Kai Mykkänen

Haaste kolmen hukan jahtiin

Haastan kuntavaaliehdokkaat jahtiin lämpöhukan, ravinne- ja materiaalihukan sekä kiinteistöjen tilahukan vähentämiseksi.

Uusi teknologia mahdollistaa energia- ja materiaalivirtojen kierrättämisen aivan eri tavalla kuin sukupolvi sitten. Esimerkiksi meillä Espoossa yli viidennes hiilivoimalla tuotetusta lämmöstä on muutamassa vuodessa jo korvattu jätevesien, datakeskusten ja suurten kiinteistöjen hukkalämmön käyttöönotolla. Pontevin toimin voimme luopua hiilestä kokonaan vuoteen 2030 mennessä ilman bioenergian käytön kohtuuttoman suurta lisäystä.

Ravinteiden kierrätys on ratkaisevaa Itämeren kannalta. Keskeinen kysymys on, saadaanko hallitusohjelman tavoite lannan ja jätevesilietteen 50 % prosessointiasteesta toteutettua, koska sellaisenaan näiden läjitys pelloille johtaa haitallisiin valumiin.

Kunnilla on yllättävän tärkeä rooli myös vaikkapa lannan järkevässä hyötykäytössä. Jos biokaasua opitaan hyödyntämään esimerkiksi busseissa, kannattaa eläintilojen toimittaa lantaa prosessointiin suoran läjityksen sijaan.

Pääkaupunkiseudulla on tyhjää toimistotilaa 30 Postitalon verran ja käytössä olevienkin työtilojen käyttöaste on hädin tuskin 50 prosenttia. Tämä johtuu viime kädessä toimistotyön murroksesta. Rakentamisen ohjauksen pitää muuttua mukana tai muuten hukka perii parhaat rakennuspaikat. Kärsijänä on varsinkin kohtuuhintainen asuminen, kun asunnoille ei ole tilaa

Keinot ja tavoitetasot riippuvat kunnan olosuhteista. Haastan kuitenkin kaikki sitoutumaan seuraaviin periaatteisiin::
1)    Lämpö: Kartoitamme vuoden sisällä jo Suomessa vireillä olevat parhaat pilotit sekä käytännöt ja käynnistämme valtuustokaudella hankkeet, joiden avulla polttamalla tuotetun lämmön tarve supistuu vähintään viidenneksellä.
2)    Ravinne- ja materiaalihukka: Panostamme kierrätykseen sekä erityisesti elintarvikkeiden hukkajahtiin ja maatalouden ravinnevirtojen kiertoon siten, että ravinne- ja materiaalihukka pienenee vähintään neljänneksellä.
3)    Hukkatila: Muutamme kaavoitus-, rakennusmääräys –ja käyttötarkoituksen muutosten käytäntöjämme siten, että kiinteistöjen käyttöasteen lasku taittuu ja tyhjien toimistojen osuus kääntyy laskuun.

Hukkajahtiin voi liittyä ja oman jahtivinkkinsä lisätä osoitteessa www.kolmehukkaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Lisäisin vielä neljännen hukan, eli tuulivoimatuen, se on parin sadan miljoonan hukkaaminen vuodessa täysin turhan energian tukemiseen. Tosin tämäkin liittyy siihen energiahukkaan, ainakin välillisesti. Siis sähkö ei suinkaan ole turhaa mutta sen tuottaminen tuurivoimalla ei liene loppuun saakka ajateltua.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Erittäin, erittäin fiksu puheenvuoro. Olet isäsi poika..

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Neljäs hukka on meidän liikenne.

Sen sijaan että tuettaisiin biopolttoaineita koko kasvavalle liikenteelle . vaihtoehtona olisi maantieliikenteen siirto vesille.

Koska

Meillä kuljetetaan tavaroita noin 10-13 miljardia tonnikm kuorma autoilla liikaa jo nyt , kun vuodesta 2011 alkaen niitä olisi jo pitänyt alkaa siirtää raiteille ja sisävesille.(viite:

http://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/20... )

Tuo määrä ylimääräistä maantieliikennettä tekee noin 700 miljoonaa euroa vuodessa vastaavasti ns ulkoisia kuluja enemmän valtiolle verrattuna sisävesiliikenteeseen .

Edelleen tuon 13 miljardia tonnikm. pois saaminen kestävän kehityksen mukaisesta liikenteestä maanteiltä vähentää myös vastaavasti maanteiltä kasvavaa korjausvelkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset