Kai Mykkänen

Siedettävä leikkauslistani - kerro omasi?

  • Siedettävä leikkauslista by Kai Mykkänen
    Siedettävä leikkauslista by Kai Mykkänen

Valtiovarainministeriö esitti tänään tasan kuukausi ennen vaaleja arvion 6 miljardin säästötarpeesta. Minusta olisi äänestäjille avuksi, jos mahdollisimman moni ehdokas kertoisi, oman kantansa säästötarpeesta ja jos yhtyy tarpeeseen pelastaa valtio ja kunnat rahoituskriisiltä, niin kertoisi myös suuntia mistä ottaisi. Ei siksi, että meidän yksittäisten ehdokkaiden pikavalmistelusta syntyisi kenelläkään ainoa oikea totuus, vaan siksi, että kunkin lista kertoo kuitenkin painotuksista, luo avoimuutta ja mahdollistaa keskustelun.

Itse lähden siitä, että hyvinvointiyhteiskunta on pelastettava Kreikan tieltä ja se tarkoittaa myös leikkauksia. Omassa varjobudjetissani esitän yhden tavan ratkaista pulmaa. Minun listani tarkoittaisi yhteensä noin 3,7 miljardin euron säästöjä, joista 700 miljoonaa euroa tarvitsen esittämieni menolisäysten kompensoimiseen ja loput noin 3 miljardia euroa julkisen talouden alijäämän kuriin saamiseen.

Ohessa kuvana toivottavasti riittävästi erottuvassa taulukossa ainoa mukava asia on veroalen dynaamiset vaikutukset. On syytä huomata, että joutuisin leikkaamaan 400 miljoonaa euroa enemmän, jos en olettaisi pohjalle sinivihreää verouudistustani, jossa lasken työn veroa 2 miljardia ja vastaavasti poistan toissarvoisia yritystukia ja nostan eräitä vähemmän haitallisia veroja. Rohkea verotuksen painopisteen siirto palkitaan tarvittavien säästöjen pienenemisessä. Tässä käytän sitä paitsi erittäin vaatimatonta 20 % odotusta sille, kuinka suuri osa palkkaveron alennuksesta palautuu valtiolle ja kunnille kulutusverojen, työllisyyden ja yritysten kannattavuuden kautta. Vaatimattomalla arviolla haluan osaltaan ottaa huomioon myös sen, että esittämäni verotukien leikkaukset toivottavasti vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja sen takia niistä saatavat tulot jäävät jonkin verran pienemmiksi kuin suoraviivaisesti laskien.

Loput säästötaulukon asioista ovat kaikki ikäviä. Helpoimmatkin niistä tarkoittavat lisää työtä ja tehostamista. Vaikeimmat niistä tarkoittavat aitoa palveluiden karsintaa. Mutta jos vaan jatkamme velkaantumista tai rohkeus ei riitä riittäviin kasvupanoksiin maan saamiseksi liikkeelle, edessä on vielä paljon pahempi: koko hyvinvointivaltion terveen ytimen vaarantuminen, viime kädessä Kreikan tie.

Minusta olennainen on pelastettava rönsyjä karsimalla. Rehellisyyden, avoimuuden ja konkretian nimissä olen sivuillani listannut myös tarkemmin yhden tavan karsia puolet 2000-luvun lisäyksistä kuntien palvelutehtäviin. Korostan, että minulla ei ole yksin asiantuntemusta valita, että juuri tämä on oikea lista, jos puolet pitäisi valita. Tämä lista antaa kuvan siitä, minkä tyyppisistä asioista puhutaan. Tässä olen tietoisesti pelastanut leikkauksilta erityisesti koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja vammaisten palveluihin liittyvät asiat. Joku muu voi painottaa eri tavalla.

Veroalennusten lisäksi esitän neljää menojen kautta tapahtuvaa kasvupanostusta. Tärkeintä on työttömän tukien nykyistä loivempi leikkaantuminen lisätulojen myötä. Tällä hetkellä kahden lapsen perheessä jopa 95 % lisätuloista saattaa huveta veroihin ja tukien leikkaantumiseen, jos esimerkiksi kotona oleva vanhempi siirtyy töihin. Tämä on yksi syy siihen, miksi Suomessa varsinkaan osa-aikatyö ei lyö leiville ja miksi nimenomaan lapsiperheiden työllisyysaste on ratkaisevasti Ruotsia heikompi.

Hyväkuntoinen liikenneverkko on Suomelle elintärkeä. Olemme jääneet jälkeen erityisesti raideliikenteen investoinneissa. Jatkossa kehykset supistuvat entisestään, jos uusia päätöksiä ei tehdä. Minusta pitää tehdä. Muuten Pisaran tapaiset hankkeet eivät oikeasti etene.

Osaaminen ja tutkimus nostivat Suomen 1990-luvun lamasta teknologiavetoiseen nousuun. Näistä ei ole varaa leikata nytkään. Sen sijaan on satsattava, jotta pysymme kärjessä jatkossakin. Tässä pitää tehdä toisin kuin valitettavasti kuluneella vaalikaudella on tehty.

Siedettävä leikkauslista on osa sinivihreää varjobudjettiani, josta tarkemmin: http://www.kaimykkanen.fi/varjobudjetti/ . Yksityiskohdissaan se ei ole lopullinen totuus ja olen valmis tarkistamaan käsityksiäni uuden tiedon pohjalta. Kannustan muita haastamaan minut!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen
Jyrki Paldán

"Itse lähden siitä, että hyvinvointiyhteiskunta on pelastettava Kreikan tieltä ja se tarkoittaa myös leikkauksia."

Kreikkahan teki juuri samanlaista leikkauspolitiikkaa painostuksen jälkeen ja kriisi vain kärjistyi. Eikä ihme, senhän olisi kuka tahansa voinut nähdä kysymällä vaikka IMF:ltä sen arviota kerrannaisvaikutuksista ja peilaten sitä omaan tilanteeseensa. Jokainen säästetty euro kärjisti kriisiä entisestään ja säästöpolitiikka ei auttanut yhtään mitään. Suomessa on käymässä, ja tulee käymään, samoin.

Janne Suuronen

Et muuten varmasti löydä US blogeista etkä luultavimmin muualtakaan yhtä perusteltua ja kattavaa listaa.

http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1880...
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1881...
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1883...
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1884...
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1885...
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1888...

Totesin samassa yhteydessä, kuinka taitaa olla evvk-aihepiiri puheenvuoroissa. Valitettavasti. Tai ehkäpä kyse oli esitysmuodossa.

Ehdotukset vieläpä olisivat suht realistisia toteuttaa ja suht realistisine kunkin kohdan säästöarvioineen.

Janne Suuronen

Kivan pyöreä SOTE-luku listallasi :)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässäpä taas kerran jotakin erilaista.

1. Leikataan liikepankkien, pörssiyhtiöiden ja suuryritysten voitot nostamalla yhteisöverokanta 40 prosenttiin. Lisätuloja valtiolle ensi vuonna 2,7 miljardia euroa.

2. Leikataan pääomavoittoja nostamalla pääomaverokanta 60 prosenttiin. Lisätuloja valtiolle ensi vuonna 800 miljoonaa euroa.

3. Palautetaan varallisuusvero ja nostetaan yli miljoonan euron perintöveroa. Lisätuloja valtiolle ensi vuonna 300 miljoonaa euroa.

4. Tukitaan veronkiertomahdollisuuksia, estetään korruptiota ja palautetaan asteittain veroparatiiseihin piilotettua verorahaa. Lisätuloja valtiolle ensi vuonna 700 miljoonaa euroa.

5. Jätetään yksipuolisella päätöksellä EU-jäsenmaksuja maksamatta. Lisätuloja valtiolle 600 miljoonaa euroa.

Näillä toimilla valtion ensi vuoden verotulot lisääntyisivät noin 5 miljardilla eurolla, budjetti olisi tasapainossa, lisävelkaa ei tarvitsisi ottaa ja kansalaisten perusturva sekä muut minimioikeudet eivät vaarantuisi.

Em. leikkauksilla myös kuntien verotulot kasvaisivat 2 miljardilla eurolla.

Markku Järvinen

Juustohöylä-leikkaukset eivät selvästi toimi.

Siis budjetti-kirjassa on niin paljon pelkkää roskaa, että siitä olisi helppo leikata. Mutta kun ne äänestäjät sitten eivät valitse uudelleen.

Pitäisi löytyä hallitus, joka katsoo enemmän kansanetua kuin omaa etuaan ja joutuu sitä kautta hyväksymään, että hei tää pesti jää nyt vaan täksi hallituskaudeksi. Ja samalla pitäisi löytyä ne kansanedustajat jotka olisi valmiit samaan.

Sitten alkaisi muutoksia tapahtumaan parempaan.

Suomalaiseen tapaan mitään ei tapahdu ennenkuin iso kriisi on päällä ja veli venäläisen panssarikolonna on jo Lappeenrannassa.

Sittenkään ei ole myöhäistä - mutta olisi säästänyt paljon suomalaista verta jos olisi avattu silmät aiemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset