Kai Mykkänen

Ansiosidonnainen starttirahaksi, järjestöt eivät saa estää

Hallitus viimeistelee parhaillaan työllisyys- ja yrittäjyyspakettia, joka on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina. Tietojeni mukaan siinä on paljon hyvää, mutta vielä tarvittaisiin ripaus rohkeutta purjeisiin. Näkyviä tuloksia saadaan tuntuvilla reformeilla. Viilauksilla saa vain värinää.

Yksi tuntuva ja nopeavaikutteinen keino olisi työttömyystukien muuntaminen aktivointirahaksi. Kaikkia työttömyystukia pitäisi voida käyttää ilman byrokratiaa määräaikaisena palkkatukena työttömän työllistyessä ja starttirahana, jos työtön lähtee kokeilemaan siipiään yrittäjänä. Tähän suuntaan ollaankin menossa, mutta harppaus uhkaa jäädä vajaaksi. Työmarkkinajärjestöt ovat tiukasti vastustaneet aktiiviraha-uudistuksen ulottamista ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Ne pitävät sitä omana linnoituksenaan, johon eduskunta ei saisi puuttua.

Eihän siinä mitään, jos työmarkkinajärjestöt oikeasti omistaisivat ansiosidonnaisen rahoituksen. Todellisuudessa yli 90 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta kuitenkin rahoitetaan suoraan valtion tai sen hallinnoiman työttömyysvakuutusrahaston kautta lakisääteisillä maksuilla. Vain alle 10 prosenttia kerätään työttömyyskassojen jäsenyyksien perusteella. Sitä paitsi viime vuonna jo 360 000 palkansaajaa hoiti tämän kymmenyksensäkin ansioturvasta järjestöistä riippumattoman YTK:n kautta eli työmarkkinajärjestöt eivät oikeastaan edusta edes tätä kenttää kattavasti.

Petyin työministeri Jari Lindströmin vastaukseen eilen kyselytunnilla. Hän tuntuu olevan alistumassa painostukseen. Heti perään pääministeri Juha Sipilä pyysi eduskunnalta apua työmarkkinajärjestöjen painostamiseksi rohkeamman aktiiviraha-uudistuksen taakse. Sekin kertoo surkuhupaisalla tavalla työpolitiikan valtasuhteista. Mutta tarkoitus pyhittää keinot ja toivottavasti Sipilä ei ole menettänyt toivoaan. Sinänsä ”Rinteen työllistämisseteli-mallissakin” aktivointirahaksi muuntaminen koskisi myös ansiosidonnaista kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen, joten toivottavasti demarit voisivat nyt myydä mallinsa ainakin ammattiyhdystysliikkeelle.

Jokainen kuukausi työttömänä lisää nimittäin nopeasti riskiä pitkäaikaistyöttömyydestä. Aktiiviraha-uudistus tepsisi paljon paremmin, jos se koskisi myös ansiosidonnaisen päivärahan osuutta.

Surullisin olen siitä, jos hukkaamme mahdollisuuden lisätä tuntuvasti korkeasti koulutettujen yrittäjyyttä tässä maassa. Perinteisesti meillä on insinöörejä ja kauppatieteilijöitä myöten menty lähes aina toisen työnantajan töihin. Yrittäjyyttä on ollut turhan vähän. Meneillään olevassa rakennemuutoksessa yt-neuvottelut koskevat useimpia meistä ja moni joutuu valitettavasti työttömäksi. Yrittäjyyden riski pelottaa liikaa. Ansiosidonnaisen turvin sitä voisi kokeilla, mutta nykysäännöin ei saa. Pitää istua kotona ja täytellä työhakemuksia.

Tämän korkin irrottaminen päästäisi pullon suusta kymmeniä tuhansia liiketoimintaideoita. Osa lentäisi, osa ei, mutta ansiosidonnaisella olevien yrittäjyysstartti olisi kaikkien analyysien perusteella juuri sitä mitä Suomi tarvitsisi. Se synnyttäisi myös niitä työsuhteisia työpaikkoja, kun osa start-upeista lähtisi kasvamaan.

Toki tällä lääkkeellä olisi myös sivuvaikutuksia. Varsinkin yksinyrittäjien kesken tulisi epäreiluja tilanteita, kun ansiosidonnaisella starttaava voisi hinnoitella itsensä halvemmaksi kuin alalla jo toimiva yrittäjä. Subventio olisi kuitenkin jatkossa enintään 400 päivän mittainen, kun eduskunta on jo päättänyt lyhentää ansiosidonnaisen pituutta. Minun mielestäni yrittäjyyden puute on Suomelle kohtalonkysymys, lyhytaikainen kilpailuvääristymä ei. Syöpähoitoihin ryhtymistäkään ei yleensä hylätä sivuvaikutusten pelossa. Paitsi jos potilas ja omaiset ovat luovuttaneet?

Kai Mykkänen

kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pirjoviitasaari kuva
Pirjo Viitasaari

Mitä tarkalleen ottaen tarkoittaisi ansiosidonnainen starttirahaksi?

Jos ansiosidonnaisen määrä on 3500 EUR/kk, niin voisiko tämän saada edelleen kokonaan vai ainoastaan peruspäivärahaosuuden?

PS. jos joku ei keksi miten jatkossa kesto olisi 2x400 päivää, ei kannata ryhtyä yrittäjäksi :)

Kalle Palomäki

Yrityksen perustamista miettivänä insinöörinä voin vahvistaa, että tämä olisi kyllä todella tervetullut piristusruiske. Tuotebisnestä virittelevät teknologiayrityset voivat joutua pitkään toimimaan ilman palkanmaksukykyä, vaikka olisi hyväkin idea. Moni idea jää pöytälaatikkoon juuri tämän kannustinloukun takia. Lisäksi olisi reiluakin, että maksamastaan työttömyyskassarahasta saa jotain takaisin silloin kun joutuu tiukille ja toimimaan ilman palkkaa.

Janne Ahvo

Peruste että ansiosidonnainen uuden yrityksen starttirahana vääristäisi kilpailua kuulostaa huuhaalta.

Houkutus alihinnoitteluun on uudessa yrityksessa ihan yhtä suuri; riippumatta tuleeko alkupääoma omista säästöistä, sijoittajilta, starttirahasta vai ansiosidonnaisesta.

Itseasiassa suurin houkutus alihinnoitteluun lienee niillä freelancereillä, joilla ei ole kuukausiksi puskuripääomaa, vaan kaikki työt on otettava jotta laskut saa maksettua.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hyvin harvalla freelancerilla on. Suurin osa elää kädestä suuhun.:( :(

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Nyt kun me kaikki 500K työtöntä perustamme yrityksen, niin taso luultavasti yhtä korkea kuin nykyinen kansanedustajalaitos.
Ei hvetti sentään..vaikka k-edustajaksi pääsee millä ansioilla hyvänsä, niin ei se tarkoita sitä että yrittäjäksi voi ryhtyä ilman mitään tietotaitoa..tai ainakaan se yritys ei välttämättä pitkälle menesty. Ei jatkoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset