Kai Mykkänen

Antti Palolaa kannattaa kuunnella

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola teki eilen perustellun ehdotuksen siitä, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta olisi korkea aika luopua nyt, kun yli kolmannes työpaikoista valittaa työvoimapulaa kasvun esteenä kaikissa maakunnissa. Tarveharkinnan ongelma on, että se tuhoaa sellaisia työsuhteita, jotka eivät synny, jos hommaan ei voi palkata juuri sitä ihmistä, jonka myötä yrittäjä on työsuhdetta alkanut puuhata. Ei se välttämättä johda siihen, että palkataan joku paikallinen vaan siihen, että työsuhde jää kokonaan syntymättä. Näitä tilanteita kuulee. 

Vielä merkittävämpi on kuitenkin se sivuvaikutus, että tarveharkinta vaikeuttaa työperäisen oleskeluluvan käsittelyn nopeuttamista. Nykyisin käsittelyn säädetty aika on 4 kuukautta, joka on jaettu kahtia TE-toimiston työvoimapoliittiseen harkintaan ja Maahanmuuttoviraston oleskelulupaharkintaan. Kumpikin pää pitäisi ja digitalisaation myötä myös voitaisiin vähintään puolittaa. Ikääntyvä Suomi tarvitsee työikäisiä tekijöitä, eikä meillä ole varaa siihen, että vaikutamme hankalalta tai nuivalta maalta varsinkaan töihin muuttamisen byrokratiassa. 

Avoimia työpaikkoja syntyy nyt ennätystahtiin - jopa enemmän kuin kuumimpana aikana juuri ennen finanssikriisiä. Pitää takoa kun rauta on kuumaa. Jokainen yrittäjä sen tietääkin. Moni on nyt sen onnellisen pulman edessä, että keikkoja olisi enemmän kuin ehtii tehdä. Palkkaamispäätös edellyttäisi kuitenkin työntekijän saamista ketjuun nyt eikä neljän kuukauden päästä syssymmällä.

Vielä riittää puutteita korjattavaksi, mutta tapahtuuhan koko ajan hyvääkin. Eilen tein innostavan visiitin International House Helsinkiin - ihhelsinki.fi .

KELA-kortti, henkilötunnus, verotiedot ja TE-toimiston tsekkaukset vierekkäisiltä luukuilta samassa salissa - aivan mahtavaa! Pian tuomme riviin myös Maahanmuuttoviraston palvelupöydän, jonka myötä varsinkin EU-kansalaisten maahan rekisteröityminen käy kätevästi muiden papereiden ohessa.

Tähän asti työn perässä Suomeen muuttava on usein yrittänyt väärälle luukulle ensin ja palautettu viikoksi lähtöruutuun ihmettelemään. International House Helsinki -konseptissa kaikki luvat saa kerralla odottaessa. Oleellinen nopeuttaja on yhdistetty yleisneuvontapiste, joka piirtää hakijalle reitin, millä luvat ja paperit saa nopeasti kuntoon. Tätä lisää!

Antti Palola muistutti eilen aivan oikein myös siitä, että tarveharkinnasta luovuttaessa täytyy tehostaa työolojen ja työehtojen valvontaa. Ulkomaisen työvoiman laitonta hyväksikäyttöä ei pidä hyväksyä. Tätä myös työministeri Jari Lindström on aivan oikein korostanut. Viranomaiset ovat avainasemassa, mutta tärkeää voi olla myös työn perässä meille muuttavien neuvonta. Siksi ilahduinkin huomatessani eilen, että International House Helsingissä on mukana myös SAK, joka neuvoo keskuksen avulla maahanmuuttoaan hoitavia työehtoihin liittyvissä asioissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

"Avoimia työpaikkoja syntyy nyt ennätystahtiin - jopa enemmän kuin kuumimpana aikana juuri ennen finanssikriisiä. Pitää takoa kun rauta on kuumaa." Mitä sitten tehdään, kun rauta ei enää ole "kuuma", eli kun laskusuhdanne alkaa"? Ajetaan ulkomaalaiset työntekijät pois? Jos työntekijöistä todella olisi pulaa, palkat kai nousisivat? Missä se näkyy? Eikö kantaväestön työvoiman tarjonnalle todellakaan tarvitse tehdä mitään?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Milloin me saadaan Suomen kantakansalaisten työvoima- ja viranomaispalvelut näin hienosti riviin? Ei me saada, me saadaan "omille" työttömille vain aktiivimallin raippaa niskaan.

Onhan se hienoa, että viranomaiset ovat aktivoituneet - ja ruvenneet oikein vieraanvaraisiksi. Näkyy takuulla seuraavissa vaaleissa - varsinaisia kamikatze-lentäjiä koko hallitus, nyt saisi jo riittää!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Suomessa on 283 563 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2016) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,3 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Kerrataanpa vielä ! Alle 10 hengen yrityksiä on siis noin 250 000. Seuraava hallitus tulee Antti Rinteen johdolla perumaan aktiivimallit, lyhytaikaiset työsuhteet, peruu alle 30 vuotiaille tarkoitetut työllistämishankkeet mm. irtisanomisen helpottamisen ja mitä kaikkia se demareiden mielikuvitus keksiikään yksityisten yritysten työllistämisen estämiseksi. Ei taida tulla sitä päivää, kun demarit ymmärtävät, että verotulot ja työpaikat lisääntyvät vain työtä tekemällä.

Mitä tekevät pienyritykset ? No eivät varmasti mieti palkkaavansa lisää työntekijöitä ja pahimmassa tapauksessa eivät palkkaa enää eläköitymisen tai muun syyn takia työpaikasta lähteneen tilalle uutta työntekijää.

Tämähän tarkoittaa kymmenien tuhansien jopa lähes sadan tuhannen työpaikan hyödyntämisen tuhoamista ja demarit tarjoavat näille työllistymisen mahdollisuuden menettäneille ihmisille lisää työttömyyskorvausta ja työllisille lisää veroja.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

"... , että ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta olisi korkea aika luopua nyt, kun yli kolmannes työpaikoista valittaa työvoimapulaa kasvun esteenä kaikissa maakunnissa."

Ongelma ei ole työvoiman saatavuudessa, vaan siinä, ettei työvoimaa ole saatavissa työnantajan toivomaan hintaan. Esimerkiksi Lapissa matkailuyrittäjät eivät halua palkata suomalaista työvoimaa, vaikka halukkaita työntekijöitä olisi tarjolla myös Suomesta.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005550939.html

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Halpatyövoimaa ulkomailta, eivät tule maksamaan edes veroja pienestä palkastaan ja samalla maksetaan työttömyyskorvauksia yli 400 000 työttömälle. Joko otetaan lisää velkaa tai kansantalous romahtaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"valittaa työvoimapulaa"

Käytännössä ei voi olla työvoimapulaa, kun maassamme on yli 700 000 työtöntä. Ei muuta kuin työkkäristä hakemaan työntekijät. Samalla voisi tällaisen valehtelunkin lopettaa tykkänään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä on mielenkiintoinen luku, että paljonko niitä työttömiä oikeasti on? Tässäkin blogissa on monta erilaista lukua, koska riippuu katsantokannasta, että lasketaanko työttömiksi piilotyöttömät, erilaisissa toimenpiteissä olevat jne. Jos näin tehdään, niin luku on varmasti silloin suurempi, kuin viralliset tilastot antavat ymmärtää.

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Miten se suu pannaan kun lama iskee.Työvoima poistuu maasta ja
kiittää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei propleemaa. Jakovarasta kun tänään puhutaan ei lama enään ikinä voi iskeä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Jäävät nauttimaan suomalaista sosiaaliturvaa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

TE-keskus hylkäsi juuri korkeakoulutetun ja kansainvälisessä yrityksessä yli 10 vuotta johtotehtävissä olleen kiinalaisen henkilön työluvan. Tällä perusteella Migri hylkäsi sitten oleskeluluvan.

Henkilö oli jo perustanut Suomeen yrityksen, jolla oli valmista asiakaskuntaa Kiinassa tulossa Suomeen eritasoiseen ja -sisältöiseen koulutukseen. Suomessa oli jo kontaktoitu sopivia partnereita kouluttamaan.

Hän oli valmis sijoittamaan yhtiöön 80-120 tuhatta euroa ensimmäisen vuoden "palkka- ja sivukulujen vakuudeksi". Lisää tarvittaessa.

Perusteet olivat kategorisesti, että tarvetta työ- ja oleskeluluvalle liiketoiminnan kehittämiseksi ei ole.

Henkilön puoliso työskentelee Finnairilla, mutta tällekään asialle ei annettu mitään merkitystä (yksi peruste hänelle valita Suomi yritystoiminnan kehittämiseen). Nyt hän ei sitten halunnut edes valittaa kielteisestä päätöksestä, kun koki, että Suomea ei hänen yritystoimintansa kiinnosta. Kiinnostaako se ylipäätään johtoamme yli poliittisen jargonin ja salamavalojen sammuttua?

Jos meille ei kelpaa valmiiksi kielitaitoiset ja korkeakoulutetut 30-45 vuotiaat yrittäjät, jotka generoivat juurikin sitä valtion kaipaamaa todellista lisäarvoa -työtä, valuuttatuloja ja veroja, niin keitä me sitten Suomeen haluamme? Olisiko ensimmäinen asia kouluttaa TE-keskuksen ilmeisen vähän valtion tavoitteista ja yritystoiminnasta ymmärtävät käsittelijät, ettei näissä asioissa tarvitsisi taistella tuulimyllyjä vastaan?

Mikäli ministeri Mykkänen haluaa, voin lähettää asiasta lisäinformaatiota yksityisesti. Siis jos asia aidosti kiinnostaa.

JK. Henkilöllä on Shanghaissa yli muutaman miljoonan euron henkilökohtainen omaisuus ja hän etsi jo aktiivisesti asuntoa ostettavaksi Pääkaupunkiseudulta. Ei käy. Meille ei tarvita lisää yrittäjiä. Jos vielä menestyvät niin sehän vaan lisää ikävää elintasokuilua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eräs hallituspoliitikko sanoi että tarvitsemme Euroopan ulkopuolelta hitsaajia ja siivoojia. Asumisperusteisessa sosaaliturvassa nämä jäävät tietenkin Suomeen nauttimaan sosiaaliturvastamme töiden loppuessa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Jos edes viihtyvät töissä. Toisekseen hitsaajille on kovat osaamisvaatimukset. En usko, että sellaista työvoimaa juurikaan löytyy.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Jos yksittäinen päätös on väärä (en tiedä?), pitääkö sen vuoksi muuttaa (poistaa) koko järjestelmä!

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

# Matti Viren; En tiedä vastasitko suoraan minulle, mutta jos, niin lue uudelleen. En missään kohtaa kehottanut luopumaan tarveharkinnasta, vaan ohjaamaan TE-keskusten ja Migrin virkamiehiä toteuttamaan sitä linjausta, josta meillä kai kaikilla on jokseenkin yhteinen näkemys: maamme tarvitsee osaavia, koulutettuja mielellään nuoria maahanmuuttajia.

Jos he tulevat Suomeen omalla riskillään yrittämään ja vielä alalle, joka tuo suoraan lisää kansantalouteen maan rajojen ulkopuolelta, niin eikö heidän pitäisi antaa kokeilla siipiään?

Ensimmäinen työ- ja oleskelulupa on vain vuodeksi ja jos palkat, verot ja/ tai sivukulut ovat maksamatta, jatkoa ei tule. Riski siitä, että Kiinan kansalainen jäisi tässä tilanteessa laittomasti maahan on +/-0.

Jonny Wadd

Ikävä tapaus. Paradoksaalista on että samaan aikaan sallitaan lukutaidottomia muslimeja tulla maahan tekemään mitä? Pääasiassa elämään sosiaalituella.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämän blogin ansio piilee siinä, että sen kommentoitiin voi käyttää ilmaisua, "olipa sakeaa settiä".

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan meillä oli työttömiä 264 100. Avoimia työpaikkoja 63 700. Työttömistä oli asiantuntijoita ja erityisasiantuntijoita lähes 60 000. Kun työttömiin lasketaan myös työvoimapalveluissa olevat, työttömien määrä onkin 396100. Nuoria alle 25- vuotiaita oli työttömänä 32 222, joten myös nuorta työvoimaa pitäisi olla saatavana. Lisäksi ulkomaista työvoimaa oli Suomessa työttömänä 25422 ja ulkomaalaisista oli työvoiman ulkopuolella peräti 33358.

Näiden työttömien työttömyyskorvaukset, koulutukset, asumistuet sekä toimeentulotuet maksavat miljardeja. Eikö todellakaan heistä löydy yrityksille avoimiin työpaikkoihin sopivia työntekijöitä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mauri Temisevä

Työpaikalle saapuminen ja siellä oleilu ei ole palkanmaksun peruste ! Käsittääkseni työnantajalla on Suomessa vielä toistaiseksi oikeus tehdä rekrytoinnin yhteydessä arvio työntekijän kyvystä hoitaa työn edellyttämä tieto-, taito- ja tehtävään liittyvä muu soveltuvuus. Jos suomalaiselta työnhakijalta puuttuvat nämä ominaisuudet, niin työnantajaan ei pidä kohdistaa moitetta. Yksikään työnantaja ei Suomessa palkkaa työntekijää täyttääkseen avoimen paikan !

Minulla on muutama ystävä Saksassa jotka työskentelivät aikoinaan Itä-Saksan systeemissä. Honeckerin onnelassa ei ollut työttömiä ja työpaikkoja osoitettiin kaikille joutilaille valtion puolesta. Työpaikoilla oli usein kaksinkertainen määrä työntekijöitä töihin nähden. Päivä meni mukavasti rupatellessa erilaisissa ryhmissä ja kulttuuritapahtumissa. Viikon kohokohtia olivat, kun työpaikoilla jaettiin muutamalle oikeata työtä tekevälle ansiomitali työn sankaruudesta.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Suomessa on siis satojatuhansia venkuloita.
Minun työpaikalla oli aikoinaan kaksi Euroopan ulkopuoliselta alueelta siivoojaa. He tuli töihin tai olivat tulematta. Eikä heitä pitkään katseltu eikä pelätty rasismia, kun kenkää tuli.

Veli-Pekka Tihlman

Kolmannen polven "Wanhasuomalaisena" minuun sattuu lukea tällaista multikulttuuriskeidaa. Olen aina valmis avaamaan länsimaisen kulttuuritaustan omaavalle lännen ylivaltaa puolustavalle osaajalle Suomi-oven,koskee myös kaikkia nazi-putinin venäläisiä vastustajia. Samoin kiinalainen, joka polvillaan Suomen tullissa kiroaa Kiinan diktatuurin ja vannoo uskollisuutta lännelle, on tervetullut. Islamlaiskat ja muut lännen vastustajat tulee jättää vaikkapa Ahvenmaalle odottamaan heille aikaa parempaa, jolloin meitä ei enää ole Suomea puolustamassa.

Tässäpä suht' selkeä näkemykseni harkinnanvaraisesta maahanmuuttolaista luopumisesta. Siitä ei tule luopua, vaan tiukentaa länsimaalaisia suosivaksi. Ihmisen värillä välillä ei väliä, kunhan länsiasenne on kunnossa. Palola ei todella ole Suomi-patriootti näillä puheillaan. Työministeri Lindström taas on.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei Palolaa kannata kuunnella. Hän yhtenä merimiesjärjestömme johtajista aikoinaan hyväksyi sanonnan, että älkääs pojat, emme voi vaatia. Varustajilla ei mene hyvin, on huono vuosi.
Varustajilla oli huonot vuodet ja kuitenkin heitä 40-huonoa vuotta palvelin.

Tänään laivanvarustajat Suomessa tarvitsenevat vieläkin halvempaa työvoimaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tänään laivanvarustajat Suomessa tarvitsenevat vieläkin halvempaa työvoimaa."

Kokoomus antaa tänäkin vuonna sata miljoonaa tukea italialaiselle Grimaldin laivanvarustajasuvulle jotta voivat ostaa uudet alukset Kiinasta ja palkata filippiiniläisiä halpatyöntekijöitä laivoilleen.

Jonny Wadd

Nykyisellään suomen työmarkkinoille ei tarvita alhaisen koulutuksen omaavia työntekijöitä. Esim. hollannin v.2015 pakolaisista on 92% työttömiä ja suomessa jopa 10v maassaolleista yli 50% on työttöminä. Syitä ovat kielitaito, haluttomuus, kulttuuritekijät ja jopa lukutaidottomuus omalla äidinkielellä. Tällöin ei voi olla maassamme muuta kuin harkinnan varaisuus työvoimalle. Jo nyt asiantuntijat (näitä me tarvitsemme) saavat työnhaussa ohituskaistan.
Tämä vaikuttaa kokoomuksen keinolta saada maahan erityinen orjaluokka. Kaikissa tilanteissa lasku jää veronmaksajille .. asumiskulut, sosiaalukulut jne.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mykkänen, miten ajattelit lisätä kotimaisen, osaavan ja osittain korkeasti koulutetun nuorison työllistymistä ? Meillä kun se nuoristyöttömyys hipoo pilviä, niin eikö noista omista nuorista kannattaisi alottaa ihan ensin. Osaavat jo kielen, ovat työhaluisia, koulutettuja ja perustaisivat kovin mielellään myös perheen.

Vai onko se ihan ok, että Suomesta nuoret hipsivät muille maille, kun ei sitä duunia vaan ( siis sellaista työtä, jolla elää ) saa mistäänpäin Suomea. Samalla sitten hirveässä kiimassa haetaan osaamista muualta ?

Tuli mieleeni samalla Kataisen 2008 työvoimapula. Maahan tarvitaan 1,8 miljoonaa jne.. samaa jupinaa on muuten ollut jo -80 luvulta alkaen, jos oikein muistan. Aina Kokoomuksen esittämänä. Muista faktoista viis, mutta lisäämällä työvoimatarjontaa pidetään palkat kurissa. Näin se vaan on ollut aina.

https://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Omien nuorten unohtaminen on suurin virhe, minkä maallemme voi tehdä. Valitetaan syntyvyyden alentumisesta, mutta miten suomalaiset nuoret edes uskaltavat perustaa perheitä, kun ei ole työtä ja rahaa perheen elättämiseen? On aivan järkyttävää luettavaa, että ollaan huolissaan siitä, miten ulkomaan eläville tehdään asiointi helpommaksi, kun samalla suomalaiset työttömät jätetään heitteille. Kertoo varmasti paljon tästä niin kutsutusta arvopohjasta.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Mykkänen kaipaa vain ulkomaalaistaustaisia. Siitä kenkä puristaa.

Jonny Wadd

Moderaattori. Miksei kirjoittamani kommentit pääse mukaan? Joko vihervasemmistolaisuus on hesarin tavoin iskenyt US:een?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jäitä hattuun. Merenkulun pätevyyskirjoja ei saa ilman asianmukaista käytännön praktiikkaa. Tästä Palola on merikapteenina täysin tietoinen. Pelkkä koulututkinto ei siihen riitä. Kirjoitin jo 1990-luvun alussa tässä ongelmasta Hesarin mielipidesivulla, kun Ahon hallitus oli silloin pyrkimässä käytäntöön, jossa puolet laivojen miehistöstä olisi ollut ulkomailta ja puolet kotimaasta. Se olisi vaikeuttanut nuorten pääsemistä Merenkulkuopistoihin, joihin vaadittiin kahden vuoden käytännön praktiikkaa miehistötehtävissä. Onneksi tämä ei silloin toteutunut. Viittasin silloisessa kirjoituksessani siihen, että mistä saadaan pätevä päällystö mm. jäänmurtajiin ja luotsit luotsilaitoksen palvelukseen. Näihin tehtäviin ei pääse ilman asianomaisia kansainvälisiä pätevyyskirjoja.
Onko tällä Palolan idealla tarkoitus osaltaan romuttaa suomalaisen kansipäällystön ja konepäällystön työnsaantimahdollisuuksia?

Me olemme itse asiassa saarivaltio. Tullin tilaston mukaan ”Valtaosa Suomen ulkomaankaupan tavaravirroista kulkee meriteitse. Vuonna 2017 merikuljetusten osuus kaikista ulkomaankaupan tavarakuljetuksista oli noin 83 prosenttia, eli hieman enemmän kuin vuonna 2016. Merikuljetusten tonnimäärät kasvoivat kaksi prosenttia edellisvuodesta vajaaseen 86 miljoonaan tonniin.”

Miten toimittaisiin kriisitilanteessa, jos meillä ei olisi suomalaisia merimiehiä. Kriisin syttyessä ulkolaiset merimiehet suomalaisissa laivoissa voisivat sanoa ”terve, hei!”

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Jos kyse ei ole halpatyövoiman tarpeesta, niin Mykkäsen kannattaisi laittaa koulutus kuntoon. Se on asia, joka näyttää vaikealta hoitaa kuntoon.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Ja vielä se, että yhteiskunnan rahoittamat asunnot työvoimapulaa potevilla alueilla pitää jakaa työssäkäyville, ei passiiviväestölle,joka vain kuluttaa yhteiskunnan rahoja. Heille löytyy asuntoja muilta paikkakunnilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset