Kai Mykkänen

Maahanmuuttajat töihin - mieluummin poikkeustoimin kuin ei ollenkaan

Maahanmuuttajat nopeasti töihin

Hädänalaisia pitää auttaa. En hyväksy sitä, että sulkisimme rajat sellaisilta ihmisiltä ja perheiltä, jotka ovat hengenvaarassa. T-Median tuoreen Kansan arvot -tutkimuksen mukaan selvä enemmistö suomalaisista ajattelee samoin – toisin kuin julkisuudesta välittyvän kuvan perusteella luulisi. 64 prosenttia vastanneista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että ”Suomen tulee osallistua aktiivisesti pakolaiskriisin hoitamiseen”. Selvästi useampi on myös samaa mieltä kuin eri mieltä siitä, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa enemmän ulkomaista työvoimaa ja ulkomaalaiset tekevät Suomesta kiinnostavamman paikan. Vain 16 prosenttia kertoo vastustavansa maahanmuuttoa, koska se uhkaa suomalaista kulttuuria ja perinteitä.

Suomessa on pidettävä järjestys. Syyskuussa uhkasi käydä niin, että meillä olisi vaeltanut Torniosta yli tulevia ihmismassoja ilman, että kukaan olisi tiennyt keitä he ovat tai mihin menevät. Tornion järjestelykeskuksen nopea perustaminen on suomalainen menestystarina. Tulijat tavoitetaan ja ohjataan järjestyksessä vastaanottokeskuksiin. Järjestyksen järkkyminen olisi vienyt suomalaisten hyväksynnän maahanmuuttajilta – niiltäkin jotka ovat hengenvaarassa.

Ensi vuoden suuri asia on palautusten hoitaminen. Tänä vuonna tulleista turvapaikanhakijoista hylkäävän päätöksen saa arviolta kaksi kolmasosaa eli yli 20 000 ihmistä. Palautukset pitää laittaa nopeasti ja jämptisti toimeen. Se maksaa, mutta paljon vähemmän kuin tekemättä jättäminen. Suuri joukko vailla toimeentuloa olevia, epätoivoisia ja pettyneitä, viranomaisia pakoilevia ihmisiä on varma tie rikoksiin. Myös turvapaikkakriteerit menettävät merkityksensä, jos twitter laulaa Bagdadissa, että Suomeen voi käytännössä voi jäädä vaikka saa hylyn. Pakkopalautukset ovat tietenkin traagisia, mutta järjestyksen kannalta välttämättömiä. On oikein vapauttaa tilaa sellaisille, jotka ovat varmasti hädässä. Heitä riittää.

Tärkeintä on kuitenkin saada maahanmuuttajat töihin. Turvapaikanhakijoihin liittyvät kulut nousevat ensi vuonna yli 500 miljoonaan euroon, mutta se on sittenkin Suomen taloudelle pieni asia verrattuna siihen, onko tänne jäävistä tulijoista 10 vuoden päästä töissä 60 prosenttia vai 20 prosenttia. Nykymetodeilla jälkimmäinen on valitettavasti todennäköisempi luku. Sitä ei kuitenkaan pidä hyväksyä vääjäämättömäksi. Hyväkin työllisyys on mahdollinen, jos uskallamme tehdä radikaaleja muutoksia. On löydettävä tie ulos siitä, että pidämme turvapaikanhakijoita ensin vuosia toimettomina vastaanottokeskuksissa ja kuvittelemme, että he sen jälkeen työllistyvät nopeasti normaaleille työmarkkinoille.

Maahanmuuttajien työreformi edellyttää ainakin kolmea asiaa. Ensinnäkin tulijat täytyy aktivoida jo turvapaikan hakemisen aikana. Vastaanottorahan saamiseen on liitettävä oikeus ja velvollisuus työharjoitteluun. Se voi olla vaikka lumenluontia, julkisten tilojen siivoamista, risusavottaa tai marjanpoimintaa. Oleellista ei ole tuottavuus, vaan tekemisen meininki. Kaikki kokemus sanoo, että toimettomuus passivoi. Monen maahanmuuttajan elämä on ollut sekasortoista jo vuosia. Säännöllistä rytmiä ja työtä ei ole välttämättä koettu koko aikuisuuden aikana. Tarvitaan tuuppausta, että siltä pohjalta pääsee jaloilleen. Tällä viikolla hyväksytyssä hallituksen turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa luvataankin järjestää työikäisille työtehtäviä vastaanottokeskuksessa tai sen sijaintikunnassa. Lupaus on syytä lunastaa.

Toiseksi suomen kielen valmennukset pitää saada käyntiin jo vastaanottokeskuksissa. Valtio ei pysty sitä yksin tekemään vaan tässä suomalaisen kansalaisyhteiskunnan on näytettävä kyntensä. Rohkaiseva esimerkkejä onkin jo paljon. Omalla kotiseudullani Tapiolan seurakunta järjestää suomen tunteja Otaniemen vastaanottokeskuksessa.

Virallisille työvoimatoimiston kursseille pääsee Espoossa kuulemma vasta 2-3 vuoden kuluttua maahan saapumisesta. Osa lähtee siitä, ettei turvapaikanhakijoihin kannatakaan panostaa, kun vain osa heistä saa jäädä. Itse uskon, että niin sanottu hukkakotoutus on pieni hinta siitä, että tänne jäävät pysyvät vireessä ja ovat nopeammin valmiita työelämään.

Kolmanneksi uskon, että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia on voitava työllistää tarvittaessa myös normaaleja työehtoja matalammilla kustannuksilla. Vähintäänkin tarvitaan palkattomia työkokeiluja koskevan lainsäädännön laajentamista ensimmäistä kertaa Suomen työmarkkinoille tuleviin ja maahanmuuttajille räätälöityä oppisopimuksen muotoa. Tähän liittyen pidän myös perusteltuna hallituksen päätöstä selvittää mahdollisuudet luoda oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille normaalista poikkeava kotouttamisajan sosiaaliturva, jossa tukien taso ja vastikkeellisuus ohjaisi normaalia voimakkaammin mihin tahansa työhön.

Normaalista poikkeavien työehtojen ja sosiaalitukien mahdollistaminen olisi toki periaatteellisesti raju muutos. Mutta olkaamme itsellemme rehellisiä. Onko realistista, että työmarkkinat imisivät normaaleilla keinoilla kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia muutamassa vuodessa? Ja onko sitten parempi olla pitkään työttömänä? Väitän, että se on pahin vaihtoehto ennen kaikkea maahanmuuttajalle itselleen ja syrjäytymisen lieveilmiöiden kautta meille kaikille.

Samalla meidän on tietysti poistettava kannustinloukkuja ja kevennettävä työllistämisestä tulevaa riskiä yrittäjälle myös yleisesti. Tällainen reformi auttaisi kymmeniä tuhansia kantasuomalaisiakin, jotka nyt tuomitsemme työttömyyteen jäykällä järjestelmällä.

 

Kirjoittaja Kai Mykkänen on kokoomuksen kansanedustaja

p.s. Maahanmuuton hoitaminen on minusta viiden tärkeimmän asian joukossa nykyisen hallituksen ja eduskunnan suoriutumisessa. Siksikin päätin omalta osaltani koittaa syventää näkemystä pestautumalla tammikuun istuntovapaalla vastaanottokeskukseen ohjaajan tehtävään. Odotan mielenkiinnolla miltä osin ajatukseni muuttuvat, kun pääsen tarkemmin aistimaan, mitkä ovat päivittäiset tunnelmat, vaikeudet ja mahdollisuudet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toimeettomuus passivoi ja täällä on lukemattomia katkeroituneita työttömiä.
Palkattomaan ns.kuntouttavaan työpajatoimintaankin on enemmän hakijoita kuin löytyy paikkoja. Monet pitkäaikaistyöttömät tekevät ns. harjoittelijoina ilmaista työtä. ( eivät näy työttömyystilastossa)
Mitä varten maahanmuuttajat pitäisi työnsaannissa olla etuoikeutettuja?
Jokaisella työkykyisellä pitäisi olla oikeus toimeentuloa turvaavaan työhön.
Jos suomalaisellakin tuottaa vaikeuksia tulla toimeen peruspäivärahalla ja toimeentulotuella miten kotoutettava maahanmuuttaja tulisi toimeen vähemmällä? Luulisi asian olevan pikemminkin päinvastoin; tulokas ei ole vielä oppinut kaikkia säästötapoja joiden avulla köyhät kituuttavat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikeusvaltion ja sivistysvaltion tärkein mittari on se, kohteleeko se kaikkia maassa asuvia tasa-arvoisesti. Pöyristyttävä on ajatus siitä, että maahanmuuttajat alistettaisiin pakkotyöhön tai riittämättömälle sosiaaliturvalle. Hädänalaisen asemaa ei saa käyttää hyväksi, vaikka kaikki näyttäisi valtapuolueesta käsin niin helpolta.

Seppo Hildén

"Hädänalaisen asemaa ei saa käyttää hyväksi, vaikka kaikki näyttäisi valtapuolueesta käsin niin helpolta."

Jos turvapaikanhakijoista kaksi kolmasosaa saa hylkäävän turvapaikkapäätöksen ja palautusmääräyksen, niin ei silloin voi edes yleistäen puhua hädänalaisista, jos heitä on turvapaikanhakijoista selvä vähemmistö.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mykkänen puhuu käsittääkseni myös niistä, jotka saavat jäädä. Luulen muuten, että puheet tuhansien pakkopalautuksista ovat pelkkää haaveilua. Valtiolla ei yksinkertaisesti ole resursseja massojen jahtaamiseen ja lennättämiseen pois.

Markku Tervo

Ruotsi on turvallinen maa joten sieltä tänne tulleilla henkilöillä ei ole mitään oikeudellista perustetta jäädä tänne. Palautus Ruotsiin ja lasku perään.

Näyttää siltä että meitä suomalaisugrilaisia Goyim/Dhimmejä koijataan nyt sen verran monelta suunnalta että voidaan väittää että mm.kansalaisten mielipiteet jakautuvat mm. kansalliseen etuun liittyvissä asioissa "nuiviin" ja "suvakkeihin" aika tarkkaan sen mukaan mihin kansalaisen oma toimeentulo perustuu.

Jos henkilöllä itsellä on verovaroin kustannettu vakaa turvattu hyväpalkkainen virkatyösuhde julkishallinnossa, ministerinä/kansanedustajana eduskunnassa tai piloille hemmotellulla finanssisektorilla niin on helppoa ja ymmärrettävää olla suvaitsevainen.

Tämä mm.poliittisia erimielisyyksiä synnyttävä asetelma näkyy selvästi mm.laittomaan maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Laittomuutta kannatetaan aivan julkisesti eikä eri edunsaajaryhmien jääviys kiusaa.

Jos huomioidaan työmarkkina-asetelmat ja Goyim/Dhimmi roolimme tässä velaksi kyhätyssä ponzihuijauksessa niin hölmöimmillekin pitäisi valjeta miksi osa verovaroilla leveästi elävästä kaksikielisestä porukasta suorastaan kiljahtelee riemuissaan että laiton maahanmuuttobisnes on suunnaton rikkaus! Samassa kuorossa kiljuu nyt myös muut virkoja kärkkyvät monikulttuuriset.

Laiton maahanmuuttobisnes on näille sankareille itselleen epäilemättä suunnaton rikkaus! (Ainakin varakkaimmille). Rikkaus joka nostaa asuntojen kysyntää ja hintoja koko maassa + tarjoaa kaksikieliselle hallinnolle, terveydenhoitojärjestelmälle, oikeusistuimien ja kaiken muun kovapalkkaisen hallinnoinnin ja byrokratian lisäksi noin 300 ylimääräistä kovapalkkaista virkanimikettä!

http://www.kysy.fi/kysymys/onko-nama-kaikki-virat-...

63 JOHTAJAA
32 PÄÄLLIKKÖÄ
17 ASIANTUNTIJAA
15 KOORDINAATTORIA
14 TUTKIJAA
9 SUUNNITTELIJAA
2 VALVOJAA
1 POHTIVA VIRKAMIES

Nämä kaikki kaksikielisille/monikulttuurisille kuuluvat virat pitää saada jokaiseen suomen kaupunkiin ja pikkukuntaan kuhunkin omansa totta kai!

Roolimme on nähtävästi jatkossa olla sekä vanhassa perinteisessä kaksikielisyyden roolissa sekä Goyim (cattle) että Dhimmejä, eli palvella nettoveronmaksajan roolissa verovaroillamme pää-asiallisesti kaikkia muita paitsi itseämme.

Tässä kohtaa jo valmiiksi yli 100% ketjutettuja veroja maksavaa nettoveronmaksajan rooliin pakotettu tavallinen yksikielinen suomalainen Goyim/Dhimmi saattaisi olla hyvä hetki miettiä mitä tämä kaikki hänelle tarkoittaa. Ja että mitä ihmettä se Taqiyya/Kitman tässä yhteydessä voisi tarkoittaa. Ei suinkaan meitä yritetä taas kerran uunottaa?

Yrittäminen ja itsensä elättäminen on näissä oloissa jo valmiiksi onnistumisen suhteen lähes entisaikojen Gladiaattorin hommaa. Katsomo on täynnä kovapalkkaisia pohtivia virkamiehiä.

Pelin juoni on selvä: http://www.michaeljournal.org/juvdm/caricatures.html

Jos tämän tyyppinen perseily on niin hyvää bisnestä niin miksi upporikkaat arabimaat eivät itse ota pakolaisia? Omia naapureitaan. Omia uskonveljiään? Videolla Kuwaitilaisviranomainen kertoo muun muassa, että Kuwait ja muut Persianlahden maat ovat liian arvokkaita ottaakseen pakolaisia.

http://mvlehti.net/2015/10/08/lukija-miksi-rikkaat...

http://mvlehti.net/2015/12/14/video-allahin-palvoj...

Ei helvetti! Stop tykkänään tämmönen meno ja rajat kiinni!

Jotta vastaavalta, erittäin hyvin järjestäytyneen rikollisuuden ajamilta laittomuuksilta, ja niistä koituvilta eturistiriidoilta vältytään ja lakien kunnioitus palautuisi niin kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta on välttämätöntä että palkkojen polkeminen ja kilpailukykyvaatimukset on saatava koskemaan kaikki väestöryhmiä ei vain nettoveronmaksajia. Palkkojen ja työehtojen harmonisointi pitäisi saada tältä osin vastaamaan yksityisen sektorin vastaavia pelisääntöjä.

Suomalainen kilpailukyky saadaan Keskustalaisia ja Kokoomuslaisia tyydyttävään kuntoon vain jos ja kun romutetaan loputkin perinteiset verovaroilla rahoitetut virkasuhteet ja kilpailutetaan ne keskitetysti vuosittain Henkilöstöpalveluyritysten Liiton jäsenyritysten kesken.

Kuvitelkaamme mitä kilpailukykyloikkia ja säästöjä siitä syntyisi kun esim. kaikkien kuntien ja kaupunkien hallinto voitaisiin teettää tuon kaavan mukaan nollatuntisopimuksella työskentelevien maata kiertävien johtajien toimesta. Kansanedustajille ja avustajille sama sopimus!

http://www.hpl.fi/

Siinä on suurta kokeilua kerrakseen! Paljon parempi kokeilu kuin tämä:

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila

No tässähän se on. Kahdet työmarkkinat ja täydentävä sosiaaliturva. Ei mulla muuta.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

"Kolmanneksi uskon, että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia on voitava työllistää tarvittaessa myös normaaleja työehtoja matalammilla kustannuksilla."

Tähän asti pääsin kun kuului kumma ääni. Ehdin jo hetken ihmetellä mutta lopulta käsitin, että EK:ssahan siellä tultiin housuihin.

Käyttäjän JussiRuntti kuva
Jussi Runtti

sieltä tulleet opettajat opettaan lapsia heidän kielellä. samoten lääkärit voisi palvella aivan hyvin. ja koska valtaosa heivataan takaisin, kun eivät saa turvapaikkaa, koko kielen opiskelu on samaa, kuin veden kanto kaivoon. monta muuta ammattiryhmää myös. onhan joku tehnyt heidän vaattensa, niitäki voisivat ensi kesäksi rakentaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Oleellista ei ole tuottavuus, vaan tekemisen meininki."

Heh. Tuli mieleen että pestataan puolet turvapaikanhakijoista kaivamaan kuoppaa ja puolet täyttämään sitä.

Markku Tervo

Ihan sama mitä tekevät kunhan tekevät. Tämä "veroja suoraan kuormasta kaksin käsin kilpaa ahmiva kaksikielinen hallintomme" taitaa olla ihan tyytyväinen kunhan heillä itsellään vain on joku muodollinen virka tässä mielipuolisiin mittoihin turvonneessa byrokraattisessa koneistossa ja palkka heillä itsellään juoksee.

Jos Virossa pärjätään 1/16 osalla virkamiehistä niin kilpailkaa ja "rikastukaa" siinä sitten. Meillä on "toimiva markkinatalous" jossa on mahdollisuus rikastua omalla ahkeruudella. Näin meille on nerokkaasti valehdeltu.

https://www.youtube.com/watch?v=Wa1YUidI7P0&featur...

Pauli Leppä-aho kiteytti kaksikielistä yhteiskuntaamme kalvavan perusongelman näin: Todellisuus jää ymmärtämättä, kun ei itse ole koskaan tarvinnut osallistua "rahantekoon". Samaistutaan loisintaan ja sabotointiin!

http://leppis1949.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208438-...

"Edellinen hallitus onnistui markkinoimaan maamme myös ainoana turvapaikkana maailmassa sotarikollisille. Muistamme Ruandan verisen sisällissodan, jonka seurauksena osa hirmutekoihin syyllistyneistä henkilöistä pakeni maailmalle suojaan turvapaikanhakijoina, kuten nytkin. Kaikki muut maat, Ruotsi mukaan lukien, palauttivat rikolliset maahansa tuomittavaksi, mutta Suomi noudatti ”kansainvälisiä sopimuksia” ja otti ainoan hakijan suojiinsa. Hänen oikeusprosessissa, sirkusilveily safarireissuineen, tuli maksamaan veronmaksajille noin 10 miljoonaa elinikäisine ”hotellipaikkoineen”!"

"Samalla signaali meni maailmalle ja nyt riittää sotarikollisia suojeluun ja elätettäväksi. ”Ihmisoikeusjuristit” jo jakavat veronmaksajien tarjoamaa jättipottia. Jos sata vastaavaa tapausta käsitellään täällä, merkitsee se miljardin laskua valtiolle! Paljonkohan velkaamme lisätään tälläkin ”sopimuksella”?"

Markku Tervo

"Oleellista ei ole tuottavuus, vaan tekemisen meininki."

Lisää samaa Pahkasikakamaa: Videoilla tekemisen makuun päässeet työskentelijät ja heidän työskentelyn mahdollistavat asiakkaat paiskivat yhdessä töitä!

http://mvlehti.net/2015/12/14/paivan-video-kylla-k...

http://www.dailymotion.com/video/x3hnwid_kotouttam...

Eikä tekemisen meininki tähän lopu! Lisää tekijöitä on tilattu ja tulossa!

http://mvlehti.net/2015/12/15/jalleen-uusi-era-eri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset