti muistuttaa MEP Kumpula-Natrin ajattelua "Balkanin maanteillä taivaltavista korkeakoulutettujen joukosta" ja "Syyriasta tulevista AKAVAlaisista".
Suurin osa porukasta on nuoria irakilaismiehiä, joita runsaat sosiaalietuudet ajoivat pohjoiseen.

https://www.akavalainen.fi/akavalainen/mielipiteet...

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kunnioittavasti ehdotan että puhumme (ainakin) kahdesta asiasta ristiin

1. Väestönkasvu ei ole itseisarvo. Ei olisi Suomelle tai maapallolle pahaksi että väestömäärämme laskee.

2. Työperäisen maahanmuuton VOI siitä huolimatta hoitaa viisaasti. Nykytila on aivan sekava - vuoden paperisotaprosessi, järkyttävä määrä aikaa ja vaivaa jopa asiantuntijahommiin (kyllä kiitos, työnantajan omalla kokemuksellani). Pitäisi löytää tapa jossa byrokratia vähenee mutta vastineeksi tarkkailu tiukkenee, esim. automaattinen verojen maksamisen seuranta ja välitön luvan raukeaminen ensimmäisten vuosien aikana.

Ei meidän tarvitse tuoda tänne miljoonaa ihmistä, mutta satoja tai tuhansia kyllä. Kansainvälinen kauppa edellyttää kansainvälistä asiantuntemusta. Asiantuntija ei aina ole sata tonnia kuussa tienaava markkinointiguru, asiantuntija voi olla myös vasta uraansa aloittava koodaaja, suunnittelija tai muu visionääri. Heistä on hyötyä Suomelle. He eivät ole lukutaidottomia.

Summa summarum; jos hoidamme maahanmuuton hyvin, opimme myös arvostamaan sitä paremmin.

Seppo Virkkula

Työvoiman saatavuusharkinta ei ole ennenkään koskenut koulutettuja ja hyvin palkkaa maksavia aloja, vaan nimenomaan heikosti koulutettujen matalapalkkaisia työpaikkoja. Näin matalalla palkalla työllistyvät eivät tule olemaan nettomaksajia yhteiskunnalle, vaan erilaisten tulonsiirtojen kautta aiheuttavat yhteiskunnalle enemmän kuluja kuin maksavat veroja. Tämän vuoksi tällaista työvoimaa ei kannata hankkkia lisää ulkomailta.

Mitä tulee maan houkuttelevuuteen ulkomaiselle työvoimalle, niin sitä tällainen työvoiman saatavuusharkinta pikemminkin heikentää. Esimerkiksi Ruotsin maahanmuuttolevottomuudet ovat herättäneet negatiivista huomiota ja tällainen valtion kuluja kasvattava heiukkotuloisten maahanmuutto pakottaa entisestään nostamaan veroastetta, mikä entisestään tekee Suomen vähän kiinnostavaksi koulutetuille asiantuntijoille, joita kiinnostavat matalat verot, eikä korkeat sosiaalitukimenot ja niihin liittyvät korkeat verot.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Elintason kasvun on pakko jossain vaiheessa romahtaa. Pallo ei kestä kasvavaa ihmismäärää. Bkt on muutenkin huono mittari.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

“Halla-Aho haluaa siis Suomesta Euroopan Japanin.” Laukoo Mykkänen joka näköjään mielummin haluaa Suomesta Euroopan Somalian.

Käyttäjän KaiMykknen kuva
Kai Mykkänen

Kiitos asiallisista kommenteista ja myös hyvistä huomioista!

Halla-Aho siis ehdotti lauantaina, että Suomeen töihin tulevia pitäisi reippaasti vähentää ainakin kiristämällä nykyisestä saatavuusharkintaa, jossa siis työnantajan täytyy ensin hakea EU-alueelta ja muualta tulevan voi palkata vain jos ei todistettavasti löydy. Minä taas muistutan, että työn perässä Suomeen tulevista on töissä 9/10, eli ei heidän elättäminen ole huoli. Päinvastoin jos olisimme estelleet heitä vielä rajummin, niin työssäolevien osuus Suomessa asuvista olisi huonompi ja olisimme isossa pulassa.

Talous viimein kasvaa ja melkein 40% työpaikoista pitää ammattilaisten löytämistä kasvun esteenä - vieläpä yllättävän tasaisesti ympäri maan. Ulkomailta palkatessa pitää toki varmistaa työehtosopimusten mukainen liksa ja työnantajan aitous. Rehellinen työnantaja ei näe ulkomailta palkkaamisen vaivaa huvikseen vaan tarpeeseen. Nyt vaiva muodostuu usein mahdottomaksi, kun lupajono on 7 kk pitkä. Saatavuusharkinta on osa ongelmaa, koska se ruuhkauttaa käsittelyn myös niillä saatavuusharkinnan piiristä alueellisesti vapautetuilla virallisilla työvoimapulan aloilla. Saatavuusharkinnan idea on ymmärrettävä, mutta en näe sille tällä hetkellä järkeä, kun työehtojen ja työnantajan valvonta on joka tapauksessa erillinen osa prosessia ja meidän ongelma on byrokratian ruuhkautuminen.

Yksittäisten työvoimapula-alojen vapauttaminen maakunta kerrallaan on parempi kuin ei mitään. Elävässä elämässä toimialojen aitaaminen ei kuitenkaan aina toimi järkevästi. Kuulin esimerkin elintarviketehtaasta, joka tekee aivan muita kuin lihatuotteita: saatavuusharkinnan sääntöjen mukaan työhön pitäisi palkata paikkaa hakenut lihanleikkaaja, jolla EU-kansalaisuus eikä saa palkata tehtaan tuotteita tuntevaa kolmannen maan kansalaista, joka myös hakenut paikkaa. Tämä siis sen takia, että karkeassa jaottelussa kyseisen firman toiminta ja lihanleikkaus luokitellaan samaksi toimialaksi vaikka käytännössä ammattitaito on ihan eri.

Halla-Aho haukkuu Ruotsin epäonnistumiseksi, kun siellä luovuttiin saatavuusharkinnasta 10 vuotta sitten. Ruotsin valtiontilintarkastajien raportin perusteella työluvalla maahan tulleista suurin osa on kuitenkin tullut nimenomaan työvoimapulaa paikkaamaan. Meillä työehtojen valvonta on Ruotsia selkeämpää työehtosopimusten yleissitovuuden takia. Silti Ruotsissakin arvioidaan, että vain 1/20 saatavuusharkinnasta vapauttamisen jälkeen työluvalla tulleista työskentelee ns. lumetyösuhteessa. Jos saatavuusharkinnasta vapauttaminen räjäyttäisi lume-työsuhteiden diilaamisen Afrikasta Suomeen, niin tällaisen bisneksen voisi jo nyt rakentaa vaikkapa siivoamisen ympärille, joka on Uudellamaalla vapautettu saatavuusharkinnasta. Onneksi työehtoja ja työnantajien aitoutta valvotaan joka tapauksessa.

Halla-Aho pyrkii tekemään tiukan rajan saatavuusharkinnasta vapautettuihin erityisasiantuntijoihin ja toisaalta muihin työn perässä tuleviin, joita pitäisi hätistellä pois. Vaikeasti löydettävä ammattilainen ei kuitenkaan aina ole korkeasti palkattu ja erityiseksi listatun korkeakoulututkinnon suorittanut. Oli sitten suomalainen tai ulkomainen. Esimerkki Oulusta: Tarpeeseen pitkään haettu IT-tyyppi löytyi lopulta ja oli valmiiksi työluvalla siivoamassa Suomessa. Mutta siirtyminen "osaaja"töihin törmäsikin saatavuusharkintaan. Erityisasiantuntija-kaistalle taas ei päässyt, koska korkeakoulututkinto vielä kesken.

Käyttäjän OssiPajunen kuva
Ossi Pajunen

Jos nyt ajatellaan, että Suomi seuraisi Ruotsin esimerkkiä ja poistaisi tarveharkinnan, niin miksi emme seuraisi Ruotsia muussakin maahanmuuttopolitiikassa? Oleskelulupien kesto lyhyemmäksi, tulorajat myös maan kansalaisille ym. Lisäksi Ruotsi tullee kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa vaalien jälkeen. Vastaisiko ministeri tähän, kiitos? Miksi haluat poimia Ruotsista vain lain "löysennykset" mutta et kiristyksiä?

Seppo Virkkula

Se, että työperäinen maahanmuuttaja on työllistynyt, ei vielä poista huolta hänen elättämisestään. Kuten taloustieteen professori, Matti Virén, on huomauttanut - pitää olla suhteellisen korkea tulotaso, jotta on yhteiskunnassa nettoveronmaksaja - eikä esimerkiksi erilaisten tulonsiirtojen, terveydenhuollon, aikanaan tulevien takuueläkkeiden yms myötä itse asiassa aiheuta yhteiskunnalle enemmän kustannuksia kuin mitä maksaa veroja.

Suomelle ei ole taloudellisesti järkevää hakea ulkomailta töihin henkilöitä, joiden palkkataso jää alle tämän tulotason. Sen sijaan Suomessa jo olevista henkilöistä on toki parempi työllistää edes matalapalkkaisille aloille kuin elättää heitä työttömyystukien varassa, koska se edes pienentää kustannuksia yhteiskunnalle, vaikka ei teekään heistä nettoveronmaksajia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset