Kai Mykkänen

Pakolaiskriisin ratkaisu ei tapahtune Libyassa

Helsingin Sanomat pääkirjoittaa tänään otsikolla "Operaatio Libyassa on jälleen edessä": http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1458362360017. Voi olla, että kesällä keskustellaan uudesta liittouman sotilasoperaatiosta Libyaan, jos pakolaisvirta kääntyy viime kesäiseen tapaan Libyan-Italian reitille. En löisi kuitenkaan vielä vetoa "liittouman" joukoista Libyassa:

1) Pakolaisvirta ei välttämättä käänny Libyaan, jolloin paine sotkun selvittämisyritykseen siellä ei kasva. Jos olet jumissa Turkissa tai pakenet Irakista saati Afganistanista, olet aika monen valtion ja kilometrin takana Libyasta (Jordania, Israel, Egypti…). Suoraviivaisempi reitti voisi kulkea esim Mustanmeren yli Ukrainaan ja sieltä Puolaan tai Slovakiaan.

2) Yhdistääkö pakolaisongelma enää EU:ta samalla tavalla akuutisti kuin viime kesänä? Jos miljoonien virta aktivoituisi Libyan reitiltä Italiaan, pelkään pahoin, että Saksan demokratia ei enää niele tilannetta vaan sulkee rajat - oltiin siitä mitä mieltä tahansa. Tekihän Itävaltakin jo niin. Pessimisti saattaisikin veikata, että liike ei lopulta pysähdy sen enempää lähtöalueiden rauhoittumiseen kuin EU:n ulkorajasopimuksiinkaan, vaan Schengen-sopimuksen kaatumiseen ja yhteisen siirtolaispolitiikan haaksirikkoon. Saksa ei varmaan pysty sulkemaan rajojaan nopeasti täysin, mutta Libyaan liittyen haen tässä lähinnä sitä, että onko vaikkapa Itävallalla, Puolalla tai Saksalla riittävän pakottavaa painetta esim rahoittaa puuttumista asioihin Libyassa pakolaisvirran takia, jos pakolaiset käytännössä jäävät Välimeren maihin jumiin?

3) Onko tilanne Libyassa liian sotkuineen kenenkään siivottavaksi? YK:n tukema hallitus istuu Tunisiassa, toinen Tripolissa ja kolmas Tobrukissa. Varsinainen ongelma ovat eripuraiset islamistiset taisteluryhmät, jotka eivät ole yhdenkään hallituksen kontrollissa. Kenet valitset hevoseksesi? Pystyykö edes optimisti rakentamaan voittajastrategian ulkomaiselle sotilasoperaatiolle, vaikka ilmaherruus onkin helppo ottaa? Ketkä siihen osallistuisivat? Obaman kommenteista päätellen hän ei tule päättämään kauttaan uuteen Libyan sotaan. Vaikea nähdä, että Ranska ja Iso-Britannia lähtisivät voimalla liikkeelle kahdestaan. Tietyissä oloissa Venäjä voisi kiinnostua roolista Libyan rauhoittamisessa, mutta sillä on varmasti peliin omat ehtonsa, joita muiden on vaikea niellä. Jos taas Venäjä pidetään sivussa, se todennäköisesti kaataisi YK:n mandaatin operaatiolle. Putinhan on pitänyt sitä virheenä, että Venäjä ei (presidentti Medvedevin ohjeistaessa YK-edustajiaan ainakin periaatteessa) kaatanut YK-mandaattia silloin, kun länsi meni Gaddafia kaatamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

On helppo veikata että Välimeri on kesän seuraava murheenkryyni maahanmuutto-ongelman kanssa. Jos EU ei ratkaise Välimeri-ongelmaa, sen tekevät Välimeren EU:hun kuuluvat rantavaltiot. Oikeutettua tai ei, maat alkavat palauttaa maahanpyrkijöitä massoittain. Kun myös Afrikan puolella tajutaan, että EU on täynnä, homma alkaa tyrehtyä. Salakuljettajatkaan eivät ketään ilmaiseksi kuljeta, joten rahojen loppuessa on esissä pitkä marssi kotiin sukulaisten luokse.

Asiassa on inhottavinta se, että taas kerran EU:ssa odotetaan ihmettä, aikaa kuluu ja valtavasti ihmisiä kuolee matkalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Monta erimielistä kokoustajaa istuu kerta toisensa jälkeen miettimässä samaa ongelmaa. Eipä taida tulla tästä ei lasta ei.... Liikaa liikkuvia osia koko systeemissä, ja aivan liian monta säätäjää. Toivotaan toki parasta, että nyt ollaan oikealla tiellä.

On kuitenkin ihan satavarma, että jos EU n yhteiset elimet eivät nyt keväällä saa tulijavirtaa poikki, niin jokaisen maan hallitus ryhtyy suojaamaan omia etujaan ja rajojaan hallitsemattomalta maahantulolta. Näinhän sen tietenkin pitääkin olla, koska jokainen valtio on edelleen suvereeni. Ei siis osa liittovaltiota.

Ilkka Huotari

Eikös EU:n pelastusoperaatio (meritaksipalvelu) toimi vieläkin Libyan rannikolla? Tänä vuonnakin Italiaan on tullut jonkin verran väkeä (12 000). http://data.unhcr.org/mediterranean/regional.php

Miksei tuo jatkuisi samanlaisena kuin viime vuonna? Kyllä kai tulijoita aina on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksei tuo jatkuisi samanlaisena kuin viime vuonna?"

Tottakai jatkuu koska raja- ja merivartijoiden ainoa tehtävä on turvata matka ja toivottaa tervetulleeksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä kansainvaellus on todella hankala kysymys, joka köyhdyttää ja kurjistaa pakolaiset ja ajaa eripuraisen EU:n kaikkien aikojen kriisiin. Ainoita hyötyjiä ovat ihmissalakuljettajat. Heidän bisneksensä kuihtuu vasta silloin, kun tehdään selväksi, että Euroopassa ei oteta vastaan heidän "asiakkaitaan". Samalla nuo "asiakkaat" säästäisivät rahansa, joita kyllä tarvitaan tärkeämpiin tarpeisiin.

Oikea ratkaisu olisi perustaa pakolaisleirejä sotiviin kriisimaihin ja poimia leireiltä turvapaikanhakijoita EU-maihin. Siihen olisi pyrittävä kaikin voimin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Uhratkaa osa Libyasta Venäjälle eurooppalainen Guantanamo, loppuu kumiveneristeily siihen paikkaan. Laivastotukikohdan tehtävä rauhoittaa rantaviiva ja siinä se on. Sinä olet Mykkänen muuten kokoomuksen parhaimpia kansanedustajia, jatka samalla linjalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset