Antti Palolaa kannattaa kuunnella

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola teki eilen perustellun ehdotuksen siitä, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta olisi korkea aika luopua nyt, kun yli kolmannes työpaikoista valittaa työvoimapulaa kasvun esteenä kaikissa maakunnissa. Tarveharkinnan ongelma on, että se tuhoaa sellaisia työsuhteita, jotka eivät synny, jos hommaan ei voi palkata juuri sitä ihmistä, jonka myötä yrittäjä on työsuhdetta alkanut puuhata. Ei se välttämättä johda siihen, että palkataan joku paikallinen vaan siihen, että työsuhde jää kokonaan syntymättä. Näitä tilanteita kuulee. 

Vielä merkittävämpi on kuitenkin se sivuvaikutus, että tarveharkinta vaikeuttaa työperäisen oleskeluluvan käsittelyn nopeuttamista. Nykyisin käsittelyn säädetty aika on 4 kuukautta, joka on jaettu kahtia TE-toimiston työvoimapoliittiseen harkintaan ja Maahanmuuttoviraston oleskelulupaharkintaan. Kumpikin pää pitäisi ja digitalisaation myötä myös voitaisiin vähintään puolittaa. Ikääntyvä Suomi tarvitsee työikäisiä tekijöitä, eikä meillä ole varaa siihen, että vaikutamme hankalalta tai nuivalta maalta varsinkaan töihin muuttamisen byrokratiassa. 

Avoimia työpaikkoja syntyy nyt ennätystahtiin – jopa enemmän kuin kuumimpana aikana juuri ennen finanssikriisiä. Pitää takoa kun rauta on kuumaa. Jokainen yrittäjä sen tietääkin. Moni on nyt sen onnellisen pulman edessä, että keikkoja olisi enemmän kuin ehtii tehdä. Palkkaamispäätös edellyttäisi kuitenkin työntekijän saamista ketjuun nyt eikä neljän kuukauden päästä syssymmällä.

Vielä riittää puutteita korjattavaksi, mutta tapahtuuhan koko ajan hyvääkin. Eilen tein innostavan visiitin International House Helsinkiin – ihhelsinki.fi .

KELA-kortti, henkilötunnus, verotiedot ja TE-toimiston tsekkaukset vierekkäisiltä luukuilta samassa salissa – aivan mahtavaa! Pian tuomme riviin myös Maahanmuuttoviraston palvelupöydän, jonka myötä varsinkin EU-kansalaisten maahan rekisteröityminen käy kätevästi muiden papereiden ohessa.

Tähän asti työn perässä Suomeen muuttava on usein yrittänyt väärälle luukulle ensin ja palautettu viikoksi lähtöruutuun ihmettelemään. International House Helsinki -konseptissa kaikki luvat saa kerralla odottaessa. Oleellinen nopeuttaja on yhdistetty yleisneuvontapiste, joka piirtää hakijalle reitin, millä luvat ja paperit saa nopeasti kuntoon. Tätä lisää!

Antti Palola muistutti eilen aivan oikein myös siitä, että tarveharkinnasta luovuttaessa täytyy tehostaa työolojen ja työehtojen valvontaa. Ulkomaisen työvoiman laitonta hyväksikäyttöä ei pidä hyväksyä. Tätä myös työministeri Jari Lindström on aivan oikein korostanut. Viranomaiset ovat avainasemassa, mutta tärkeää voi olla myös työn perässä meille muuttavien neuvonta. Siksi ilahduinkin huomatessani eilen, että International House Helsingissä on mukana myös SAK, joka neuvoo keskuksen avulla maahanmuuttoaan hoitavia työehtoihin liittyvissä asioissa.

KaiMykknen
Kokoomus Espoo

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja. Sinivihreä ajattelija, joka uskoo markkinoihin hyvänä renkinä ja ottaa vakavasti vastuun siitä, missä kunnossa jätämme ympäristön lapsillemme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu